Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Οι Εξεγέρσεις στην Βενεζουέλα


Η Κολομβία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και άνθρακα, κατά 50% περίπου, ενώ η Βενεζουέλα κατά 100%. Η Κολομβία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, και η Βενεζουέλα σύμμαχος της Ρωσίας και της Κίνας. Οι δύο χώρες βρίσκονται σχεδόν σε πόλεμο, με την Βενεζουέλα, την Κούβα, την Βολιβία, το Ιράν και την Συρία, μέχρι πρόσφατα και την Αργεντινή, να στηρίζουν την Βενεζουέλα και τους Κομμουνιστές ναρκοτρομοκράτες που ελέγχουν το εμπόριο κόκας στην Κολομβία (Άνδεις και Αμαζόνιος).

Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου η Βενεζουέλα δυσκολεύεται πάρα πολύ να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, και δεν τα κατάφερε ακόμη και με τα πολύ μεγάλα δάνεια της Κίνας και της Ρωσίας, ούτε και με τα έσοδα από το εμπόριο των ναρκωτικών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ήττες των αριστερών κυβερνήσεων της Αργεντινής και της Βραζιλίας στις εκλογές τα προηγούμενα χρόνια, και η μετακίνηση αυτών των χωρών προς το κέντρο, στέρησαν την Βενεζουέλα από πιθανές χρηματοδοτήσεις και από συμμάχους. Στο μεταξύ η Αργεντινή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, και ίσως και σε αυτό σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται η άνοδος του κεντρώου Μάκρι στην εξουσία.Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκίνηση των διαδηλώσεων. Ο Τραμπ σίγουρα θα ήθελε να ανέβει ο φυλακισμένος αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά ο Μαδούρο έχει πολλούς εχθρούς για να πούμε ότι τους διαδηλωτές υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Εμένα πάντως δεν μου φαίνεται οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κρατήσουν τον Μαδούρο στην εξουσία. Ειδικά οι Κινέζοι έχουν κουραστεί να επενδύουν στην βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας, και οι επενδύσεις τους να μετατρέπονται σε δανεικά και αγύριστα. Και φαντάζομαι και οι Ρώσοι θα έχουν κουραστεί να πουλάνε στην Βενεζουέλα όπλα με πίστωση.

Γιατί να μην θεωρήσουμε ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θέλουν ένα ποσοστό της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου PDVSA, την οποία ελέγχει 100% ο Μαδούρο? Σε τέτοιες χώρες δεν μπορούν να επενδύσουν οι Exxon κλπ, γιατί μόλις βάλουν τα χρήματα θα τους κρατικοποιήσουν τις εταιρείες. Ενώ αν κάνεις τέτοια στους Ρώσους θα σου κόψουν τα τέτοια.


Τέλος πάντων, δεν το έχω παρακολουθήσει και πολύ το θέμα και ίσως και να πέφτω έξω. Αλλά είναι και αυτά που λέω μέσα στο πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου