Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Σαουδική Αραβία VS Πακιστάν

Το Πακιστάν παραδοσιακά τα παίρνει και από την Σαουδική Αραβία και από το Ιράν. Θεωρείται όμως παραδοσιακός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αν και οι Πακιστανοί πουλούσαν πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν στην μαύρη αγορά, μέχρι που τους κάρφωσε ο Καντάφι το 2002, ο οποίος επίσης αγόραζε από το Πακιστάν και την Βόρειο Κορέα.Οι Πακιστανοί μέχρι τώρα δεν έχουν προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Κίνας, τον οποίο θέλουν το Ιράν και η Κίνα, για να μην χαλάσει την σχέση του με την Σαουδική Αραβία, αλλά και με τις ΗΠΑ, οι οποίες ΗΠΑ δίνουν στο Πακιστάν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια δωρεάν κάθε χρόνο. Αλλά οι Πακιστανοί γνωρίζουν ότι το μέλλον τους βρίσκεται στον ενεργειακό διάδρομο Ιράν-Πακιστάν-Κίνα.

Οι Πακιστανοί αρνήθηκαν να στείλουν στρατό στην Υεμένη όπου συγκρούονται οι Σαουδάραβες με τους Ιρανούς, φαντάζομαι και για τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί το 20% περίπου του πληθυσμού του Πακιστάν είναι Σιίτες. Τα προηγούμενα χρόνια οι Ιρανοί έκαναν πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν, τις οποίες οι Πακιστανοί δεν άφησαν αναπάντητες, αφού οι δύο χώρες συγκρούονταν στο Αφγανιστάν.

Αλλά την εποχή της Αραβικής Άνοιξης αν οι Πακιστανοί στείλουν στρατό στην Υεμένη, και χτυπήσουν τους Ιρανούς, είναι πολύ πιθανόν οι Ιρανοί να ξεσηκώσουν τους Σιίτες στο Πακιστάν και να γίνει Αραβική Άνοιξη και στο Πακιστάν. Για το Πακιστάν αυτό θα ήταν αυτό που λέμε “όλα τα είχε η Μαριορή...”.

Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους έκαναν συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου με τον μεγάλο αντίπαλο του Πακιστάν, την Ινδία, και η Ινδία συμφώνησε να κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία. Στην Σαουδική Αραβία δεν κυκλοφορούν πλέον Ινδοί τρομοκράτες με Πακιστανικά διαβατήρια, όπως συνέβαινε παλιότερα.

Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν δείχνουν να ανήκουν πλέον σε διαφορετικά στρατόπεδα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να λειτουργήσει πολύ όμορφα ο άξονας Ιράν-Πακιστάν-Κίνας, και ο άξονας Σαουδικής Αραβίας-Ινδίας-ΗΠΑ, αφού η Ινδία και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Αν φυσικά οι Σαουδάραβες αποφασίσουν να βασίζονται στην σύμμαχο των ΗΠΑ την Ινδία για τις εξαγωγές τους, και όχι στην αντίπαλο των ΗΠΑ την Κίνα. Και οι άλλοι δύο μεγάλες πελάτες είναι επίσης σύμμαχοι των ΗΠΑ (Ιαπωνία και Νότια Κορέα).Η Ρωσία σε έναν τέτοιο σενάριο θα ήταν μπαλαντέρ, και θα κοιτούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να παίξει τους Κινέζους εναντίον των Αμερικανών, αλλά και τους Σαουδάραβες εναντίον των Ιρανών, αφού και με την Ινδία και με την Κίνα η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις, ενώ οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί είναι αντίπαλοι της στις αγορές πετρελαίου, άσχετα αν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί έχουν συμμαχήσει εναντίον των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια (Κόκκινη Τζιχάντ).

Δεν λέω ότι αυτό θα γίνει. Λέω ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δύο άξονες Κίνα-Πακιστάν-Ιράν και ΗΠΑ-Ινδία-Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις εννοώ.

Από την άλλη πλευρά, οι Ινδοί χρειάζονται το Ιράν για να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας με τους σιδηροδρόμους που προωθούν, αλλά και για να φτάσουν στην Κεντρική Ασία και να συναγωνιστούν την Κίνα παρακάμπτοντας το Πακιστάν. Πάντως για την Ευρώπη θα μπορούσαν να βασιστούν στην Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ για τους Ινδικούς Δρόμους του Μεταξιού, αποφεύγοντας το Ιράν (Eilat- Ashkelon). Ή και στην Αίγυπτο. Έτσι κι αλλιώς και στο Ιράν με πλοία θα φτάνουν τα Ινδικά εμπορεύματα πριν φύγουν για την Ρωσία και την Ευρώπη.

Για να κλείσω να πω ότι το Πακιστάν επέλεξε να στείλει στρατεύματα στην Σαουδική Αραβία, αλλά να μείνουν εντός της Σαουδικής Αραβίας και να μην πάνε να πολεμήσουν στην Υεμένη. Μία μέση λύση που πολύ αμφιβάλλω ότι ικανοποιεί τους Σαουδάραβες που έχουν χάσει τον ύπνο τους.

“Why Would Pakistan Send Combat Troops to Saudi Arabia Now?”, Μάρτιος 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου