Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Ο Πόλεμος του Εκουαδόρ στην Chevron


Πολύ ωραίο άρθρο του Federalist για τον πόλεμο ανάμεσα στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) και την Αμερικανική Chevron. Η Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ, με πρώτη την ExxonMobil. Οι δύο εταιρείες είναι κομμάτια της θρυλικής Standard Oil του Τζον Ροκφελερ, την οποία έσπασε σε πολλά κομμάτια το Αμερικανικό δημόσιο το 1911, επειδή θεωρούσε ότι ο Ροκφέλερ, ο πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, είχε γίνει σχεδόν μονοπώλιο στην αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ.

Το άρθρο γράφει ότι ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, ο Raphael Correa, μετά τον θάνατο του Τσάβεζ φιλοδοξεί να πάρει την θέση του, αλλά δεν έχει τα χρήματα ούτε και το πετρέλαιο του Τσάβεζ ώστε να χρηματοδοτεί σοσιαλιστές δικτάτορες στην Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, λίγο μετά την εκλογή του το 2007, ο Raphael Correa κήρυξε τον πόλεμο στην Chevron, και τα δικαστήρια του Εκουαδόρ, υπό τις οδηγίες του, καταδίκασαν την Chevron σε πρόστιμο 19 δις δολαρίων για τα προβλήματα που δημιουργούσε στο περιβάλλον η παραγωγή της. Στην πραγματικότητα ο Raphael Correa ήθελε να υποστηρίξει την κρατική εταιρεία πετρελαίου, μία από τις πιο βρώμικες για το περιβάλλον εταιρείες στον κόσμο.

Ο Correa έδωσε πολλά χρήματα στις ΗΠΑ για να κυνηγήσει την Chevron, μεταξύ των οποίων και 188 χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία της αριστερής ηθοποιού Mia Farrow, η οποία έκανε αγώνα κατά της Chevron. Να πω ότι και η Cher, και πολλοί άλλοι διασκεδαστές του Hollywood, είχαν πάρει μέρος στην εκστρατεία του Εκουαδόρ κατά της Chevron, υποτίθεται λόγω οικολογικών ευαισθησιών, την στιγμή που η κρατική εταιρεία του Εκουαδόρ είναι μία από τις πιο εχθρικές για το περιβάλλον εταιρείες του κόσμου, επειδή προσπαθεί να κρατήσει το κόστος χαμηλά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου