Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Το Παιχνιδάκι στην Βόρεια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την μία απειλή ότι θα χτυπήσει την Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι η Κίνα μπορεί να λύσει το πρόβλημα με ένα τηλεφώνημα, αφού όλο το πετρέλαιο της η Βόρεια Κορέα το προμηθεύεται από την Κίνα, αλλά από την άλλη δηλώνει ότι ελπίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας λογικός άνθρωπος.

Χάρτης Ασίας

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Νότια Κορέα με όλες τους τις δυνάμεις, αν δεχτεί οποιαδήποτε απειλή, αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί την Νότια Κορέα για τα εμπορικά της ελλείμματα με τις ΗΠΑ, και απειλεί ότι θα ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες με την Νότια Κορέα.

Η λογική λοιπόν λέει ότι ο Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει μία κάπως ουδέτερη στάση απέναντι στις δύο Κορέες, όσο αυτό είναι δυνατό, ελπίζοντας ότι το ίδιο θα κάνουν και οι Κινέζοι, ώστε να τα βρούνε οι Βόρειοι και οι Νότιοι μεταξύ τους. Και γιατί να μην περάσει και ο αγωγός που θέλουν να φτιάξουν οι Ρώσοι με τους Ιάπωνες και τους Νοτιοκορεάτες μέσα από την Βόρεια Κορέα, ώστε να βγάζει κάμποσα εκατομμύρια τον χρόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βόρειάς Κορέας? Οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορέαστες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Μία τέτοια εξέλιξη προφανώς εξυπηρετεί οικονομικά την Ρωσία, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, φυσικά και την Βόρεια Κορέα. Αν οι Αμερικανοί αφήσουν το Ρωσικό αέριο να φτάσει στην Κορέα και την Ιαπωνία, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Ποιος χέστηκε για την Βόρεια Κορέα? Οι Κινέζοι ήδη παίρνουν το μέρος του Τραμπ για να δείξουν καλή θέληση. Θίγονται οι Καταριανοί, και θίγονται και οι Αυστραλοί, που σύντομα θα ξεπεράσουν τους Καταριανούς και θα γίνουν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG, αλλά αν τα βρούνε ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία το πρόβλημα στην Κορέα μπορεί να λυθεί, αφού δεν εμπλέκονται καθόλου οι Γάλλοι και οι Βρετανοί. Τους Γάλλους και τους Βρετανούς δεν τους αφορά ιδιαίτερα η Κορέα.

Αντιθέτως τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα με το Ιράν, το οποίο είναι μία πολύ πιο ισχυρή και πιο σημαντική χώρα από την Βόρεια Κορέα, με την οποία βαδίζει χέρι χέρι. Το Ιράν είναι λίγο πίσω στο θέμα των πυρηνικών από την Βόρεια Κορέα, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ μπροστά από την Βόρεια Κορέα, και σε στρατιωτική ισχύ και σε επιρροή σε διανοούμενους και τρομοκράτες στην Αμερική και την Ευρώπη. Και φυσικά το Ιράν είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε πετρέλαιο και αέριο, ενώ ο φουκαράς ο Κιμ έχει λίγο άνθρακα.

Επίσης, εκτός από τους Κινέζους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, το Ιράν και η Συρία αφορά πάρα πολύ και τους Γάλλους και τους Βρετανούς. Για να βρεθεί μία λύση στην Μέση Ανατολή δεν αρκεί να συμφωνήσουν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, που ήταν και αυτοί που ελευθέρωσαν την περιοχή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, και βλέπουν τώρα τους Ρώσους να κλείνουν την σύνδεση τους με τον Κόλπο, πατώντας πάνω στους Κούρδους, την Συρία και το Ισραήλ.

Επομένως μπορεί να γίνεται πολύ φασαρία για την Βόρεια Κορέα, αλλά στην πραγματικότητα η δυσκολία για τον Τραμπ είναι στην Μέση Ανατολή. Δεν λέω ότι η Βόρεια Κορέα είναι μία εύκολη περίπτωση, αλλά σίγουρα είναι παιχνιδάκι μπροστά στην Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Εικόνα - Ο Κακός Κιμ“Donald Trump 'hopes Kim Jong-un is rational' as he warns of 'major, major' conflict with North Korea

“Trump: ‘We may terminate’ U.S.-South Korea trade agreement”Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου