Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Μπορεί να Κερδίσει η Λε Πεν?

Ενδιαφέρον άρθρο της Telegraph. Το άρθρο γράφει ότι οι δημοσκόποι δίνουν λίγες πιθανότητες στην Λε Πεν, αλλά οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω τα τελευταία χρόνια. Το πλεονέκτημα της Λε Πεν, γράφει η εφημερίδα, είναι ότι οι ψηφοφόροι της είναι πιστοί, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του Μακρόν, και αν υπάρξει μεγάλη αποχή θα ωφεληθεί η Λε Πεν, γιατί οι δικοί της ψηοφόροι θα είναι στις κάλπες.

Να πω εγώ ότι οι άνθρωποι της Λε Πεν έχουν 2 εβδομάδες καιρό να βομβαρδίσουν τους Γάλλους παρουσιάζοντας τον Μακρόν ως τον άνθρωπο των Εβραίων, και επίσης να τον κατηγορούν και για τις ακραίες του θέσεις στο μεταναστευτικό. Αυτός ο βομβαρδισμός θα επηρεάσει λογικά πολλούς ψηφοφόρους.

Από την άλλη πλευρά με ποια κατηγορία για την Λε Πεν θα βομβαρδίσουν οι άνθρωποι του Μακρόν τους Γάλλους? Θα πούνε στους Γάλλους ότι η Λε Πεν είναι ακραία? Τι σημαίνει αυτό? Είναι ακραία σε σχέση με την μετανάστευση? Μα αυτό για καλό θα το εκλάβουν οι Γάλλοι, αφού στην Γαλλία το 10% του πληθυσμού περίπου είναι Μουσουλμάνοι.

Τι σημαίνει ότι είναι ακραία? Ότι ο πατέρας της ήταν αντι-Σημίτης? Πρώτον η Λε Πεν έχει αφήσει στην άκρη τον αντι-Σημιστιμό του πατέρα της, και δεύτερον ακόμη και αν κάποιοι την βλέπουν ως αντι-Σημίτισσα, πάλι σε καλό θα της βγει, αφού η Γαλλία είναι μετά την Ελλάδα η δεύτερη πιο αντι-Σημιτική χώρα του μη Μουσουλμανικού κόσμου.

Άρα το ακραία πηγαίνει στις θέσεις της Λε Πεν για το Ισλάμ, και στις θέσεις του πατέρα της για τους Εβραίους, και δεν βλέπω να της κάνουν και τόσο μεγάλο κακό σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Μήπως της κάνουν και καλό, γιατί την παρουσιάζουν τάχα μου ως αντι-συστημική.

Ενώ λοιπόν ο Μακρόν είναι για κάποιους ο άνθρωπος των Εβραίων και για κάποιους ο άνθρωπος των Μουσουλμάνων, η Λε Πεν είναι για κάποιους η γυναίκα που θα προστατεύσει την Γαλλία από τους Μουσουλμάνους, και για κάποιους η γυναίκα που θα προστατεύσει την Γαλλία από τους Εβραίους. Ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση, κυρίως όταν μιλάμε για ψηφοφόρους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου?

Επίσης, αν βγει ο Μακρόν, ο οποίος έχει εχθρικές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Τραμπ, ποιος θα υποστηρίξει την Γαλλία στην ζωτικής γι’αυτήν σημασίας Βόρεια Αφρική, η οποία τροφοδοτεί με πρώτες ύλες τον κρατικοδίαιτο Γαλλικό τομέα ενέργειας? Μήπως η Γερμανία? Αυτό θα ήταν για γέλια.

Θα μου πεις μα αφού η Κίνα και το Ιράν είναι που διεκδικούν από την Γαλλία τις πρώτες ύλες της Βόρειας Αφρικής, μπορεί η Γαλλία να τα βρει με αυτές τις δύο χώρες, να σταματήσει να ανακατεύεται στην Συρία και στον Περσικό Κόλπο, και να αφήσουν και αυτοί ήσυχοι την Γαλλία στην Βόρεια Αφρική. Είναι και αυτή μία άποψη.

Από την άλλη πλευρά η οικονομία σπρώχνει την Γαλλία στην αντίθετη κατεύθυνση, γιατί η Γαλλία θέλει πολλά χρήματα από τους Γερμανούς, και δεν θέλει να ξαναγυρίσει στο ξεφτιλισμένο Γαλλικό φράγκο, το οποίο σαν κωλόχαρτο τύπωναν οι Γάλλοι σοσιαλιστάδες. Από αυτή την άποψη όπως έλεγα ο Μακρόν είναι καλύτερη περίπτωση για την Γαλλία, γιατί οι κακές του σχέσεις με τον Τραμπ και τον Πούτιν δεν τρομάζουν τους Γερμανούς.

Είναι ας πούμε ο Μακρόν το κερασάκι που πετάνε οι Γάλλοι στους Γερμανούς, με το λυκόσκυλο να τρέχει πίσω από το κερασάκι (Λε Πεν). Αν κάνεις την μαλακία και δεν πιάσεις το κερασάκι θα σου έρθει στην μούρη το λυκόσκυλο. Αυτό είναι που με κάνει να πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει ο Μακρόν, και όχι οι δημοσκοπήσεις. Αν δεν ήταν η οικονομία και ήταν μόνο η γεωπολιτική, θα μου φαινόταν πολύ πιο πιθανή μία νίκη της Λε Πεν. Ενώ τώρα η οικονομία ίσως κερδίσει την γεωπολιτική. Και κακά τα ψέματα είναι πολύ μεγάλη απόφαση να σπάσεις την ΕΕ.

Can Le Pen beat Macron in the French election, despite losing in the first round?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου