Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Ο Ερικ Χομπσμπαουμ και οι Χρήσιμοι Ηλίθιοι

Πολύ ωραίο άρθρο της Independent για τον πολυβραβευμένο ιστορικό  Eric Hobsbawm. Ο Eric Hobsbawm ήταν μέλος του Βρετανικού Κομμουνιστικού Κόμματος,  και ακόμη και όταν οι συνάδελφοι του αναγκάζονταν να πάρουν αποστάσεις από την Σοβιετική Ένωση, λόγων των αγριοτήτων που έβγαιναν στην επιφάνεια, ο Hobsbawm παρέμεινε ένας πιστός απολογητής αυτών των εγκλημάτων. Και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό σε αυτό οφείλεται και η μεγάλη του επιτυχία. Στην Ελλάδα ο Χομπσμπαουμ θεωρείται φυσικά Η αυθεντία.Το άρθρο γράφει ότι ο Hobsbawm ήταν από τους ακαδημαϊκούς που είχαν τεράστια επιρροή στην Βρετανική Ακαδημία, και οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙ5) τον είχαν υπό στενή παρακολούθηση για πιθανές επαφές με την KGB.

Το άρθρο γράφει ότι οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έδιναν μεγάλη σημασία στον Hobsbawm και άλλους Βρετανούς ακαδημαϊκούς, αλλά τους ξέφυγαν πολλά μέλη της Cambridge Five, η οποία ήταν ένα από τα δίκτυα των Βρετανών ακαδημαϊκών που λειτουργούσαν ως πράκτορες των Σοβιετικών. Ο Hobsbawm γνώριζε μέλη της Cambridge Five, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι είχε συνεργαστεί μαζί τους για λογαριασμό των Σοβιετικών.

Να πω εγώ ότι ο φανατισμός του Χομπσαμπουμ ίσως οφείλονταν στο ότι μεγάλωσε στην Αυστρία την εποχή πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο,  όπου υπήρχαν ουσιαστικά μόνο οι Κομμουνιστές και οι Ναζί, και ως Εβραίος ήταν αναγκαστικά με τους Κομμουνιστές. Επομένως το ότι δεν αλλαξοπίστησε ποτέ, ακόμη και όταν ο Χίτλερ δεν υπήρχε πια, και οι Κομμουνιστικές αγριότητες άρχισαν να βγαίνουν στην φόρα, ίσως και να οφείλονταν στο ότι ο Κομμουνισμός είχε ριζώσει στο πετσί του όταν αγωνιζόταν για την επιβίωση του.

Επομένως δεν θα μου έκανε εντύπωση αν μάθαινα ότι δεν έπαιρνε καν λεφτά από τους Σοβιετικούς για να προωθεί την προπαγάνδα τους στην Βρετανική Ακαδημία. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι Σοβιετικοί προτιμούσαν να έχουν στις ομάδες τους επαγγελματίες Κομμουνιστές, οι οποίοι περιτριγυρίζονταν από αυτούς που ο Λένιν ονόμαζε “χρήσιμούς ηλίθιους”, οι οποίοι προωθούσαν την Σοβιετική προπαγάνδα αφιλοκερδώς, ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί κάποια σχέση της KGB μαζί τους.

Νομίζω όμως ότι ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος όπως ο Χομπσμπαουμ δεν θα μπορούσε να μην γνωρίζει τι συνέβαινε στην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, την Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ. Θεωρώ πολύ δύσκολο να είναι χρήσιμος ηλίθιος ένας ακαδημαϊκούς ή ένας δημοσιογράφος.

Επίσης το κατά πόσο δεν αμείβονται οι χρήσιμοι ηλίθιοι είναι ένα θέμα. Πχ ο Κομμουνιστής Εβραίος απατεώνας Νόαμ Τσόμσκι, ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς ακαδημαϊκούς, είναι από τους ήρωες και καλούς Εβραίους των αριστερών και των Ισλαμιστών, και είναι πάντα πρώτη μούρη των Ιρανών, των Βενεζουελάνων και της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί του έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο Ισραήλ. Βλέπε Gulf News “Chomsky: Hezbollah has right to fight aggression”.

Θεωρώ πολύ πιθανό ο Chomsky να μην παίρνει λεφτά από το Ιράν ή την Βενεζουέλα, ή από άλλες αντίστοιχες πήγές. Αλλά ο Chomsky υποστηρίζει πάντα ότι οι Ιρανοί πρέπει να έχουν πυρηνικά για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των Ισραηλινών, και για ότι συμβαίνει στον κόσμο κατηγορεί τους Αμερικανούς.

Το αποτέλεσμα είναι τα βιβλία του τα βιβλία του προωθούνται πάρα πολύ επιθετικά από τους Ισλαμιστές στον Μουσουλμανικό κόσμο και από τους αριστερούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αν τα βιβλία του δεν είχαν τόσο έντονο αντι-Αμερικανισμό θα είχαν προωθεί τόσο πολύ, και θα ήταν αυτός ο απατεώνίσκος η αυθεντία που είναι σήμερα? Νομίζω πως όχι. Είναι όπως τον Πικάσο και την Γκουέρνικα που έλεγα τις προάλλες.

Επομένως οι χρήσιμοι ηλίθιοι, ακόμη και όταν δεν λαμβάνουν άμεσες χρηματοδοτήσεις, είναι πολύ πιθανόν να έχουν πολύ μεγάλα έμμεσα οικονομικά οφέλη, πχ ο Τσόμσκι από τα βιβλία του, από προσκλήσεις σε διεθνή συνέδρια κλπ.


“Useful Idiots”
2η Παράγραφος
The phrase is often attributed to Lenin in the West. However, in a 1987 article, American journalist William Safire noted that a Library of Congress librarian had not been able to find the phrase in Lenin's works.[1] The book They Never Said It also suggests the attribution is false.[2]

“Chomsky: Hezbollah has right to fight aggression”


“Revealed: How MI5 watched the wrong Marxist Oxbridge academics – Christopher Hill and Eric Hobsbawn”, Οκτώβριος 2014


“Eric Hobsbawm, useful idiot of the chattering classes”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου