Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Αίγυπτος VS Σαουδική Αραβία

Οι Σαουδαραβες από την δεκαετία του 70 σταμάτησαν να σκοτώνονται με τους Αιγύπτιους, όταν οι Αιγύπτιοι μετακινήθηκαν από το στρατόπεδο των Σοβιετικών στο στρατόπεδο των ΗΠΑ μετά την ήττα τους από το Ισραήλ το 1973, και από τότε τους δίνουν χρήματα και πετρέλαιο.Με αυτόν τον τρόπο οι Αιγύπτιοι, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Αραβικού κόσμου, έχουν κίνητρο να προστατεύουν τους αδελφούς Άραβες Σαουδάραβες από τους Ιρανούς, αλλά και από τους Σιίτες του Ιράκ, οι οποίοι ανέτρεψαν με την βοήθεια των ΗΠΑ την Σουνιτική μειοψηφεία του Σαντάμ Χουσέιν που κυβερνούσε το Ιράκ. Γιατί αν οι Σαουδάραβες δεν δίνουν ένα μέρος του πετρελαίου τους στους Αιγύπτιους, αρχίζουν και οι Αιγύπτιοι να αναρωτιούνται μήπως έχουν περισσότερα κοινά με τους εξαδέλφους Ιρανούς, παρά με τους αδελφούς Άραβες του Κόλπου.

Αλλά υπάρχει πάντα το πρόβλημα ότι ο μεγάλος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στις αγορές πετρελαίου είναι το Ιράν, το οποίο δεν έχει και πολλά να χωρίσει με την Αίγυπτο, τουλάχιστον από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί ο Ιρανό-Ισραηλινός άξονας με την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 (αγωγός Eilat-Ashkelon).

Και ο μεγάλος αντίπαλος της Αιγύπτου είναι η Τουρκία, η οποία είναι ο χερσαίος Δρόμος του Μεταξιού, ενώ η Αίγυπτος είναι ο θαλάσσιος (Διώρυγα Σουέζ), και η οποία Τουρκία δεν έχει και πολλά να χωρίσει με την Τουρκία, από τότε που ο Ερντογάν σταμάτησε μαζί με το Ιράν και το Κατάρ να υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Σαουδική Αραβία, ώστε να προωθηθεί ο αγωγός αερίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Ιράν+Κατάρ-Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Συρία-Τουρκία-Ευρώπη). Εξάλλου μέσω του Σουνιτικού διαδρόμου και οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να πουλάνε πετρέλαιο με φορτηγά στην Τουρκία, κάτι που δεν άρεσει στο Ιράν. Γιατί στις αγορές πετρελαίου οι Τούρκοι αποφεύγουν τους Ρώσους, μέσω Ιράν, Ιράκ και Λιβύης, ενώ στο αέριο δεν μπορούν να αποφύγουν την μεγάλη τους αντίπαλο την Ρωσία, λόγω του φτηνού Ρωσικού αερίου που φτάνει στην Ρωσία με αγωγούς.

Χάρτης Αίγυπτος VS Τουρκία Τον Οκτώβριο του 2016 η Σαουδική Αραβία σταμάτησε να στέλνει πετρέλαιο στην Αίγυπτο επειδή η Αίγυπτος στην Συρία πήρε το μέρος της Ρωσίας. Ούτε την Αίγυπτο την συμφέρει να προχωρήσει ο Σουνιτικός διάδρομος Περσικός Κόλπος-Συρία-Τουρκία-Ευρώπη, ο οποίος παρακάμπτει εκτός από το Ιράν και την Αίγυπτο.

Το Σάββατο όμως οι Σαουδάραβες έστειλαν μετά από πολλούς μήνες ξανά πετρέλαιο στην Αίγυπτο. Όσες διαφορές και να έχουν οι Σαουδάραβες με τους Αιγύπτιους θα είναι πάρα πολύ κοστοβόρο και για τους δύο να οδηγηθούν σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο όπως αυτόν της δεκαετίας του 50 και του 60, όταν ο Γκαμάλ Νάσερ με την βοήθεια της KGB υποστήριζε στην Σαουδική Αραβία τους σοσιαλιστές, και η Σαουδική Αραβία υποστήριζε στην Αίγυπτο την Μουσουλμανική Αδελφότητα εναντίον των Αιγυπτίων σοσιαλιστών.

Και μην ξεχνάτε ότι ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο βρίσκεται και το Ισραήλ, το οποίο έχει πολύ προβληματικές σχέσεις και με την Τουρκία, και πολύ περισσότερο με το Ιράν, και έχουν καταφέρει οι τρεις χώρες να έχουν μία πολύ στενή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, παρόλο που οι Σαουδάραβες ποτέ δεν αναγνώρισαν το Ισραήλ. Αν και απείλησαν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, θέλοντας να απειλήσουν τους Ιρανούς και τους Ρώσους ότι θα εξάγουν πετρέλαιο από το Ισραήλ. Κάτι όμως που δεν συμφέρει το Ισραήλ, γιατί αν το κάνει θα βρει απέναντι του την Αίγυπτο, το Ιράν, την Συρία, τον Λίβανο, και πάνω απ’όλα τον θείο Πούτιν. Και αυτό που κυρίως απασχολεί τους Ισραηλινούς είναι να τους αγαπάει ο θείος Πούτιν.

 Αν χαλάσει η συνεργασία της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, το κόστος ασφάλειας για τις τρεις χώρες θα εκτοξευτεί, και η ασφάλεια και των τριών θα υπονομευτεί.

Άρα τους Αιγύπτιους και τους Σαουδάραβες του συμφέρει να έχουν μία λειτουργική σχέση, ακόμη και αν οι Αιγύπτιοι έχουν κάποιες παρτίδες με τους Ιρανούς και οι Σαουδάραβες κάποιες παρτίδες με τους Τούρκους. Θα είναι πάρα πάρα πολύ ακριβό και για τους δύο μετά από 40 χρόνια να ξαναπάνε σε έναν ψυχρό πόλεμο, και γι’αυτό θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να το αποφύγουν. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουν, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσουν. Όσο πιο μικρή είναι η φλόγα στην Μέση Ανατολή τόσο πιο εύκολο είναι αυτό. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλόγα τόσο πιο δύσκολο είναι.

Egypt received two cargoes of diesel fuel from Saudi Aramco”, Μάρτιος 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου