Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Το Δόγμα Λε Πεν

Οι δημοσιογράφοι παρομοιάζουν συνέχεια την Λε Πεν με τον Τραμπ, ώστε πολύ έξυπνα να αποδομούν τον  Τραμπ στα μάτια των δεξιών ψηφοφόρων του, και ταυτόχρονα να αποδομούν την Λε Πεν στα μάτια των εθνικοσοσιαλιστών ψηφοφόρων της.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Τραμπ είναι ένας δεξιός επιχειρηματίας, ενώ η Λε Πεν είναι μία κρατικοδίαιτη εθνικοσοσιαλίστρια και επαγγελματίας πολιτικός, η οποία έχει στο παρελθόν λάβει χρήματα από την KGB, όπως ακριβώς έχει κάνει και ο πατέρας της.

Όλοι πλέον παραδέχονται ότι η Λε Πεν έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο, και έχει πιθανότητες ακόμη και να κερδίσει την προεδρία τον Μάιο του 2017. Να πω δυο λόγια λοιπόν για την εξωτερική πολιτική της Λε Πεν.

Η πολιτική της Λε Πεν ήταν παραδοσιακά η έχθρα της προς το ΝΑΤΟ, και το άνοιγμα της Γαλλίας προς την Ρωσία. Με τον Λε Πεν και την Λε Πεν οι Γάλλοι κρατούσαν τους Αμερικανούς στην τσίτα. Παραδοσιακά οι Γάλλοι παίζουν ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ. Με την εκλογή Τραμπ, και το άνοιγμα του Τραμπ προς την Ρωσία, τα πράγματα έχουν μπλέξει αρκετά.

Η βασική όμως πολιτική της Λε Πεν, το Δόγμα Λε Πεν αν θα μπορούσαμε να πούμε, και ίσως να μην είναι και μόνο της Λε Πεν, είναι ότι η Γαλλία θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, και να αφοσιωθεί στις πρώτες ύλες της Βόρειας Αφρικής, όπου η Γαλλία παραδοσιακά ηγεμονεύει, πχ στο ουράνιο του Νίγηρα και του Τσαντ, στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο της Αλγερίας κλπ.

ΧάρτηςΟι τέσσερις Γαλλικοί κολοσσοί, Areva (παραγωγή πυρηνικής ενέργειας), ENGI (πρώην Gulf Suez), EDF (ηλεκτρική ενέργεια) και Total, βασίζονται στην Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο για πρώτες ύλες. Οι εταιρείες αυτές είναι είτε κρατικές είτε το Γαλλικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος τους μέτοχος, και είναι για την Γαλλία αυτό που για την Ρωσία είναι η Gazprom και η Rosneft, και για την Ελλάδα είναι η ΔΕΗ.

Με την διαφορά ότι στην Γαλλία η έμφαση είναι στο ουράνιο, στην Ελλάδα στον λιγνίτη, και στην Ρωσία στο πετρέλαιο και το αέριο. Αλλά προφανώς και η Ελλάδα και η Γαλλία χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Και υπάρχουν φυσικά και οι Γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Citroen, στις οποίες ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Γαλλικό δημόσιο. Και υπάρχουν και οι μεγάλες Γαλλικές τράπεζες πχ Paribas, Societe General, υπάρχει η AXA ασφαλιστική, υπάρχουν και οι Γαλλικές φαρμακοβιομηχανίες πχ Sanofi.

 Αλλά αυτό που καθορίζει την ασφάλεια της Γαλλίας είναι προφανώς οι Γαλλικές εταιρείες ενέργειας και η αμυντική της βιομηχανία.

Η Λε Πεν και ο κομμουνιστής Μελανσόν έχουν σίγουρα υποστήριξη από τον τομέα ενέργειας και άμυνας της Γαλλίας. Η Λε Πεν είναι για την Γαλλία αυτό που ο Καμμένος είναι για την Ελλάδα, δηλαδή κοντά στην Ρωσία, και ο Μελανσόν είναι για την Γαλλία αυτό που ο Τσίπρας είναι για την Ελλάδα, δηλαδή κοντά στην Λατινική Αμερική και το Ιράν. Και οι δύο πολύ εχθρικοί προς την Γερμανία, όπως και ο Τσίπρας και ο Καμμένος, απαιτούν από τους Γερμανούς πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν.

Αν η Γαλλία δεν ενοχλεί την Ρωσία στην Συρία, και αν η Γαλλία δεν ενοχλεί την Κίνα στο Ιράν και στο Ιράκ, η Γαλλία θα μπορεί να ζητήσει από αυτές τις χώρες να μην χτυπάνε την Γαλλία στην Βόρεια Αφρική. Ο Μελανσόν ζητάει και συμμαχία με την Λατινική Αμερική, ώστε να έχει η Γαλλία και συμμετοχή στα κοιτάσματα της Βενεζουέλας, της πλουσιότερης σε αποθέματα πετρελαίου χώρας στον κόσμο.

ΧάρτηςΣτο πως θα κινηθεί η Γαλλία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα η Λε Πεν φαίνεται πλέον ανοιχτή, και δεν έχει αυτόν τον ξεκάθαρο προσανατολισμό που είχε προς την Ρωσία πριν την εκλογή Τραμπ. Το σίγουρο είναι ότι η Λε Πεν είναι επιθετική προς την Γερμανία, και αφήνει να εννοηθεί ότι ή η Γερμανία θα δώσει περισσότερα χρήματα, ή η Γαλλία θα διαλύσει την ΕΕ και το ευρώ.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να μην πηγαίνουν σε πόλεμο η Γερμανία και η Γαλλία. Αυτή η ειρηνική περίοδος των τελευταίων 70 χρόνων, την οποία έφερε η ΕΕ, είναι κάτι πολύ σπάνιο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, και είναι η εξαίρεση του κανόνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η μικρή ειρηνική περίοδος των τελευταίων 70 χρόνων ήταν μία ανωμαλία της ιστορίας, με την έννοια του πόσο σπάνια και σύντομη ήταν. Αλλά εμείς δεν το συνειδητοποιούμε γιατί ζήσαμε σε αυτή την ανωμαλία της ιστορίας, και έχουμε μπερδέψει την ανωμαλία με τον κανόνα. Ο κανόνας για την Ευρώπη είναι ο πόλεμος. Μακάρι βέβαια αυτά τα 70 χρόνια να εξελιχθούν στον κανόνα. Αλλά με Λε Πεν και Μελανσόν μάλλον με ανωμαλία μοιάζουν.

Να πω επίσης ότι το ευρώ ήταν το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι Γάλλοι από τους Γερμανούς, προκειμένου να επιτρέψουν την ένωση της Γερμανίας. Όπως το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι Ρώσοι ήταν οι αγωγοί του φυσικού αερίου προς την Γερμανία, προκειμένου να πάρουν τα Ρωσικά στρατεύματα από την Ανατολική Γερμανία. Η οποία Ανατολική Γερμανία επί ΕΣΣΔ ήταν η Ευρωπαϊκή μητρόπολη της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών.

Επομένως το να σπάσουν οι Γάλλοι το ευρώ και να ξαναγυρίσουν στο ξεφτιλισμένο Γαλλικό φράγκο είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση, και αν το κάνουν θα είναι σαν να κηρύσσουν τον πόλεμο στους Γερμανούς. Με το γαλλικό φράγκο οι Γάλλοι θα δανείζονται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από τους Γερμανούς, γιατί όλοι ξέρουν πως χρησιμοποιούν την νομισματική τους πολιτική οι Γάλλοι σοσιαλιστάδες (α λα Λαφαζάνη).

Άρα το ένα δεδομένο που έχουμε για την Λε Πεν, ίσως και το μόνο, είναι ότι θα είναι πολύ σκληρή με την Γερμανία και την ΕΕ. Το άλλο είναι ότι  θα παζαρέψει με τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Κινέζους, για το ποιος θα υποστηρίξει περισσότερο την Γαλλία απέναντι στην Γερμανία, και για το ποιος θα βοηθήσει την Γαλλία να διατηρήσει την ηγεμονία της στην Βόρεια Αφρική, ώστε και η Γαλλία να τον ανταμείψει με την φιλία της.

Η Λε Πεν θα μπορούσε να κολλήσει την Γαλλία σε έναν Αμερικανο-Ρωσικό άξονα κόντρα στην Κίνα. Υπάρχει και η επιλογή του να κολλήσει την Γαλλία στην Κίνα, ελπίζοντας να ενταχθεί σε αυτόν τον άξονα και η Ρωσία, κόντρα στις ΗΠΑ. Αλλά αυτή η επιλογή νομίζω ταιριάζει πιο πολύ στον Μελανσόν. Γενικότερα νομίζω ότι με Λε Πεν ή Μελανσόν η ζωή μας θα αποκτήσει ένα έντονο στοιχείο περιπέτειας.

Ανακεφαλαιώνοντας, να πω ότι το Δόγμα Λε Πεν είναι η απόσυρση της Γαλλίας από τον Περσικό Κόλπο, με αντάλλαγμα την κυριαρχία της Γαλλίας στην Βόρεια Αφρική, χωρίς φυσικά η Γαλλία να θίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ευρώπη, καθώς και η προσπάθεια εύρεσης συμμάχων εναντίον της Γερμανίας. Ακόμη πιο απλά να το πω, το Δόγμα Λε Πεν είναι Βόρεια Αφρική και Γερμανία.

Τους παγκοσμίους πολέμους στον 20ο αιώνα τους ξεκινούσαν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, και ίσως το Δόγμα Λε Πεν να μπορούσε να κάνει το ίδιο τον 21ο αιώνα. Ίσως ένας παγκόσμιος πόλεμος να περάσει πρώτα μέσα από την διάλυση της ΕΕ. Όχι δηλαδή ότι είναι και απαραίτητο, γιατί μάλλον πιο καυτό είναι το μέτωπο του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου αναμετρώνται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να σχηματίσουν ένα μπλοκ ΗΠΑ-Ρωσία-Ινδία-Ιαπωνία εναντίον της Κίνας. Τίποτα δεν αποκλείει το να γίνει εκεί το μεγάλο μπαμ, και να μας πιάσει απροετοίμαστους να τουιτάρουμε παθιασμένα.

Δεν είναι πιο ωραία να τουιτάρουμε από το να πολεμάμε? Σίγουρα είναι. Αλλά να σας πω ένα περίεργο πράγμα. Όταν ήμουν στον στρατό έβλεπα δίπλα μου φάτσες, και για κάποιον λόγο ήμουν σίγουρος ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πολεμήσουν για την Ελλάδα. Απλά το έβλεπες στα μάτια τους ρε παιδί μου. Με κάποιον τρόπο το καταλάβαινες. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις μόνο όταν είσαι στον στρατό. Ποτέ σαν πολίτης.

Θέλω να πω ότι είμαι σίγουρος ότι με την ίδια ευκολία που τουιτάρουμε μπορούμε και να πολεμήσουμε. Βέβαια αφήνοντας το τούιτερ και πηγαίνοντας στον πόλεμο θα γαμοσταυρίζουμε. Ε εντάξει, δεν πειράζει. Και δεν το λέω για να μας κολακεύσω. Ίσα ίσα που πιστεύω ότι το θάρρος και το αίμα είναι υπερτιμημένα, γιατί υπάρχουν σε αφθονία σε όλο τον κόσμο, και είναι τσάμπα πράμα, σε αντίθεση με την τεχνολογία που την έχουν μόνο οι έξυπνοι κάθε εποχής.  Αλλά όσο φτηνό και να είναι το θάρρος και το αίμα, είναι δεδομένο ότι άμα ξεκινήσουν οι Ελληνάρες δεν τους σταματάει τίποτα. Μάλλον τους σταματάει. Δεν τους φοβίζει τίποτα. Αυτά για τον πόλεμο. Τα κεφάλια μέσα τώρα και πίσω στο τουίτερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου