Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Οι Παλαιστίνιοι Ανάμεσα στον Άσαντ, τον Σαντάμ και τον Καντάφι


Παρόλο που και η Συρία και το Ιράκ ήταν σύμμαχοι των Σοβιετικών, οι δυο τους είχαν μεγάλες διαφορές. Το Ιράκ ήταν στενός σύμμαχος με την Ιορδανία, παρόλο που η Ιορδανία ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ και όχι των Σοβιετικών, και μέσω της Ιορδανίας το Ιράκ έβγαινε στην Κόκκινη Θάλασσα αποφεύγοντας το Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Μαζί το Ιράκ και η Ιορδανία χτυπούσαν το Ισραήλ, ελπίζοντας ότι αν η Ιορδανία έπαιρνε το Ισραήλ, το Ιράκ και η Ιορδανία θα έβγαιναν μαζί στην Μεσόγειο Θάλασσα. Άλλωστε ο πρώτος αγωγός που κατασκεύασαν οι Βρετανοί μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο Ιράκ-Παλαιστίνη το 1935,  ο οποίος έπαψε να λειτουργεί με την ίδρυση του Ισραήλ (Mosul-Haifa Oil Pipeline).

Η Συρία αντιθέτως ήθελε να πάρει τον Λίβανο, και η Αίγυπτος να πάρει το Ισραήλ, ώστε μαζί να ελέγχουν την Ανατολική Μεσόγειο. Και υπήρχαν και συζητήσεις για να μπει στο νέο κράτος και το Ιράκ με το πετρέλαιο του. Αλλά οι συζητήσεις αυτές κάποια στιγμή κατέρρευσαν οριστικά, και ο Χαφέζ Άσαντ και ο Σαντάμ Χουσείν έγιναν ορκισμένοι εχθροί, οργανώνοντας μέχρι και απόπειρες δολοφονίας ο ένας εναντίον του άλλου.

Ο Σαντάμ Χουσείνι υποστήριζε στην Συρία την Μουσουλμανική Αδελφότητα, και ο Χαφέζ Άσαντ με τους Ιρανούς υποστήριζαν στο Ιράκ την Ιρακινή Σιιτική πλειοψηφία.

Επίσης, ο Άσαντ και ο Σαντάμ Χουσέιν δεν είχαν τα ίδια συμφέροντα με τον Καντάφι. Τον Άσαντ τον ενδιέφερε να ενωθεί με την Αίγυπτο και να ελέγχει την έξοδο του πετρελαίου προς την Μεσόγειο. Τον Σαντάμ τον ενδιέφερε να βγάζει ο ίδιος το πετρέλαιο του προς την Μεσόγειο. Και τον Καντάφι τον ενδιέφερε το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου να μην βγαίνει προς την Μεσόγειο. Υπήρχαν λοιπόν τρεις ηγέτες, με ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά, σύμμαχοι και οι τρεις των Σοβιετικών, με τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μαζί πολεμούσαν το Ισραήλ, οι οποίοι όμως πολλές φορές σφάζονταν και μεταξύ τους.

Χάρτης Άσαντ-Καντάφι-Σαντάμ


Κάποιες από τις Παλαιστινιακές οργανώσεις ελέγχονταν από τον Άσαντ, κάποιες από τον Σαντάμ, κάποιες από τους Σαουδάραβες, κάποιες από τον Καντάφι, κάποιες από τους Αιγυπτίους.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στους εμφυλίους του Λιβάνου, ο Χαφέζ Άσαντ κάποιες φορές συνεργαζόταν με τους Ισραηλινούς, επειδή χτυπούσε Άραβες Παλαιστίνιους που υποστηρίζονταν είτε από τον Καντάφι, είτε από την Σαουδική Αραβία είτε από το Ιράκ, οι οποίοι εκτός από τον Άσαντ χτυπούσαν και τους Ισραηλινούς. Εκείνη την περίοδο οι Ισραηλινοί ήταν σύμμαχοι των Ιρανών και ήταν ορκισμένοι εχθροί και των Σαουδαράβων, ανάποδα απ’ότι συμβαίνει σήμερα, και έβλεπαν πολύ θετικά τις επιθέσεις του Άσαντ στους Παλαιστινίους Άραβες που χτυπούσαν το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τον Καντάφι με τον πατέρα Άσαντ την δεκεατία του 70.

Εικόνα Καντάφηδες και ΑσάντηδεςΟ πιτσιρίκος αριστερά είναι ο σημερινός πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο προφανώς από τότε ετοίμαζε για διάδοχο ο πατέρας του.

Δεξιά στον πιτσιρίκο Άσαντ βλέπετε τον γιο του Καντάφι Seif al-Islam al-Gaddaf, τον οποίο ο Καντάφι ετοίμαζε για διάδοχο. Είναι αυτός που πήρε το διδακτορικό από το London School of Economics, και έβριζε η Μουσουλμανική Αδελφότητα το LSE επειδή ο Καντάφι έκανε δωρεά στο LSE.

Ωστόσο ο Seif al-Islam al-Gaddaf αρνήθηκε τα πολιτικά πόστα που του πρότεινε ο πατέρας του, και ίσως και αυτός είναι ο λόγος που μάλλον είναι ζωντανός σήμερα. Τους περισσότερους γιους του Καντάφι τους έσφαξε η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Ιράν+Κατάρ+Σουδάν+Χεζμπολάχ) κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, με τις ευλογίες του αριστερού μαύρου Μουσουλμάνου Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου