Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Ο Επερχόμενος Πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ


Πολύ ωραίο άρθρο της Al-Monitor για τον επερχόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Το άρθρο γράφει ότι στον πόλεμο του 2006 οι Αμερικανοί είχαν δώσει στους Ισραηλινούς άδεια να μπούνε και να χτυπήσουν την Χεζμπολάχ, με τον όρο να μην χτυπήσουν τις υποδομές της χώρας (ενέργειας, οδικά δίκτυα κλπ). Και αυτός ήταν, γράφει το άρθρο, και ο λόγος που οι Ισραηλινοί ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο πραγματικός λόγος νομίζω ότι ήταν ότι οι Ρώσοι υποστήριξαν την Χεζμπολάχ.Στον επερχόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, γιατί η σημερινή δύναμη πυρός της Χεζμπολάχ δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2006. Οι Ισραηλινοί λοιπόν γυρνάνε στις ΗΠΑ και την Ρωσία και εξηγούν ότι αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί, οι Ισραηλινοί δεν θα έχουν την πολυτέλεια να κάνουν μία περιορισμένη επίθεση όπως αυτήν του 2006, γιατί θα δεχτούν μία βροχή από πυραύλους.

Σε έναν πόλεμο με την Χεζμπολάχ οι Ισραηλινοί ζητάνε από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους την άδεια να εξαπολύσουν μία ολοκληρωτική επίθεση και να καταστρέψουν τελείως τις υποδομές του Λιβάνου, κάτι που θα γυρίσει τον Λίβανο στην εποχή του λίθου σύμφωνα με το άρθρο (Stone Age). Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να απαντήσουν.

Το αν μπορούν ή όχι να το κάνουν αυτό οι Ισραηλινοί θα εξαρτηθεί από το αν θα το επιτρέψουν οι Ρώσοι που έχουν κατεβάσει στην Συρία υπερσύγχρονα ραντάρ, αεροσκάφη και τους S-400. Όπως έχω ξαναπεί ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που επισκέφθηκε η Λε Πεν ήταν ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, πρώην εχθρός του Ιράν που κρυβόταν στην Γαλλία, και τώρα οι Ιρανοί τον βοήθησαν να πάρει την εξουσία. Αν λοιπόν η Ρωσία δεν υποστηρίξει μία επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, και η Γαλλία μείνει δυσαρεστημένοι με την συμπεριφορά Ρωσίας-ΗΠΑ, η Γαλλία μπορεί να υποστηρίξει μία επίθεση, με την βοήθεια και της Κίνας φυσικά.

Το καλό με έναν full scale πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ είναι ότι θα είναι τόσο άσχημος που δεν θα τον επιχειρήσει η Χεζμπολάχ παρά μόνο αν έχει ισχυρή κάλυψη, κάτι που σημαίνει στήριξη είτε από Ρωσία, είτε από Γαλλία-Κίνα. Και αν το επιχειρήσουν υπάρχει το θέμα του πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, και τι κάλυψη θα δώσουν στον παραδοσιακό τους σύμμαχο. Αλλά αν κλείσει το μέτωπο στην Συρία, ή τουλάχιστον αν μετατραπεί από μία παγκόσμια σε μία τοπική σύγκρουση, τότε είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί το πάρτι στο Ισραήλ.


“Is Israel prepared for Hezbollah's rearming?”, Μάρτιος 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου