Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ισραήλ – Αζερμπαϊτζάν


Το Αζερμπαϊτζάν ήταν μία από τις αποικίες της Σοβιετικής Ένωσης, και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν, ο Heydar Aliyev, πήρε την εξουσία, διατηρώντας σχεδόν την χώρα σε καθεστώς κομμουνιστικής δικτατορίας. Mετά τον θάνατο του Heydar το 2003, την ηγεσία πήρε ο γιος του Ilham Aliyev.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μαζί με το Ιράν και το Ιράκ οι χώρες που έχουν Σιιτικές πλειοψηφίες. Υπάρχει και το Μπαχρέιν αλλά το Μπαχρέιν είναι πολύ μικρή χώρα. Το Ιράν ξεσηκώνει στο Αζερμπαϊτζάν τους Σιίτες Ισλαμιστές, αφού μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οι Αζέροι κάλεσαν το ΝΑΤΟ στην Κασπία, και η Βρετανική BP έγινε η βασίλισσα της Αζέρικης ΑΟΖ, την οποία αμφισβητούν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί.

Οι Ισραηλινοί πουλάνε όπλα στους Αζέρους, και οι Αζέροι πουλάνε πετρέλαιο στους Ισραηλινούς, από αυτό που βγάζουν στην Μεσόγειο μέσω Τουρκίας (Baku-Ceyhan). Οι Άραβες και οι Ιρανοί δεν δέχονται να πουλήσουν πετρέλαιο και αέριο στην μικρή αγορά του Ισραήλ.Οι Αζέροι από την πλευρά τους έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους Τούρκους, αλλά οι Τούρκοι έρχονται σε δύσκολη θέση όταν πουλάνε όπλα στους Αζέρους, γιατί οι Τούρκοι θέλουν να τα έχουν καλά και με το Ιράν, για να μην ξεσηκώνει το Ιράν το PKK στην Τουρκία, και επειδή το Ιράν πουλάει πετρέλαιο και αέριο στην Τουρκία. Ενώ οι Ισραηλινοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δημιουργήσουν πρόβλημα στο Ιράν, αφού οι Ιρανοί ξεσηκώνουν τους Παλαιστίνιους Άραβες στην Γάζα και τους Λιβανέζους της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Δείτε και πόσο μπλεγμένο είναι το γεωπολιτικό τοπίο. Οι Ισραηλινοί συνεργάζονται με τους Αζέρους εναντίον του Ιράν, αλλά οι Αζέροι είναι σύμμαχοι των Τούρκων, και οι Ισραηλινοί συνεργάζονται με τους Ρώσους εναντίον των Τούρκων. Και την περίοδο Ομπάμα οι Τούρκοι συνεργάζονταν με τους Ιρανούς εναντίον του Ισραήλ.

Στα της Ελλάδας τώρα, η Ελλάδα συνεργάζεται με το Ιράν στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά συνεργάζεται και με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας. Επίσης, η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να έρχεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη Καταριανό και Αζέρικο αέριο, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία, αλλά αυτό δεν αρέσει στους Ρώσους, που είναι φίλοι του Καμμένου, ούτε στους Ιρανούς, που είναι φίλοι του Τσίπρα.

Ο Σαμαράς υπέγραψε την συμφωνία της πώλησης της SOCCAR με την ΔΕΣΦΑ, αφού πρώτα θερμοπαρακάλεσε την Gazprom να την αγοράσει, καθώς η Gazprom είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό. Αλλά η Gazprom έκανε πίσω μετά από ις πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ χάλασαν την συμφωνία με την SOCCAR, δυσαρεστώντας πάρα πολύ κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες και τους Αμερικανούς.


http://www.jpost.com/International/Mossad-using-Azerbaijan-as-hub-for-Iran-spying

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου