Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

THE Donald VS Βόρεια Κορέα


Ο Τραμπ λέει ότι η Βόρεια Κορέα κοροιδεύει χρόνια τις ΗΠΑ, και ότι η Κίνα έχει κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει. Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Rex Tillerson, πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας των ΗΠΑ (Exxon), κολλητός και των Ρώσων και των Αράβων, είπε ότι δεν αποκλείει ένα χτύπημα στην Βόρεια Κορέα. Και μιλάμε για έναν τύπο που μπορεί να στέλνει SMS στον Πούτιν. Η ExxonMobil όπως έχω πει είναι ένα από τα κομμάτια της θρυλικής Standard Oil που έσπασε το Αμερικανικό δημόσιο το 1911 σε κομμάτια.Αν ο Τραμπ επιτρέψει τους αγωγούς αερίου Ρωσίας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, τους οποίους δεν επέτρεπε ο αριστερός μαύρος Μουσουλμάνος Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα, η Ρωσία δεν νομίζω να έχει αντίρρηση στο να κάτσει φρόνιμα η Βόρεια Κορέα.

Η οποία Βόρεια Κορέα ελέγχει την τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών της Ανατολικής Ασίας, λειτουργεί νομισματοκοπεία που τυπώνουν πλαστά δολάρια, και πουλάει πυρηνική τεχνολογία και εξοπλισμό σε κράτη όπως η Λιβύη (παλιότερα), το Ιράν κλπ.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και βασίζονται πολύ στο Κατάρ και την Αυστραλία, και αυτός είναι και ο λόγος που οι Αυστραλοί δεν τα έχουν καλά με τον Τραμπ. Οι Αυστραλοί αναμένεται σύντομα να ξεπεράσουν τους Καταριανούς και να γίνουν ο νούμερο ένα παραγωγός LNG στον κόσμο.


Οι Αυστραλοί όμως, στους οποίους δεν αρέσει να ανακατεύονται στις κόντρες Κίνας-ΗΠΑ, επειδή ο μεγαλύτερος αγοραστής  των πρώτων υλών τους είναι η Κίνα, μπορούν να εξάγουν στην αγαπημένη τους Κίνα. Όπως και το Κατάρ. Αφού οι Καταριανοί και οι Αυστραλοί γουστάρουν την Κίνα, γιατί να κοντράρονται οι Αμερικανοί με τους Ρώσους για το φυσικό αέριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Αυστραλίας? Αφού και οι Ρώσοι μια χαρά δέχονται τις Αμερικανικές εταιρείες. America First λέει ο Τραμπ και νομίζω ότι το εννοεί.

Εννοείται ότι πυρηνικά όπλα η Βόρεια Κορέα απέκτησε από την Κίνα. Όταν οι Αμερικανοί κάνουν έλεγχο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι Ιρανοί επιστήμονες πετάνε στην Βόρεια Κορέα και συνεχίζουν εκεί τις έρευνες τους με τους Κορεάτες συναδέλφους τους. Γι’αυτό και ο Τραμπ λέει ότι αν ήθελε η Κίνα με ένα τηλεφώνημα θα έλυνε το θέμα με την Βόρεια Κορέα. Ισχύει.


Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να χαστουκίσουν την Βόρεια Κορέα η Κίνα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπερασπιστεί το κατοικίδιο της, απαντώντας στους Αμερικανούς, ή αν θα κάτσει στα αυγά της. Εναλλακτικά η Κίνα μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει στον άγριο μπούλη της Βόρειας Κορέας να κάτσει στα αυγά του, όπως ζητάει ο Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου