Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Η Ανατολική Ευρώπη Ανάμεσα στην Γερμανία και την Ρωσία

Η Ρωσία αποδέχτηκε ένα από τα αιτήματα της ΕΕ, το οποίο ήταν  να επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ που αγοράζουν το Ρωσικό φυσικό αέριο να το πουλάνε ελεύθερα σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι αν κατασκευαστεί ο Nord Stream 2, η Γερμανία θα μπορεί να πουλάει το Ρωσικό αέριο στην Πολωνία, την Δυτική Ουκρανία, την Λιθουανία, την Εσθονία, την Λετονία και την Ρουμανία, ώστε οι χώρες αυτές να μην είναι εξαρτημένες από την Ρωσία.


Χάρτης Η Ανατολική Ευρώπη Ανάμεσα στην Γερμανία και την Ρωσία


Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να απειλήσουν τις χώρες αυτές ότι θα τους κόψουν την παροχή φυσικού αερίου όταν θα έχουν μαζί τους προβλήματα. Σημαίνει επίσης ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να υπερτιμολογούν το αέριο τους, ώστε να δίνουν με διάφορους τρόπους την διαφορά στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν στις χώρες αυτές.

Αυτή η υποχώρηση της Ρωσίας όμως λύνει μόνο εν μέρει το πρόβλημα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Γιατί αν κατασκευαστούν οι αγωγοί Nord Stream και South Stream, ή Turk Stream, οι χώρες αυτές θα χάσουν και μέρος της γεωπολιτικής τους ισχύος, αφού το Ρωσικό αέριο θα μπορεί να φτάνει στις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, πχ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, παρακάμπτοντας τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί δεν είναι μόνο η Ρωσία που μπορεί να απειλεί τις χώρες αυτές ότι θα τους κόψει το φυσικό αέριο και θα τους ψοφήσει στο κρύο. Και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορούν από την πλευρά τους να απειλούν την Ρωσία ότι θα της μπλοκάρουν τις εξαγωγές της προς την Δυτική Ευρώπη, ώστε να καταρρεύσουν οι Ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες προέρχονται κυρίως από πωλήσεις πετρελαίου και αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Επίσης οι χώρες αυτές θα χάσουν τις προμήθειες που λαμβάνουν για να αφήνουν το Ρωσικό αέριο να περνάει μέσα από το έδαφος τους και να φτάνει στην Δυτική Ευρώπη. Αυτές οι προμήθειες στην περίπτωση πχ της Ουκρανίας ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι στα πλαίσια της ΕΕ οι χώρες αυτές θα αποζημιώνονται για την απώλεια των προμηθειών που θα ελάμβαναν αν δεν κατασκευάζονταν οι βόρειοι και νότιοι αγωγοί, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τις χώρες αυτές ότι η ΕΕ θα υπάρχει και αύριο. Αν διαλυθεί η ΕΕ θα είναι διατεθειμένη η Γερμανία να καταβάλει στην Ουκρανία κάθε χρόνο 2 δις δολάρια για τις προμήθειες που έχασε από την κατασκευή των Nord Stream 1 και 2? Πολύ δύσκολο φαίνεται.

Οι βόρειοι αγωγοί εξυπηρετούν τους Ρώσους και τους Γερμανούς πάρα πολύ. Τους Γερμανούς επειδή δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν ότι κάποια σύγκρουση της Ρωσίας με την Πολωνία και την Ουκρανία θα τους νεκρώσει την βιομηχανία τους, ειδικά μετά την απόφαση τους το 2011 να κλείσουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια, έχοντας δει τι συνέβη στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Τους Ρώσους τους εξυπηρετούν επίσης πάρα πολύ οι αγωγοί αυτοί, γιατί δεν θα μπορούν οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί να τους εκβιάζουν ότι αν δεν τους δώσουν μεγαλύτερες προμήθειες θα τους μπλοκάρουν τις εξαγωγές τους. Ούτε καν θα χρειάζεται να καταβάλουν οι Ρώσοι στους Ουκρανούς τα δύο δις δολάρια ετησίως. Δύο δις μόνο για την περίπτωση της Ουκρανίας.

Αλλά όσες παραχωρήσεις και να κάνουν οι Ρώσοι και οι Γερμανοί στα πλαίσια της ΕΕ, δεν μπορούν να αποζημιώσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για την γεωπολιτική απομείωση που θα τους προκαλέσουν, ούτε και να τους διαβεβαιώσουν ότι η ΕΕ θα είναι πάντα εκεί για να τους αποζημιώνει για την απώλεια των προμηθειών που θα υποστούν λόγω της κατασκευής αυτών των αγωγών. Αλλά αυτές οι χώρες δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγωγούς αυτούς.

Με την βοήθεια των ΗΠΑ θα μπορούσε η ΕΕ, με τις ευλογίες της Βρετανίας και της Γαλλίας, να κατασκευάσει τους ανταγωνιστικούς αγωγούς, αλλά οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνεχίσουν να συγκρούονται με την Ρωσία για χάρη των Ευρωπαίων, κάνοντας τον άξονα Ρωσίας-Κίνας μπετόν αρμέ. America first λέει ο Τραμπ, και μάλλον το εννοεί.

Εξάλλου βλέπετε ότι ακόμη και από τους ανταγωνιστικούς αγωγούς, την Ανατολική Ευρώπη θα την εξυπηρετούσε μόνο μία λύση όπως αυτή του άξονα Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Ουκρανίας, ή Κατάρ-Τουρκίας-Ουκρανίας.

Χάρτης


Αυτό που προτείνει ο Τραμπ στους Ευρωπαίους είναι μία λογική πρόταση. Τους λέει να αγοράσουν αέριο από την Ρωσία, και αν στο μέλλον οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έχουν προβλήματα με τους Ρώσους και τους Γερμανούς, θα τους προστατεύσουν οι Αμερικανοί.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου