Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Ερντογάν + Al-Qaeda

Πολλοί έδωσαν συγχαρητήρια στον Ερντογάν για την νίκη του στο δημοψήφισμα. Από τους πρώτους όπως ήταν αναμενόμενο ήταν οι Καταριανοί. Παρά την νίκη Τραμπ οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ δεν δείχνουν να έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.Η Al-Monitor όμως γράφει ότι τα πιο θερμά συγχαρητήρια ο Ερντογάν τα έλαβε από τις Σουνιτικές Ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, οι οποίες πολεμάνε τον Άσαντ, και διοικούνται από πρώην σπουδαίους μαχητές της Al-Qaeda. Βλέπε Al-Monitor “How does Muslim world view Erdogan's referendum win”, Απρίλιος 2017.

Η Σουνιτική Al-Qaeda παραδοσιακά υποστηριζόταν από το Ιράν και την Χεζμπολάχ, λόγω κοινών εχθρών (ΗΠΑ-Γαλλία), αλλά στην Συρία πλέον η Al-Qaeda πολεμάει το Ιράν και τον Άσαντ, έχει αποσχιστεί από τα κεντρικά της Al-Qaeda, και έχει αναστείλει τις επιθέσεις της προς την Δύση (ΗΠΑ-Γαλλία).

Θυμάστε ότι είχε βγει δημοσίως πρώην αρχηγός της CIA και είχε δηλώσει ότι ίσως να πρέπει να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με την Al-Qaeda στην Συρία για να χτυπήσουν τον ISIS. Μετά την νίκη Τραμπ, και το άνοιγμα Τραμπ προς την Ρωσία, η Al-Qaeda και ο ISIS φαίνεται να έρχονται πιο κοντά και να βαδίζουν προς μία συμμαχία. Βλέπε Independent “Isis ‘seeking alliance with al-Qaeda’, says Iraqi Vice President”, Απρίλιος 2017.

Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι καλό επειδή δείχνει την αδυναμία του ISIS και της Al-Qaeda στην Συρία και το Ιράκ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Όταν λέμε έρχονται κοντά εννοούμε οι Ισλαμιστές Σουνίτες μαχητές της Συρίας (πρώην Al-Qaeda Συρίας) και οι Ισλαμιστές Σουνίτες μαχητές του Ιράκ (πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν).

Αν οι Ρώσοι και ο Άσαντ σταματήσουν να κλείνουν το μάτι στον ISIS, ο ISIS του Ιράκ ίσως να μην έχει άλλη λύση από το να ενωθεί με την Al-Qaeda της Συρίας, ώστε μαζί να φτιάξουν έναν Σουνιτικό διάδρομο ανάμεσα στον Άσαντ και τους Σιίτες του Ιράκ, ώστε να διαπραγματεύονται καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι ο ISIS του Ιράκ βγήκε από την Al-Qaeda του Ιράκ. Μέχρι και προ Τραμπ ο ISIS δεν ενοχλούσε τον Άσαντ, τον οποίο πολεμούσε η Al-Qaeda.

Το πως θα κινηθούν οι Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, και αν θα ενωθούν, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα τους υποστηρίξει περισσότερο, και αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-ΕΕ.

Σίγουρα όμως η τόσο θερμή στήριξη της Al-Qaeda της Συρίας στον Ερντογάν, την στιγμή μάλιστα που η Al-Qaeda εμφανίζεται να τα βρίσκει με τον ISIS στην Συρία και το Ιράκ, ενισχύει την διαπραγματευτική θέση του Ερντογάν απέναντι στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, και αποδυναμώνει την Ρωσία και τις ΗΠΑ, και σε σχέση με τους Κούρδους της Συρίας, και σε σχέση με τον Άσαντ. Όσο βέβαια οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι βρίσκουν μία φόρμουλα η Τουρκία δεν έχει μεγάλα περιθώρια. Εκτός φυσικά και αν αποφασίσουν η Κίνα και η Γαλλία να συμμαχήσουν και να μπούνε δυνατά στο παιχνίδι για να κοντράρουν τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Είδατε ότι η Exxon ζήτησε να πάρει εξαίρεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην Ρωσία μαζί με την Rosneft.

Μέχρι πρόσφατα ο Άσαντ μπορούσε να επηρεάσει τον ISIS αλλά όχι την Al-Qaeda. Και αν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί αρχίσουν μαζί να χτυπάνε τον ISIS ο Άσαντ δεν θα μπορεί να επηρεάσει ούτε τον ISIS. Αν ενωθούν η Al-Qaeda και ο ISIS o Άσαντ δεν θα μπορεί πλέον να επηρεάσει καθόλου ούτε την Al-Qaeda ούτε τον ISIS, αφού αν ενωθούν η λογική λέει ότι θα το κάνουν για να υποστηρίζονται από τους Τούρκους και τους Άραβες του Κόλπου.

Αν όμως ο Ερντογάν αρχίσει να τα έχει καλά με τον ISIS, θα πρέπει ή να τον βάλει να κάτσει φρόνιμα, ή θα έχει πρόβλημα με τους Αμερικανούς.

How does Muslim world view Erdogan's referendum win?

Isis ‘seeking alliance with al-Qaeda’, says Iraqi Vice President”, Απρίλιος 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου