Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Σάλτσμπουργκ VS Βαυαρία

Όταν έπεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τα ορυχεία άλατος της Αυτοκρατορίας καταστράφηκαν. Ο πρώτος αρχιεπίσκοπος του Salzburg, που σημαίνει Salt Fortress, λειτούργησε ξανά το ορυχείο άλατος του αλάτινου βουνού Durnberg γύρω στο 1800, και με τα έσοδα έχτισε το Σάλτσμπουργκ.
Από την άλλη πλευρά του αλάτινου βουνού είχαν το ορυχείο τους οι Βαυαροί, και τα ορυχεία των μεν και των δε κάτω από το βουνό απείχαν περίπου 1 χιλιόμετρο. Οι Βαυαροί κατηγορούσαν το Σάλτσμπουργκ ότι έσκαβε στην Βαυαρική πλευρά του βουνού, με αποτέλεσμα να κλέβει το δικό τους αλάτι.

Οι συγκρούσεις των Βαυαρών με το Σάλτσμπουργκ συνεχίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου, και δέκα περίπου αιώνες αργότερα, ο τότε αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ Wolf Dietrich, κατέβασε πάρα πολύ χαμηλά τις τιμές πώλησης του αλατιού του Σάλτσμπουργκ, για να χτυπήσει τις εξαγωγές των Βαυαρών.

Αρχικά τα κέρδη του Σάλτσμπουργκ ήταν τεράστια, και με αυτά τα χρήματα έχουν χτιστεί πολλά από τα μεγάλα μπαρόκ κτίρια που υπάρχουν σήμερα στην πόλη. Στην συνέχεια όμως οι Βαυαροί πήγαν σε έναν εμπορικό πόλεμο με το Σάλτσμπουργκ, και κέρδισαν, με αποτέλεσμα η πόλη να καταστραφεί οικονομικά και ο αρχιεπίσκοπος να οδηγηθεί και να πεθάνει στην φυλακή το 1617.

Οι συγκρούσεις του Σάλτσμπουργκ με την Βαυαρία συνεχίστηκαν μέχρι η Αυστρία να απορροφήσει το Σάλτσμπουργκ. Με την συνθήκη που οι Αυστριακοί υπέγραψαν με τους Βαυαρούς το 1829 διατηρούσαν το δικαίωμα να λειτουργούν τα ορυχεία τους στο βουνό Durnberg, με τον όρο το 40% των εργατών να είναι Βαυαροί. Οι Αυστριακοί έδωσαν επίσης στους Βαυαρούς το δικαίωμα να παίρνουν ξυλεία από την πλευρά της Αυστρίας για να βράζουν το αλάτι τους.

(Μαρκ Κουρλάνσκι)

Να πω ότι το αλάτι αυτό κατέληγε στην Βόρεια Ευρώπη, και όχι μόνο φυσικά, ώστε να παστώνονται οι μεγάλες ψαριές των Βορειοευρωπαίων, οι οποίοι είχαν πολύ ψάρι αλλά δεν είχαν αλάτι.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου