Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ VS NATO

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Reuters, το οποίο ουσιαστικά περιγράφει και την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Βλέπε Reuters “Tillerson plans to skip NATO meeting, visit Russia in April”, Μάρτιος 2017.Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Rex Tillerson, ένας άνθρωπος που οποίος ως πρώην διοικητής της ExxonMobil γνωρίζει πολύ καλά τους Ρώσους και τους Άραβες, λόγω της πολύ έντονης παρουσίας της εταιρείας στον Περσικό Κόλπο και την Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ταξιδέψει στην Ρωσία.

Αυτή θα ήταν η πρώτη συνάντηση του Tillerson με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, και ο Tillerson ανακοινώνει όχι μόνο ότι δεν θα παραστεί, αλλά και ότι θα πετάξει στην Ρωσία την ίδια ημερομηνία.

Όπως γράφει το Reuters είναι σαν ο Tillerson να θέλει να πει στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία είναι για τις ΗΠΑ σημαντικότερη χώρα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, και αυτό έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Τραμπ, ο οποίος λέει συνέχεια ότι το ΝΑΤΟ είναι μία ξεπερασμένη (obsolete) συμμαχία.

Οι Democrats, γράφει το Reuters, λένε ότι είναι μεγάλο λάθος της Αμερικανικής κυβέρνησης να δείχνει στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Ρωσία είναι σημαντικότερη για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters το ΝΑΤΟ πρότεινε να αλλάξει η ημερομηνία της συνάντησης, ώστε να μπορέσει να παραστεί ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, αλλά οι Αμερικανοί απέρριψαν την πρόταση.

Άρα, να πω εγώ, ακόμη και αν υπήρχε μία αμφιβολία για το αν η ενέργεια αυτή του Tillerson ήταν μήνυμα προς το ΝΑΤΟ, η άρνηση των ΗΠΑ να αλλάξει η ημερομηνία διαλύει κάθε αμφιβολία.

Να συνεχίσω εγώ τώρα. Σε ποιον στέλνουν οι ΗΠΑ το μήνυμα? Στην Βρετανία? Προφανώς όχι, αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός άλλαξε την πολιτική του David Cameron, ο οποίος είχε κάνει ανοίγματα στην Κίνα, λόγω του φόβου των Βρετανών για την Ρωσία. Με το σκεπτικό ότι οι Βρετανοί μπορούν μαζί με τους Κινέζους να βάλουν στην μέση την Ρωσία αν χρειαστεί.

Η Τερέζα Μέι όμως πήγε και γλείφτηκε με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μαζί οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν την Κίνα, η οποία ανησυχεί τις ΗΠΑ, και την Ρωσία, η οποία ανησυχεί την Μεγάλη Βρετανία.

Χάρτης (ΗΠΑ+Μεγάλη Βρετανία) VS (Ρωσία+Κίνα)Ήταν το μήνυμα προς την Γερμανία? Όχι βέβαια, γιατί η Γερμανία έχει πάντα την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την Ρωσία, της οποίας είναι ο χρυσός πελάτης, αν της την πέσουν οι Βρετανοί ή οι Γάλλοι. Οι Γερμανοί προφανώς και ανησυχούν μήπως και τους την πέσουν οι Γάλλοι μαζί με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, κάτι όμως που δεν παίζει με την διακυβέρνηση Τραμπ. Ο Τραμπ μάλιστα ζήτησε να αυξήσουν τους εξοπλισμούς τους οι Γερμανοί, λέγοντας τους τζαμπατζήδες, κάτι που τρομάζει κυρίως τους Γάλλους.

Άρα το μήνυμα είναι και πάλι προς την Λε Πεν και τον Μακρόν. Ο Μακρόν λέει ότι η Γαλλία πρέπει να επιδιώξει μία στρατηγική συνεργασία με την Κίνα.

Η Λε Πεν από την άλλη πλευρά, επέλεξε ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που θα δει να είναι ο πρόεδρος του Λιβάνου, ο Μισέλ Αούν, ένας πρώην εχθρός του Ιράν που κρυβόταν στην Γαλλία. Και τώρα πήρε την ηγεσία με την στήριξη του Ιράν, προκειμένου οι Ιρανοί να κάνουν άνοιγμα στην Γαλλία.

Και όπως έχω ξαναπεί, αν η Ρωσία δεν θέλει να στηρίξει την Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ στον τον Νότιο Λίβανο, επειδή ίσως τα βρει με τους Αμερικανούς, θα μπορεί να το κάνει η Γαλλία, προκειμένου να δημιουργήσει μία σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία. Γιατί αν ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος Λιβάνου-Ισραήλ η Ρωσία θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, θα πρέπει να πάρει το μέρος των παραδοσιακών της συμμάχων (Χεζμπολάχ), και οι Αμερικανοί θα πρέπει να πάρουν το μέρος του δικού τους παραδοσιακού συμμάχου (Ισραήλ), και θα υπάρξει σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ισραήλ αυτήν την φορά αντί στην Συρία. Την οποία Συρία ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να αφήσουν στην Ρωσία και να πάρουν το Ιράκ.

Άρα το μήνυμα του Τίλερσον θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρα προς την Γαλλία, και είναι στο στυλ “άντε γαμήσου Μακρόν, και άντε γαμήσου κι εσύ Λε Πεν, και ότι θέλετε κάντε με την Κίνα, και άμα θέλετε ξεκινήστε και πόλεμο Λιβάνου-Ισραήλ”. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

Μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σνομπάρει το ΝΑΤΟ και πάει στην Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να γίνουν σύμμαχοι των Ρώσων και εχθροί των Γάλλων. Οι Αμερικανοί θέλουν να κάνει η Γαλλία ότι και η Βρετανία, να βασιστεί δηλαδή στην προστασία των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την Ρωσία, και μαζί με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσει και την Κίνα, με την οποία έτσι κι αλλιώς η Γαλλία συγκρούεται για τις πρώτες ύλες της Αφρικής.

Απλά όπως έχω ξαναπεί η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας απαξιώνει γεωπολιτικά την Γαλλία, γιατί η δύναμη της Γαλλίας ήταν ότι έπαιζε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση, και γι’αυτό και ήταν εκτός ΝΑΤΟ από το 1966 μέχρι το 2009. Τώρα οι Αμερικανοί παρακάμπτουν την Γαλλία και πάνε κατευθείαν στους Ρώσους, θέλοντας να παίξουν τους Ρώσους εναντίον των Κινέζων, γνωρίζοντας ότι και τους Ρώσους τους συμφέρει να παίξουν τους Αμερικανούς εναντίον των Κινέζων.


“Tillerson plans to skip NATO meeting, visit Russia in April”, Μάρτιος 2017
1η , 2η Παράγραφος
U.S. Secretary of State Rex Tillerson plans to skip a meeting with NATO foreign ministers next month in order to stay home for a visit by China's president and will go to Russia later in April, U.S. officials said on Monday, disclosing an itinerary that allies may see as giving Moscow priority over them.
Tillerson intends to miss what would have been his first meeting of the 28 NATO allies on April 5-6 in Brussels so that he can attend President Donald Trump's expected April 6-7 talks with Chinese President Xi Jinping at Trump's Mar-a-Lago resort in Florida, four current and former U.S. officials said.
9η, 10η , 11η Παράγραφος
Representative Eliot Engel, the senior Democrat on the U.S. House of Representatives foreign affairs committee, said that Tillerson was making a mistake by skipping the Brussels talks.
"Donald Trump's Administration is making a grave error that will shake the confidence of America's most important alliance and feed the concern that this Administration simply too cozy with (Russian President) Vladimir Putin," Engel said in a written statement.
"I cannot fathom why the Administration would pursue this course except to signal a change in American foreign policy that draws our country away from western democracy's most important institutions and aligns the United States more closely with the autocratic regime in the Kremlin," he added.
16η Παράγραφος
Trump has already worried NATO allies by referring to the Western security alliance as "obsolete" and by pressing other members to meet their commitments to spend at least 2 percent of gross domestic product on defense.
18η Παράγραφος
A former U.S. official and a former NATO diplomat, both speaking on condition of anonymity, said the alliance offered to change the meeting dates so Tillerson could attend it and the Xi Jinping talks but the State Department had rebuffed the idea.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου