Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

ETA - Podemos

ETA-Καντάφι

Οι Βάσκοι αυτονομιστές τρομοκράτες της ETA, όπως και ο Ιρλανδικός IRA, παραδοσιακά υποστηρίζονταν από τον Καντάφι, με τις ευλογίες φυσικά και της KGB. Και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας των Βάσκων και της Ιρλανδίας, και οι δύο είχαν μεγάλη συμμετοχή στο εμπόριο της Κολομβιανής κόκας, η οποία ερχόταν από την Βενεζουέλα και την Κούβα.

Αν και έχω διαβάσει ότι ο IRA δεν δεχόταν να πουλάει κόκα στους Ιρλανδούς για να μην χάσει την νομιμοποίηση του. Αλλά αυτό προφανώς δεν εμπόδιζε τον IRA να σπρώχνει την κόκα προς την Ευρώπη.

Μετά τον θάνατο του Καντάφι το 2011 η ETA πέταξε λευκή πετσέτα. Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Λατίνοι, ούτε οι Ισλαμιστές ενδιαφέρθηκαν να την υποστηρίξουν. Από την άλλη πλευρά όμως γιατί να υποστηρίξουν την ΕΤΑ, όταν οι Podemos, οι οποίοι έπαιρναν χρήματα από το Ιράν και την Βενεζουέλα, έφτασαν μία ανάσα από το να γίνουν κυβέρνηση? Μία επιθετική ΕΤΑ θα ανάγκαζε τους Podemos να παίρνουν το μέρος της, και αυτό θα μείωνε την νομιμοποίηση τους. Και στην Ισπανία φαντάζομαι ότι δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι σαν τον Μπογδάνο και την Μπουσδούκου, ώστε όλοι μαζί να λένε ότι την ΕΤΑ την υποστηρίζει το παρακράτος της δεξιάς.

Θέλω να πω ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό ότι η ΕΤΑ θεωρείται παροπλισμένη στην παρούσα φάση, γιατί οι Ποδέμος υποστηρίζουν διακριτικά την ανεξαρτησία της Καταλονίας, και είναι πολύ κοντά στην Βενεζουέλα, την Κούβα και την ΕΤΑ. Αν λοιπόν στο μέλλον οι Ποδέμος ξαναπέσουν, η ΕΤΑ μπορεί να ανέβει ξανά, και να γίνει εκ νέου το πάτημα των Λατίνων δικτατόρων.

Basque terror group ETA says it is now a “disarmed” organization
http://elpais.com/elpais/2017/04/07/inenglish/1491551511_701097.html#?id_externo_nwl=newsletter_inenglish20170407

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου