Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Χριστιανοί Εναντίον Χριστιανών και Μουσουλμάνοι Εναντίον Μουσουλμάνων

Έχω γράψει πάρα πολλά για την εμπορική πτώση της Μεσογείου και την εμπορική άνοδο των Ωκεανών, η οποία προήλθε από τα υπερατλαντικά ταξίδια των Ισπανών και των Πορτογάλων γύρω στο 1500 μ.Χ. Και το αποτέλεσμα ήταν οι Δυτικοευρωπαίοι να πάρουν τον έλεγχο του εμπορίου των μπαχαρικών από τους Μουσουλμάνους και τους Ιταλούς. Βλέπε πχ “Η Άνοδος της Δύσης”.

Δεν έχω αναφερθεί στο εμπόριο του μπακαλιάρου, το οποίο ήταν επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας για την πτώση της Μεσογείου, της Βενετίας, της Γένοβας και της Αλεξάνδρειας. Το αστείο είναι ότι η πτώση της Βενετίας και της Γένοβας προήλθε από δύο Γενοβέζους, τον Χριστόφορο Κολόμβο και τον Giovanni Cabotto (John Cabot), λόγω των ανακαλύψεων που έκαναν ο πρώτος για λογαριασμό της Ισπανίας, και ο δεύτερος για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας. Ο δεύτερος είχε μάλιστα γίνει κάποια στιγμή Βενετσιάνος υπήκοος.

Ο Κολόμβος είναι αυτός που έφτασε στην Αμερική, και άνοιξε για την Ισπανία ο δρόμος για τα ασημένια και χρυσά βουνά του Μεξικού και του Περού, τα οποία μετέτρεψαν για μία περίοδο την Ισπανία στην μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή δύναμη. Οι Γενοβέζοι, από εκεί που ήταν οι μεγάλοι έμποροι της Ευρώπης, αναγκάστηκαν να μετατραπούν σε τραπεζίτες των Ισπανών.

Ο Giovani Cabotto έφτασε στην Βόρεια Αμερική χρηματοδοτούμενος από τους Βρετανούς, και ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για το εμπόριο του μπακαλιάρου, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία στα παράλια της Βόρειας Αμερικής (fish and chips). Τα καράβια έφευγαν από την Ευρώπη για τα παράλια της Αμερικής, με τα κελάρια τους γεμάτα αλάτι, και γυρνούσαν γεμάτα παστωμένο μπακαλιάρο. Ήταν πλέον αναγκαία η δημιουργία μεγάλων λιμανιών στα παράλια της Ευρώπης στον Ατλαντικό, τα οποία θα προμήθευαν τα αλιευτικά με αλάτι, και στην συνέχεια θα υποδέχονταν τα παστωμένα ψάρια. Η τεράστια ζήτηση άλατος οδήγησε σε μεγάλες μονάδες παραγωγής στα παράλια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, μέχρι και της Γαλλίας, μέχρι εκεί που υπήρχε αρκετός ήλιος ώστε να διευκολύνεται η παραγωγή. Όπως έχω ξαναπεί το αλάτι παράγεται και από την θάλασσα, και από κοιτάσματα αλατιού στην ξηρά (white gold).Όπως έλεγα στην προηγούμενη μου ανάρτηση η δύναμη της Βενετίας και της Γένοβας προέρχονται κυρίως από το εμπόριο άλατος, μπαχαρικών και σκλάβων, με αποτέλεσμα ο μπακαλιάρος να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της πτώσης αυτών των εμπορικών πόλεων-κρατών.

Τα υπερατλαντικά ταξίδια έφεραν τα πάνω κάτω και διέσπασαν την Ευρώπη, η οποία μέχρι τότε πολεμούσε παρά τις διαφορές της τους Μουσουλμάνους, ενίοτε και τους Βυζαντινούς, με ηγέτη τον Πάπα. Η Ευρώπη διασπάστηκε σε Προτεστάντες, κυρίως Βορράς, και Καθολικούς, κυρίως Νότος, και κάποιες μάλιστα φορές οι Βυζαντινοί και οι Προτεστάντες συνεργάζονταν με τους Μουσουλμάνους εναντίον των Καθολικών. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε σήμερα με κίτρινο τους Καθολικούς, με μωβ τους Προτεστάντες, με μπορντό τους Ορθόδοξους, και με πράσινο τους Μουσουλμάνους. Σήμερα οι πιο ισχυροί είναι οι προτεστάντες.

Χάρτης Θρησκείες
Αυτές οι τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι οποίες προήλθαν από τα υπερατλαντικά ταξίδια, δίχασαν και το Ισλάμ, αφού ούτε και αυτοί είχαν πια συμφέρον να είναι ενωμένοι απέναντι στους Χριστιανούς. Και αυτοί μπορούσαν τώρα να παρακάμπτουν την Αίγυπτο και τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, και το 1500 οι Πέρσες ασπάστηκαν τον Σιιτισμό, ώστε να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τους Σουνίτες στην Μεσοποταμία. Την ίδια περίοδο διασπάστηκαν οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι, το 1500 μ.Χ. Βλέπε “Σουνίτες VS Σιίτες”

Προφανώς και από τα παραπάνω προκύπτει ότι η θρησκεία επηρεάζεται άμεσα από το εμπόριο. Άλλωστε και ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου γεννήθηκαν. Το εμπόριο της γέννησε και τις τρεις αυτές θρησκείες. Αλλά εγώ δεν το λέω όπως το λένε οι αριστεροί και οι Ισλαμιστές στην Ευρώπη, ότι δηλαδή οι παπάδες είναι πούστηδες, κλέφτες, και γράφτε τους στα τέτοια σας, κλπ κλπ.

Όλοι έχουμε ανάγκη στις δύσκολες στιγμές να στρεφόμαστε σε μία ανώτερη δύναμη, και όπως μιλάμε την ίδια γλώσσα, όπως έχουμ τα ίδια έθιμα, όπως χορεύουμε τους ίδους χορούς κλπ κλπ κλπ, έτσι πιστεύουμε και στον ίδιο Θεό.

Θέλω να πω ότι πέρα από τον πνευματικό και φιλανθρωπικό της ρόλο, η θρησκεία έχει κυρίως ενωτικό ρόλο, όπως ακριβώς και η γλώσσα. Οι αριστεροί λένε αυτά που λένε επειδή οι Σοβιετικοί και οι Ναζί δεν θέλουν να υπάρχει άλλος πόλος εξουσίας εκτός από το κόμμα, και γι’αυτό και δεν επιτρέπουν την θρησκεία. Και φυσικά επειδή οι Σοβιετικοί δεν ήθελαν να έχει επιρροή ο Πάπας στις Χριστιανικές αποικίες τους στην Ανατολική Ευρώπη, και το Ισλάμ στις Μουσουλμανικές αποικίες τους στην Κεντρική Ασία.

Και έχω αναφερθεί ξανά στην Θεολογία της Απελευθέρωσης (Liberation Theology), την οποία προωθούσε η KGB με τον Φιντέλ Κάστρο στην Λατινική Αμερική, ώστε να αποκτήσουν επιρροή στους θρήσκους λατινοαμερικάνους. Ένα ζωντανό παράδειγμα της θεολογίας της απελευθέρωσης είναι ο Αργεντίνος Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εξελέγη επί Ομπάμα. Η Αργεντινή είναι η χώρα που κάλυπτε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιράν. Και ενδεχομένως και το Κατάρ να έχει δώσει χρήματα στην Τράπεζα του Βατικανού. Το Κατάρ έχει συμμετάσχει στην διάσωση όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο παρακάτω απόσπασμα θα ακούσετε τον θεολόγο του Ελληνικού Aljazeera με δόσεις Ιράν, του ΣΚΑΙ, την θεολογία της απελευθέρωσης. Μιλάει για κερδοσκόπους κλπ. Βλέπε ΣΚΑΙ-Θεολογία Απελευθέρωσης

Λένε οι αριστεροί ότι ο Χριστιανισμός λέει ότι πρέπει να μοιράζεσαι τα υπάρχοντα σου με τους φτωχότερους, και άρα ο Χριστιανισμός δεν έχει διαφορά από τον σοσιαλισμό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Χριστιανισμός λέει απλά ότι πρέπει να είσαι καλός άνθρωπος, αλλά δεν αναφέρεται σε οικονομικό μοντέλο.

Το αν η φορολογία θα πρέπει να είναι 40 ή 70%, ή αν το κράτος θα πρέπει να ελέγχει όλη την οικονομία ή όχι, είναι δουλειά της πολιτικής συζήτησης και όχι της θρησκείας. Και είναι εκεί που είμαστε άλλοι φιλελεύθεροι, άλλοι σοσιαλιστές, και άλλοι κεντρώοι. Στην θρησκεία είμαστε όλοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αλίμονο αν μόνο οι σοσιαλιστές μπορούν να είναι Χριστιανοί.

Θέλω να πω αυτά που γράφω εγώ για την σχέση της θρησκείας με το εμπόριο μην τα μπερδεύει κανείς με αυτά που λέει ο Πέτρος Τατσόπουλος, ή με τα “οι παπάδες είναι πούστηδες και κλέφτες”, που προωθούν αριστεροί δημοσιογράφοι του στυλ Λάκη Λαζόπουλου και Μάκη Τριανταφυλόπουλου. Η θρησκεία είναι για να βρεις αυτό που ψάχνεις. Η γριούλα βρίσκει παρηγοριά και ο σκληρός Ισλαμιστής Πέτρος Τατσόπουλος βρίσκει πούστηδες και κλέφτες.

ΥΓ Να προτείνω και ένα βιβλίο. Είναι το “Salt : A World History”, του Mark Kurlansky. Υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή (kindle), και σε αυτό το βιβλίο βασίζονται τα περισσότερα από αυτά που έχω γράψει σήμερα. Είναι must για όσους θεωρείτε ότι είναι γελοίο να διαβάζετε ιστορία χωρίς να διαβάζετε ταυτόχρονα για το εμπόριο της ίδιας εποχής.

Εικόνα Salt : A World History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου