Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Κίνα : Η Πρωταθλήτρια της Πράσινης Ενέργειας


Η φτωχή σε πετρέλαιο Κίνα, όπως και η Ελλάδα, βασίζεται πολύ στον άνθρακα, και είναι η πιο ρυπογόνος χώρα στον κόσμο. Αλλά ταυτόχρονα οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ηλιακών συσσωρευτών είναι Κινέζικες, όπως είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών. Οι εταιρείες αυτές επενδύουν δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και βλέπεται τις ριζοσπατικές οικολογικές οργανώσεις να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, προσπαθώντας να τσιμπήσουν τις επενδυσούλες, και ταυτόχρονα να οργανώνουν επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου και αερίου.

Η πράσινη ενέργεια είναι ακριβή ενέργεια, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αρέσει στους αριστερούς, αφού λόγω του μεγαλύτερου κόστους της πρέπει να την διαχειρίζεται το δημόσιο. Ο ιδιωτικός τομέας θα στραφεί προς τις φτηνότερες λύσεις του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα.

Στην Ελλάδα η ΔΕΗ βασίζεται στον άνθρακα και το πετρέλαιο, και γι’αυτό και την αριστερά την ενδιαφέρει κυρίως η Ρωσία και το Ιράν. Ενώ η κεντροαριστερά είναι πιο πράσινη, και λιμπίζεται τις πράσινες επενδυσούλες των Κινέζων και των Αράβων. Γιατί και οι Άραβες κάνουν πράσινες επενδύσεις στην χώρα του όταν αγοράζεις το πετρέλαιο τους, κάτι που έχω την εντύπωση ότι δεν συνηθίζουν οι Ιρανοί και οι Ρώσοι.

China cementing global dominance of renewable energy and technology


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου