Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Ισραήλ VS Ιράν

Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, και ότι έχουν την έγκριση και των δύο, προκειμένου να μην επιτρέψουν στο Ιράν να πλησιάσει τα υψώματα Γκολάν από την Συρία. Αυτό πρακτικά, αν όντως ισχύει, σημαίνει ότι οι Ρώσοι αποδέχονται να συνεχίσουν να μην επεμβαίνουν όταν Ισραηλινά αεροσκάφη χτυπάνε το Ιράν και την Χεζμπολάχ στην άλλη πλευρά των υψωμάτων Γκολάν, και όταν χτυπάνε Ιρανικά φορτία όπλων στην Συρία, πριν φτάσουν στον Λίβανο. Αν και οι Ιρανοί έχουν κατασκευάσει εργοστάσιο πυραύλων στον Λίβανο ώστε να ξεπεράσουν αυτή την δυσκολία.

Δεν ξέρω πως ο Άσαντ μπορεί να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη διαφωνία ανάμεσα στην Ρωσία και το Ιράν στο συγκεκριμένο θέμα. Τον Άσαντ μην τον βλέπετε σαν ένα σκυλάκι της Ρωσίας ή του Ιράν. Αν θέλει ο Άσαντ μπορεί να κάνει άνοιγμα προς την Τουρκία και το Κατάρ, και να προωθήσει τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, όπως του είχαν προτείνει το 2009 οι Τούρκοι και οι Καταριανοί, όταν ο Ερντογάν τον έγλειφε και τον καλούσε στην Τουρκία για να κάνουν διακοπές μαζί με τις γυναίκες τους. Άρα ο Άσαντ έχει περιθώρια ελιγμών. Βέβαια αν ο Άσαντ εγκαταλείψει την Ρωσία θα είναι εξαρτημένος από την αντίπαλο της Συρίας την Τουρκία, με την οποία σκοτώνονται και για τα ζωτικής σημασίας νερά του Ευφράτη.

Αν βέβαια ο Άσαντ κάνει άνοιγμα στην Τουρκία, το πιθανότερο είναι ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα οργανώσουν κάποια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ή κάποιο πραξικόπημα, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Θα προσπαθήσουν μάλλον, γιατί είναι ο Άσαντ που ελέγχει το εσωτερικό της χώρας. Αλλά σίγουρα ο Άσαντ έχει περιθώρια ελιγμών, και πάντα είχε, και τώρα με το θέμα των αγωγών έχει ακόμη περισσότερα. Μην τον βλέπετε σαν ένα σκυλάκι των Ρώσων και των Ιρανών. Ο Άσαντ ήταν ο βασικός υποστηρικτής του PKK. Ναι μεν είχε τις ευλογίες της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά αυτός ήταν ο βασικός υποστηρικτής του PKK, μέχρι να τα βρούνε οι Ρώσοι με τους Τούρκους για τον Blue Stream, και να αναγκαστεί ο Άσαντ να διώξει τον Οτσαλάν από την Συρία.

Πριν το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου η Συρία ήταν λιγότερο σημαντική, γιατί το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία το έβγαζε από τον Λίβανο στην Μεσόγειο (trans-arabian pipeline). Στην συνέχεια η Σαουδική Αραβία τα βρήκε με την Αίγυπτο και μπορούσε να χρησιμοποιεί την Διώρυγα του Σουέζ χωρίς να φοβάται (δεκαετία 70), και δημιουργήθηκαν και τα μεγάλα τάνκερς που έκαναν πολύ φτηνή την μεταφορά πετρελαίου.

Άρα η Συρία δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία. Τώρα με το θέμα των αγωγών τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί το LNG είναι πολύ ακριβότερο από το αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς, και αυτό από την μία πλευρά ενισχύει τον Άσαντ, αφού τον κάνει πολύ σημαντικό για τους Σουνίτες, αλλά από την άλλη πλευρά διαλύει την Συρία.

“US, RUSSIA AGREE TO HELP ISRAEL 'EXPEL' IRAN FROM SYRIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου