Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Η Άνοδος της Δύσης

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η άνοδος της Δύσης ξεκίνησε όταν η Δυτική Ευρώπη κυριάρχησε με το ανώτερο ναυτικό της παίρνοντας τον έλεγχο του εμπορίου των μπαχαρικών της Ασίας, του εμπορίου των σκλάβων της Αφρικής, και του εμπορίου του χρυσού και του ασημιού της Λατινικής Αμερικής.

Στο περίπου τέλος πάντων, γιατί υπήρχε και το μετάξι της Κίνας, υπήρχε το βαμβάκι και το τσάι της Ινδίας, υπήρχε ο καφές και η ζάχαρη της Βραζιλίας και της Καραϊβικής, υπήρχε και το αλκοόλ και οι γούνες της Βόρειας Αμερικής. Αλλά νομίζω ότι αν πρέπει να επιλέξουμε τα τρία πράγματα, πριν την βιομηχανική επανάσταση, που οδήγησαν στην άνοδο της Δύσης, θα πρέπει να είναι Ασία-Μπαχαρικά, Αφρική-Σκλάβοι, Αμερική-Χρυσός&Ασήμι.

Χάρτης Η Άνοδος της ΔύσηςΑναφέρομαι στα 200 χρόνια μετά το 1500 μ.Χ., πριν την βιομηχανική επανάσταση. Πρώτα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έγιναν εμπορικές αυτοκρατορίες (1500-1700), και μετά έγιναν βιομηχανικές αυτοκρατορίες (1700-1900). Και προφανώς μία εμπορική αυτοκρατορία είναι μία οικονομία πολύ πιο απαιτητική από μία οικονομία που βασίζεται στην καλλιέργεια της γης, και απαιτεί πολύ πιο σύνθετους και ισχυρούς θεσμούς για να λειτουργήσει.

Εννοώ ότι από την στιγμή που οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης βρέθηκαν να είναι εμπορικές αυτοκρατορίες, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επινοήσουν και έναν ανώτερο πολιτισμό, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την πολύπλοκη οικονομία. Εννοείται βέβαια ότι δεν τα λέω αυτά όπως τα λένε οι αριστεροί και οι Ισλαμιστές. Οι Δυτικοευρωπαίοι φουκαράδες προβατάδες ήτανε, και τους ξεζουμίζανε οι Μουσουλμάνοι και οι Ιταλοί για να τους πουλήσουν τα εμπορεύματα της Ασίας. Και οι σκλάβοι που μεταφέρανε από την Αφρική στον Νέο Κόσμο (Αμερική) ήταν μάλλον οι τυχεροί αιχμάλωτοι, αφού ήταν αυτοί που δεν κατέληγαν στο πιάτο των φυλών που τους είχαν αιχμαλωτίσει και τους είχαν πουλήσει.

Ο λόγος που οι Πορτογάλοι (Ινδία) και οι Ισπανοί (Αμερική) ήταν αυτοί που κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο των Μουσουλμάνων και των Ιταλών, ήταν ότι στην Πορτογαλία και την Ισπανία είχε δημιουργηθεί ένα ναυτικό κέντρο, το οποίο προσπαθούσε να ενώσει την Βόρεια Ευρώπη με την Μεσόγειο Θάλασσα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πάρα πολύ η Ναυσιπλοΐα. Και τελικά η Πορτογαλία και η Ισπανία ένωσαν όλο τον κόσμο. Αλλά τον έλεγχο του εμπορίου της Μεσογείου τον είχε η Ιταλία και η Αίγυπτος πριν τον 1500.


Στην πιο πριν εποχή, ήταν πολύ σημαντικά και τα μεγάλα νησιά της Μεσογείου, πχ Κύπρος, Κρήτη, Σικελία, Κορσική, γιατί τα πλοία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν πάρα πολύ από τα παράλια. Μάλιστα ήταν για την Σικελία που έγιναν οι πόλεμοι Ρώμης-Καρχηδόνας, όταν η Ρώμη ανέβαινε και η Καρχηδόνα (Τυνησία) είχε τον έλεγχο της Δυτικής Μεσογείου, και δεν επέτρεπε στους Ρωμαίους να ασχολούνται με το εμπόριο εκτός Ιταλίας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου