Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Ο Αγώνας για την Κουβανική Ανεξαρτησία και η Κουβανική Επανάσταση

Έβαλα την ανάρτηση για τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, να βάλω και για την αγαπητή στην Ελλάδα Κούβα. Στην Κούβα οι Αμερικανοί πήγαν το 1898 σε πόλεμο με τους Ισπανούς (Spanish-American War 1898), των οποίων η Κούβα ήταν αποικία, και οι Κουβανοί κέρδισαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους το 1898 (Cuban War of Independence 1895-1898).

Το 1959 οι Σοβιετικοί, με την Κουβανική Επανάσταση, πήραν στην δική τους σφαίρα επιρροής την Κούβα, ανεβάζοντας στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο. Το 1962 ήταν το σημείο που η ανθρωπότητα έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ή έτσι λένε τουλάχιστον, όταν οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να εγκαταστήσουν στην Κούβα πυραύλους (Cuban Missile Crises Οκτώβριος 1962).
Στην συνέχεια ο Κένεντι έκανε μία αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στην Κούβα, και έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε η δολοφονία του, ενώ έκοβε βόλτες στο Τέξας με ένα ανοιχτό αυτοκίνητο, αδιαφορώντας για τους κανόνες ασφαλείας. Ο δολοφόνος ήταν ένας πρώην Αμερικανός πεζοναύτης που είχε ζήσει για χρόνια στην Ρωσία όταν αποστρατεύτηκε, και είχε και επαφές με το Κουβανικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου