Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Οι Μεγαλύτερες Ελληνικές Εταιρείες και η Σχέση τους με την Ενημέρωση

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες για το 2015.

Για την κατάταξη χρησιμοποιούνται και τα 4 κριτήρια (τζίρος, κέρδη, περιουσιακά στοιχεία και κεφαλαιοποίηση). Ο λόγος που η Τράπεζα της Ελλάδας είναι τόσο ψηλά,  παρόλο που έχει τόσο μικρότερο τζίρο, είναι επειδή έχει κέρδη ενώ οι άλλες εταιρείες είχαν τεράστιες ζημιές το 2015.

Μεγαλύτερες Ελληνικές Εταιρείες 20151η Θέση

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδας, μία εταιρεία που ελέγχεται από το Ελληνικό δημόσιο, με τα κέρδη της να ξαναγυρνάνε κατά το μεγαλύτερο τους ποσοστό στο Ελληνικό δημόσιο. Βλέπε “Τα Κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας”.

2η Θέση

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ελληνικός κολοσσός του τομέα της ενέργειας, η ΔΕΗ (Public Power) του Λαφαζάνη της Ραχήλ Μακρή και των άλλων παιδιών. Την οποία ΔΕΗ απειλεί θανάσιμα η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, βλέπε “ξεπούλημα”, η οποία δεν επιτρέπει ούτε κρατικά ούτε ιδιωτικά μονοπώλια. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι τα μονοπώλια είναι μόνο κρατικά και ποτέ ιδιωτικά, αλλά λέμε τώρα. Βλέπε “Ο Μύθος των Οικονομικών Μονοπωλίων”.

3η Θέση

Στην 3η θέση βρίσκεται Εθνική Τράπεζα, ο εθνικός πρωταθλητής του τραπεζικού μας τομέα, στην οποία ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ελληνικό δημόσιο, και το διοικητικό της συμβούλιο διορίζει πάντα η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση. ΠΧ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διορίσει ως διοικητή της Εθνικής Τράπεζας την Λούκα Κατσέλη, πρώην Κομμουνίστρια, πρώην ΠΑΣΟΚΑ, και νυν Συριζαία. Η Λούκα Κατσέλη είναι η σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη, του πρώτου Υπουργού Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μέσα σε μία μόλις τετραετία (1981-1985) έφτασε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χτίζοντας το πελατειακό κράτος του ΠΑΣΟΚ (βλέπε φάγαμε ψωμάκι).

4η Θέση

Στην 4η θέση βρίσκεται η Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων. Οι Βαρδινογιάννηδες είναι μία αριστερή οικογένεια (ΕΑΜ), οι οποίοι φτιάχτηκαν με τις ευλογίας του πολιτικού μας συστήματος και της Κα Γκε Μπε. Βλέπε “Το Λαθρεμπόριο Πετρελαίου των Βαρδινογιάννηδων και η Σχέση τους με την Κα Γκε Μπε”.

Οι Βαρδινογιάννηδες κάποια στιγμή είχαν παρτίδες και με τους αντιπάλους των Ρώσων τους Σαουδάραβες, με την Saudi Aramco να αγοράζει το 50% της Motor Oil. Η 17 Νοέμβρη, η οποία υποστηριζόταν από την Ελληνική αριστερά, από το PKK, τον Άσαντ, τον Καντάφι και το Ιράν, έκανε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βαρδινογιάννη, ενδεχομένως προειδοποιητική.

Σήμερα έχω την εντύπωση ότι οι Βαρδινογιάννηδες έχουν ξαναστραφεί στον τομέα του πετρελαίου προς την Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να αποφεύγουν τις ρουκέτες, αν και δεν αποκλείεται να κάνουν και κάποιες δουλειές και με τους Άραβες. Υπάρχουν φυσικά και οι σύμμαχοι του Ιράν, οι Σιίτες του Ιράκ, από τους οποίους μπορείς φαντάζομαι να αγοράζεις χωρίς να τρως ρουκέτα. Βλέπε Το Βήμα “Σε Καζαχστάν και Ρωσία στρέφεται ο κ. Β. Βαρδινογιάννης”, 2007.

Πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι Βαρδιονογιάννηδες προφανώς δεν μπορούσαν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Ρωσία, αλλά μπορούσαν να αγοράζουν από τον Καντάφι της Λιβύης, ο οποίος ήταν σύμμαχος των Ρώσων και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και φυσικά οι Ρώσοι μπορούσαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τους Σαουδάραβες, που ήταν σύμμαχοι των Αμερικανών. Βλέπετε ότι οι Βαρδινογιάννηδες έβαλαν την Saudi Aramco στην Motor Oil μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αλλά αυτό δεν νομίζω να ικανοποίησε τον Καντάφι, τον Άσαντ και το Ιράν, οπότε και τσουπ, έσκασε η 17 Νοέμβρη μία ρουκέτα στον Βαρδινογιάννη τον Νοέμβριο του 1990.

Όπως είπα σήμερα υπάρχει και το Ιράκ, και οι Σιίτες του Ιράκ είναι σύμμαχοι των Ιρανών, και το Ιράκ είναι μετά την Ρωσία ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ελλάδας. Πριν τις οικονομικές κυρώσεις το Ιράν προμήθευε την Ελλάδα με το 30% περίπου των εισαγωγών της σε πετρέλαιο. Και από το Καζακστάν εισάγουμε πολύ πετρέλαιο σήμερα. Το Καζακστάν ελέγχεται στρατιωτικά από την Ρωσία, εξάγει κυρίως στην Κίνα, αλλά θα ήθελε να εξάγει και στην Ευρώπη, αλλά φοβάται τους Ρώσους και τους Κινέζους. Βλέπε “Η Σχέση της Χρυσής Αυγής με τους Δημοσιογράφους και το Ιράν”.

5η Θέση

Στην 5η θέση βρίσκεται η Alpha Bank, με μεγαλύτερο μέτοχο των Κωστόπουλο, ο οποίος έτρεχε στο Κατάρ και παρακαλούσε τους Καταριανούς να βάλουν λεφτά να σώσουν την τράπεζα, με τους Καταριανούς να φτάνουν να έχουν μέχρι και το 9% των μετοχών. Βλέπε Το Βήμα “Ο εμίρης του Κατάρ που μπήκε στην Alpha Bank”, 2008.

Βλέπε και The Paper Qatar: Έως και 8,99% στην Alpha Bank”, 2013.

6η Θέση

Στην 6η θέση βρίσκεται η Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Λάτση να έχει το 50% των μετοχών, και το Ελληνικό δημόσιο να έχει το υπόλοιπο 50%. Καταλαβαίνετε τι γίνεται εκεί. Ο Λάτσης έχει πάρει το Ελληνικό με τους Καταριανούς, οι οποίοι συμμετέχουν στην κατασκευαστική του εταιρεία την Lamda Development, και δεν τους αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Ιράν να προχωρήσουν το έργο, αφού δεν συμμετέχει ο νέος εθνικός εργολάβος Καλογρίτσας.

7η Θέση

Στην 7η θέση βρίσκεται η Eurobank, στην οποία ο μεγαλύτερος μέτοχος ήταν ο Λάτσης, μέχρι το κούρεμα που έφαγαν οι Ελληνικές τράπεζες από το Ελληνικό δημόσιο και χρεοκόπησαν. Βλέπε “Η Αλήθεια για τις Ελληνικές Τράπεζες”.

Όπως είπα είχε επιχειρηθεί να διασωθεί η Eurobank και η Alpha Bank με μία συγχώνευση που θα γινόταν με ένεση ρευστότητας του Κατάρ. Βλέπε Energy Press “Συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank με... κουμπάρο το Κατάρ”, 2011.

8η Θέση

Στην 8η θέση βρίσκεται η Πειραιώς, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος ήταν οι Βαρδινογιάννηδες μέχρι την χρεοκοπία. Μετά την χρεοκοπία το 5% πήρε ο Ρώσος ολιγάρχης Alexander Nesis της ICT Group. Βλέπε Euro2day ICT: Δεν σχεδιάζουμε αύξηση μεριδίου σε Πειραιώς”, 2011.

Στην Πειραιώς πήρε και 6% ο δισεκατομμυριούχος Petr Kellner (PPF), ο οποίος έχει πολύ έντονη οικονομική παρουσία στην Ρωσία και την Κίνα. Βλέπε “Πειραιώς: Με 5,72% το τσέχικο fund PPF”, 2011

Αυτά βέβαια στην προ-Σύριζα εποχή, γιατί με την κατάρρευση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετοχές των τραπεζών φαντάζομαι ότι θα πήραν μετοχές πολλές εταιρείες που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θέλει εταιρείες από Κίνα-Ιράν-Βενεζουέλα, και φυσικά δέχεται και την μητέρα Ρωσία του φίλου των Ρώσων ολιγαρχών Πάνου Καμμένου.

Επιπτώσεις στην Ενημέρωση

Στο ότι όλες οι μεγάλες Ελληνικές εταιρείες ελέγχονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από το διεφθαρμένο Ελληνικό δημόσιο, και από τις χώρες με τις οποίες αυτό συνεργάζεται, οφείλεται το υψηλό επίπεδο σανοφαγίας που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που ο Ανδρέας Παπανδρέου διπλασίασε τους μισθούς και χρεοκόπησε τις Ελληνικές βιομηχανίες μόλις πήρε την εξουσία, ήταν επειδή δεν ήθελε να υπάρχουν επιχειρηματίες της αγοράς, γιατί αυτό θα είχε και μεγάλες επιπτώσεις στην ενημέρωση. Να θυμίσω ότι οι Κομμουνιστές σκότωσαν τον δεξιό εκδότη Τζώρτζη Αθανασιάδη της Βραδυνής έναν χρόνο περίπου μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Στις σοσιαλδημοκρατίες υπάρχουν μεν τα τεράστια ενημερωτικά δίκτυα που είναι κεντροαριστερά, πχ BBC, France24, Deutsche Welle, RAI κλπ, αλλά υπάρχουν και κάποια μικρότερα ενημερωτικά sites που ελέγχονται από μη κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.

Ο μόνος τρόπος να υπάρχουν δεξιοί δημοσιογράφοι είναι να υπάρχουν κάποιοι βιομήχανοι που δεν ελέγχονται από το δημόσιο άμεσα ή έμμεσα. Πως θα μιλήσει ένας δημοσιογράφος για τα οφέλη της φιλελεύθερης οικονομίας, αν χρηματοδοτείται είτε από το δημόσιο, είτε από κάποιον επιχειρηματία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Κατάρ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βενεζουέλας ή του Ιράν? Το Αμερικανικό και το Βρετανικό δημόσιο δεν πηγαίνουν να αγοράζουν δημοσιογράφους. Τις επιδοτήσεις τους τις δίνουν στα κράτη πάνω από το τραπέζι, είτε με την μορφή επιδοτήσεων, είτε με ευνοϊκούς όρους στα εξοπλιστικά προγράμματα κλπ.

Δείτε όμως τι γίνεται και στις ΗΠΑ. Πόλεμος ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την New York Times, η οποία εκπροσωπεί ουσιαστικά την κυβέρνηση του Μεξικού, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος της εφημερίδας είναι ο Μεξικανός σοσιαλιστής βιομήχανος Carlo Slim. Ο Carlo Slim ήταν μέχρι πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, και μετά την εκλογή Τραμπ η περιουσία του μειώθηκε κατά 16 δις δολάρια, κυρίως λόγω της κατρακύλας του Πέσο που ακολούθησε την εκλογή Τραμπ. Κανένας δεν ζημιώθηκε από την εκλογή Τραμπ όσο ο Slim. Βλέπε Bloomberg “Carlos Slim Is $16 Billion Poorer But a Whole Lot More Popular”, 2017

Ο Κάρλο Σλιμ είναι ας πούμε κάτι σαν τον Σωκράτη Κόκκαλη του Μεξικού. Ο Κόκκαλης ήταν παιδί μίας πολύ σκληρής Κομμουνιστικής οικογένειας του εμφυλίου, και ήταν πρώην πράκτορας της ΣΤΑΖΙ, απ’ότι γράφεται τουλάχιστον. Η ΣΤΑΖΙ ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας, του κομμάτι δηλαδή της Γερμανίας που έμεινε υπό Ρωσική κατοχή μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν λίγα χρόνια έφυγε ο Ρωσικός στρατός από την Γερμανία, και επέτρεψε την ένωση της Γερμανίας, λόγω των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου. Οι Γάλλοι την επέτρεψαν για να πάρουν το Ευρώ. Βλέπε “Γαλλία-Ευρώ και Ρωσία-Nord Stream”.

 Οι Σοβιετικοί μετέφεραν όλα τα εργοστάσια της Ανατολικής Γερμανίας στην Ρωσία, και μετέτρεψαν την Ανατολική Γερμανία στο κέντρο της Ευρώπης στον τομέα της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών. Από την Ανατολική Γερμανία εφορμούσαν στην Ευρώπη οι τρομοκράτες που υποστήριζαν η KGB, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Άσαντ, ο Σαντάμ Χουσέιν, και ο Καντάφι.

Στον Κόκκαλη ανέθετε η πολιτική μας νομενκλατούρα πάρα πολλά δημόσια έργα, προφανώς με το αζημίωτο. Αντίστοιχα στο Μεξικό ο Κάρλο Σλιμ πήρε την κρατική εταιρεία τηλεφωνίας, τον εκεί ΟΤΕ, και όχι μόνο, ώστε να έχει η εταιρεία έναν ιδιωτικό μανδύα, χωρίς όμως να υπάρξει ποτέ πραγματικός ανταγωνισμός.

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Κινέζους και τους Μεξικάνους ότι υποστηρίζουν τις ιδιωτικές εταιρείες των χωρών τους, όπως όντως συμβαίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός για τις Αμερικανικές εταιρείες που δεν έχουν αντίστοιχη στήριξη από το Αμερικανικό δημόσιο. Και επίσης αγοράζουν πολλούς δημοσιογράφους, διανοούμενους και ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουν οι Αμερικανοί με την παγκοσμιοποίηση, η οποία εξελίσσεται σε έναν τρόπο εξαγωγής του Κινεζικού κρατικοκαπιταλισμού. Βλέπε “Οι Τίγρεις της Ασίας και ο Κινεζικός Κρατικοκαπιταλισμός”.

Τώρα οι Μεξικάνοι σκέφτονται να κάνουν πρόεδρο των Κάρλο Σλιμ, επειδή ως επιχειρηματίας ίσως καταφέρει να συνεννοηθεί με τον Τραμπ, και όχι τον αντι-Αμερικανό Andres Manuel Lopez Obrador που προόριζαν για πρόεδρο. Βλέπε Bloomberg “Carlos Slim Is $16 Billion Poorer But a Whole Lot More Popular”, 2017.

Αλλά γενικότερα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο λόγος που έχουμε στην Ελλάδα τόσο χαμηλού επιπέδου δημοσιογράφους είναι επειδή δεν υπάρχουν μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, που να μην είναι είτε άμεσα ελεγχόμενοι από το δημόσιο, είτε έμμεσα, είτε να ελέγχονται από κάποιες σοσιαλιστικές και Ισλαμικές χώρες που συνεργάζονται με το Ελληνικό δημόσιο πχ Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Κατάρ, Βενεζουέλα κλπ.


Άρθρα

“Carlos Slim Is $16 Billion Poorer But a Whole Lot More Popular”, 2017
On June 15, 2015, the day before Donald Trump launched his presidential bid, Carlos Slim’s personal fortune stood at just under $67 billion.
Today, it’s about $51 billion.
No one on earth has lost more during Trump’s rise — from a dollar and cents standpoint, at least — than the Mexican telecom magnate. His rank on the Bloomberg Billionaires Index has slipped to sixth after having once held the No. 1 spot. Some of the reasons behind his tumble, of course, have little to do with U.S. politics, but much of it comes down to this: Trump’s tough talk on Mexico has sunk the peso, dragging down the dollar-based value of Slim’s domestic assets in the process.
There’s another, entirely unexpected, element to the Slim saga, though. The very same forces that are shrinking his fortune are, oddly enough, also boosting his popularity at home — to the extent that he is now talked about wistfully as a candidate in next year’s presidential election. After Slim met with Trump in a December visit, Mexicans outraged by Trump’s vow to step up deportations and build a border wall at Mexico’s expense started to warm to the idea that the 77-year-old tycoon could be exactly what the country needs.
A poll by El Universal in January showed that Slim was considered the best-suited Mexican to face Trump, edging out populist Andres Manuel Lopez Obrador, the early frontrunner. His calls for the Mexican economy to look inward, as much as his vast fortune and defiance of Trump, have resonated with Mexicans. And while long reviled at home for his hard-ball business practices, Slim has become politically palatable as cell phone bills have fallen because of a price war and regulatory crackdown.
Longshot Candidacy
His candidacy may be a longshot — he told Bloomberg TV in December that he’d “never” run for office — but Mexicans are hopeful.
“Slim said he wasn’t interested,” said David Crow, a political analyst at Mexico City research center Centro de Investigacion y Docencia Economicas. “Nobody quite believes him or wants to believe him. He out-Trumps Trump. He’s similar as a private sector guy, but he’s fabulously wealthy and far outpaces Trump in that regard.”
Indeed, Slim, the world’s richest person as recently as 2013, is worth 17 times more than Trump’s current $3 billion.
As for his newfound popularity, a spokesman said the drop in mobile phone bills for Mexicans isn’t necessarily the reason. “Fortunately, Mexican people have started to realize he’s an honest, smart and principled businessman who has helped many others,” Arturo Elias Ayub said from Mexico City.
Strained Relations
Trump’s campaign talk strained relations with Slim. After Trump’s accusation that Mexico was sending rapists and other criminals to the U.S., Slim’s Ora TV network quickly dropped a television project with the then-candidate.
When the New York Times later dug up allegations of Trump’s sexual harassment, he claimed reporters were acting as “corporate lobbyists for Carlos Slim,” a reference to his 17 percent holding in the newspaper company, the biggest individual shareholder.
But after Trump won, peace negotiations began. Slim traveled to Mar-a-Lago, Trump’s estate in Palm Beach, Florida, for what the president-elect called “a lovely dinner with a wonderful man.” When Slim spoke to reporters in Mexico weeks later, he criticized the proposed wall, saying investment and job creation are better ways to stem immigration. He had kind words for Trump, however, even holding up a copy of the president’s latest book, “Great Again,” for photos.
Viral Video
“Trump is not The Terminator,” he reassured his fellow Mexicans, whose ire for Trump had turned the American billionaire into a best-selling pinata. “He’s a negotiator.”
The reconciliation, a result of weeks of backdoor negotiations, came at a time when President Enrique Pena Nieto was deeply unpopular and at odds with Trump. (Pena Nieto can’t run for another term.)
Soon after, a local TV network in southern Mexico seized the moment to create a video calling for Slim to run as a presidential candidate in 2018. The clip went viral, and pro-Slim hashtags proliferated (#SlimPresidente, it turns out, eventually became an awkward place for America Movil clients to air their phone bill grievances).
Mexico hasn’t always loved Slim. His extreme wealth didn’t sit well with many in a country mired in poverty, since much of his fortune was derived from his acquisition of the state-run telephone network in a privatization sale. For years, Slim has battled allegations, based on scant evidence, that he won the 1990 auction for Telefonos de Mexico because of favoritism.
Mexico’s regulator also fined his group $1 billion for “monopolistic practices” in 2011 by overcharging competitors for connecting calls. Slim fought the fine in courts for years, but by the time he won, the government had started to chip away at his dominance by ensuring customers could more easily switch phone providers.
Non-Mexico Investments
The arrival of the Trump era presents many questions for Slim and his family fortune. While the decline in Slim’s fortune seems to be a harbinger, a closer look shows his net worth sliding less than the peso. The impact on Slim was mitigated by his diversification away from Mexico — the country only accounts for about a quarter of America Movil’s revenue, followed by Brazil, the U.S. and Austria after his recent takeover of Telekom Austria.
His gold and silver mining operation Minera Frisco was a hit last year, and his bet on a Spanish real estate recovery paid off with his Fomento de Construcciones y Co., up more than 30 percent over 12 months.
Slim may also be able to seize on the opportunities of a more inward-looking Mexican economy in a Trumpian world. An auto company controlled by Slim has been working on a Mexican-made electric car in a partnership with bread giant Bimbo. He’s also slated to lead in an infrastructure build-up, after a Slim-led consortium won a $4 billion contract for a Mexico City airport terminal.
Obrador Relationship
Bottom of Form
Assuming Slim doesn’t run for president, he may be well-positioned if Obrador rides the anti-Trump wave to victory. Slim has somehow managed to stay on good terms with Obrador over the years, despite his disdain for monopolists and inequality, after the odd couple teamed up to revamp Mexico City’s historic downtown when Obrador was mayor. Crow says it doesn’t hurt that the daughter of an Obrador aide is married to Slim’s son in a country where personal connections weigh heavily in politics.
Meanwhile, Slim’s wealth is creeping back, having gained $5.6 billion since it hit a low on Nov. 11 — equal to about double what Trump is worth. Trump is aware of the disparity. When David Letterman compared their net worth in a 2015 interview, Trump sheepishly acknowledged Slim’s vast fortune, saying, “I don’t feel so good when you mention Carlos Slim.” It’s now one of the most famous Trump quotes south of the border.


“Σε Καζαχστάν και Ρωσία στρέφεται ο κ. Β. Βαρδινογιάννης”, 2007
Περίπου 20 μήνες μετά την εξαγορά των μετοχών που κατείχε η Aramco στη Motor Oil, από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, το διυλιστήριο εισέρχεται στη «μετα-αραβική» εποχή με επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό: να διευρύνουν την «γκάμα» των αργών πετρελαίων που διυλίζει η μονάδα και να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου, αφού τα τελευταία 10 χρόνια επεξεργαζόταν σχεδόν αποκλειστικά αργό πετρέλαιο προερχόμενο από τα «πηγάδια» της Aramco. Οι νέοι προμηθευτές είναι πλέον οι Ρώσοι και οι Καζάχοι, που ενδιαφέρονται και για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Την περίοδο 2005-2006 αλλά ως και σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά διεθνώς και έφθασαν ως και τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη άνοδο είχαν και τα προϊόντα του αργού πετρελαίου τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως (βενζίνες, ντίζελ, κηροζίνες) και τα περιθώρια διύλισης για τα διυλιστήρια της Μεσογείου.
Με την αύξηση κερδών και τιμής της μετοχής ο όμιλος, που διευθύνεται από τον κ. Β.Βαρδινογιάννη έχοντας πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πάνω από 65%, πούλησε μέσω της εταιρείας Petroshares σημαντικό μέρος των μετοχών που αγόρασε από την Aramco σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
To placement έγινε στις 23 Μαρτίου του 2006, με τη διάθεση 6,5 εκατομμυρίων μετοχών (περίπου 5,5% του κεφαλαίου) σε ξένους στην τιμή των 22,44 ευρώ και είσπραξη 146 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 40% των επενδύσεων που έχει κάνει από τότε ο όμιλος στο διυλιστήριο.
Από το 2005 ξεκίνησε το επενδυτικό πρόγραμμα ανεξαρτητοποίησης από το αργό πετρέλαιο της Aramco. Παράλληλα πέρυσι το φθινόπωρο ξεκίνησε «προξενιό» της Motor Oil με τη ρωσική Lukοil. Οι συνομιλίες Motor Oil - Lukοil συνεχίστηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά σε κάποια στιγμή «πάγωσαν» λόγω της διαφορετικής προσέγγισης του κ. Β. Βαρδινογιάννη με τον Βαγκίντ Αλεκπέροφ. Ο τελευταίος είναι ο πρόεδρος της Lukοil και στενός φίλος και συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και μάλιστα έχει το ίδιο χόμπι με τον ρώσο πρόεδρο, τη σκοποβολή. Λέγεται ότι κατά τις μυστικές επισκέψεις του στην Αθήνα ο κ. Αλεκπέροφ επισκέφθηκε κατ' επανάληψη τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της σκοποβολής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και εντυπωσίασε τους παρισταμένους με τις επιδόσεις του.
Πάντως στις συνεργασίες η πάγια πολιτική των Ρώσων είναι να αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο των εταιρειών με τις οποίες διαπραγματεύονται, γι' αυτό και το προξενιό δεν κατέληξε σε γάμο.
Προσφάτως το διυλιστήριο αποφάσισε να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής μαζούτ από την πρωτογενή επεξεργασία αργού πετρελαίου (και όχι από τη μονάδα υδρογονοπυρόλυσης, του γνωστού hydrocracking), δηλαδή μονάδα ατμοσφαιρικής απόσταξης δυναμικότητος περίπου 60.000 βαρελιών την ημέρα. Με τη νέα επένδυση η συνολική δυναμικότητα του διυλιστηρίου θα φθάσει τα 170.000 βαρέλια την ημέρα, περίπου 9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως. Τα προϊόντα που θα παράγει σε λίγο καιρό το διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων θα είναι προσαρμοσμένα στις νέες, αυστηρές κοινοτικές προδιαγραφές, άρα θα μπορούν να εξαχθούν σε «δύσκολες» αγορές, όπως η αμερικανική και η δυτικοευρωπαϊκή.
Στην ουσία, εξυπηρετώντας πελάτες της που χρησιμοποιούν μαζούτ πρωτογενούς παραγωγής, η Motor Oil προετοιμάζεται για τη διύλιση πολλών και διαφορετικών ειδών αργού πετρελαίου, αφού όσον καιρό διαρκούσε η συμμαχία με την Aramco διύλιζε 100.000 τόνους σαουδαραβικού πετρελαίου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διεθνές επίπεδο αρχίζει να χρησιμοποιείται περισσότερο το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και το καζακικό, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο κ. Βαρδινογιάννης έχει «χτίσει» άριστες σχέσεις με την κρατική καζαχική εταιρεία πετρελαίων Kazmynai, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον καζάχο πρόεδρο κ. Νουσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και τους στενούς συνεργάτες του. Οι καλές σχέσεις δεν σημαίνουν απαραιτήτως και μετοχική συνεργασία, όπως λέγεται στην αγορά, αλλά οπωσδήποτε ότι οι Καζάχοι μπαίνουν στον χορό των προμηθευτών της Motor Oil.
Τέλος, ο όμιλος, μέσω της εταιρείας Korinthos Exploration που έχει έδρα το Χιούστον του Τέξας, αναπτύσσει και την ερευνητική δραστηριότητα για αργό πετρέλαιο σε Αίγυπτο και Υεμένη, μάλιστα στην Αίγυπτο αντλεί ήδη ποσότητες αργού.

  
“Πειραιώς: Με 5,72% το τσέχικο fund PPF”, 2011
Η συμμετοχή του PPF στην Τράπεζα Πειραιώς δείχνει ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας. 
Σημειώνεται πως σε σημερινή του ανακοίνωση, το
 τσέχικο fund PPF ανακοίνωσε ότι μετά και την έγκριση που έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 5,72%. 
Η απόκτηση των μετοχών ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του
PPF Group για περαιτέρω επέκταση της θέσης του στον τραπεζικό κλάδο της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρει το fund σε σχετική ανακοίνωση.  
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το
fund απέκτησε το 2,06% της τράπεζας με πακέτο 23,5 εκατ. μετοχών.
Με αφορμή την ανακοίνωση της συμμετοχής του PPF Group N.V. στο μετοχικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μιχ. Σάλλας δήλωσε τα εξής: 
"Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του PPF Group στο μετοχικό σχήμα του ομίλου μας. Γνωρίζω προσωπικά τη διοίκηση και τους βασικούς μετόχους του, καθώς και τις διεθνείς δραστηριότητες που έχουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 
Θεωρώ πως η συμμετοχή ενός τέτοιου σοβαρού διεθνούς επενδυτικού ομίλου στο κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, μετά και την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε με την ευρεία υποστήριξη θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού, επιβεβαιώνει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο προς την ελληνική οικονομία όσο και προς την αξία και το κύρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". 
  
ICT: Δεν σχεδιάζουμε αύξηση μεριδίου σε Πειραιώς”, 2011
Δεν έχουμε σχέδια να αυξήσουμε το μερίδιό μας στην Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ο Alexander Nesis, επικεφαλής του ΙCT Group, σύμφωνα με το Reuters. 
Σημειώνεται ότι ο ρώσος μεγιστάνας απέκτησε πρόσφατα μερίδιο λίγο χαμηλότερο του 5% . 
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι πρόεδρος του ICT Group που ελέγχει τη Nomos Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας. 
Όπως ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του το
fund στις 31/5, το ύψος του μεριδίου είναι συγκρίσιμο με το μερίδιο 5,7% που ελέγχει ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος κ. Petr Kellner μέσω του PPF Group. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του
euro2day, οι κ. Alexander Nesis και Petr Kellner έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν τόσο στη Nomos Bank όσο και στην εταιρία χημικών Polymetal. 

  
“Συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank με... κουμπάρο το Κατάρ”, 2011
Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank. Το deal έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.
Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και εβδομάδες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank. Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο σχήμα δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα.
Η συγχώνευση πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.
Το who is who του Εμίρη του Κατάρ
Ο Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani γεννήθηκε στην 1η Ιανουαρίου του 1952 και είναι ο Εμίρης που κυβερνά το κράτος του Κατάρ από το 1995. Από το 1977 έως το 1995 διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Κατάρ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council που καθορίζει την βασική οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Σεΐχης Hamad ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας το 1995, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στο εξωτερικό.
Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

“Ο εμίρης του Κατάρ που μπήκε στην Alpha Bank”, 2008
Υστερα από δύο μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της Alpha Bank, ο επενδυτικός φορέας της οικογένειας που διοικεί το Κατάρ απέκτησε ποσοστό 4% στην ελληνική τράπεζα, στην πρώτη του τοποθέτηση σε ελληνικά blue chips. Χρειάστηκε να ταξιδέψει ο ίδιος ο πρόεδρος της ελληνικής τράπεζας κ. Ι. Κωστόπουλος στο Κατάρ για να κλείσει το deal αλλά και να επισκεφθούν πολλές φορές τα κεντρικά γραφεία της Alpha στην Αθήνα οι επενδυτικοί σύμβουλοι του κρατικού fund για να «ψάξουν» την ελληνική τράπεζα. Σε μια περίοδο μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης με κύριο χαρακτηριστικό την ανάληψη του χαμηλότερου δυνατού ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών, τα πετροδολάρια των χωρών που εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο την εκτίναξη της τιμής του «μαύρου χρυσού» είναι ο κινητήριος μοχλός των αγορών. Και αν πριν από δύο χρόνια η είσοδος της Dubai Investments στη Marfin Popular Bank και στη MIG αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, τώρα η εμπλοκή αραβικών κεφαλαίων αποτελεί το όνειρο κάθε τραπεζίτη. Οι εξαγωγείς πετρελαίου κερδίζουν 2,1 τρισ. δολάρια ημερησίως, δηλαδή πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να ξοδέψουν. Ετσι ένα μεγάλο μέρος αυτών των πετροδολαρίων τοποθετείται σε τεράστια κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα επονομαζόμενα Sovereign Wealth Funds (SWFs). Εκτός από την Alpha Bank και τη Marfin Popular Bank, αραβικά κεφάλαια μετέχουν και στην Πειραιώς, καθώς fund του Αμπου Ντάμπι ελέγχει ποσοστό 2% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Alpha Bank μεταβίβασε με εξωχρηματιστηριακή πράξη το 4% από το χαρτοφυλάκιο των ιδίων μετοχών προς 18 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική αξία της συναλλαγής έφθασε τα 296 εκατ. ευρώ. Το «πακέτο» των μετοχών κατέληξε στην εταιρεία Paramount Services Holding Limited, η οποία αποτελεί επενδυτικό φορέα της πριγκιπικής οικογένειας που διοικεί το Κατάρ. Ο πολυμετοχικός χαρακτήρας της Alpha Bank καθιστά αυτόματα το συγκεκριμένο fund στρατηγικό επενδυτή στον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο.
Η επίσημη ανακοίνωση της Alpha Bank ανέφερε σχετικά με το deal: «Τα Μέρη θα εξετάζουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας αφενός μεν τη γνώση και την εμπειρία της Alpha Bank στη δημιουργία τραπεζών σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως, αφετέρου δε τις επαφές και την εμπειρία της Paramount στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η είσοδος ενός επενδυτού υψηλής ποιότητος από το Κατάρ, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην Τράπεζα και τους Μετόχους της, επιτρέποντας στην πρώτη να επιτύχει τους στόχους της και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
* Είχαν συμφωνήσει
Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, οι δύο πλευρές έχουν μιλήσει και συμφωνήσει σε πολλά θέματα πριν από τη συναλλαγή, γι' αυτό και ουσιαστικά δεν έγινε ιδιωτική τοποθέτηση του 4% με αποδέκτες πολλούς θεσμικούς, αλλά το πακέτο μεταβιβάστηκε με προσυμφωνημένη συναλλαγή στο συγκεκριμένο fund. Επίσης οι ίδιες μετοχές της Alpha Bank πουλήθηκαν προς 18 ευρώ, δηλαδή με discount 10% σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης που ήταν 20 ευρώ. Μπορεί αυτό να είναι αποτέλεσμα του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος αλλά ταυτόχρονα δείχνει και την επιθυμία της διοίκησης της τράπεζας για να κλείσει η συμφωνία.
Από την τράπεζα αποφεύγουν να μιλήσουν για στρατηγική συμμαχία, αλλά η τεράστια ρευστότητα των Αράβων και η πολυμετοχικότητα της τράπεζας δημιουργούν λογικούς συνειρμούς ότι στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται η Paramount να ενισχύσει τη θέση της στην Alpha Bank. Σήμερα η οικογένεια του κ. Ι. Κωστόπουλου ελέγχει ποσοστό περίπου 11% της τράπεζας και δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο του Χρηματιστηρίου, είναι το συνταξιοδοτικό fund των oλλανδών εκπαιδευτικών ΑΒΡ με 5,01%. Γενικότερα, οι ξένοι θεσμικοί έχουν αυξήσει το ποσοστό τους στην τράπεζα στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι αναλυτές υποδέχθηκαν θετικά την είσοδο της Paramount στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, η τράπεζα αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ο οποίος αποτρέπει ενδεχομένως τα σχέδια κάποιων άλλων, πιο επιθετικών funds, που είχαν βλέψεις για την Alpha Bank. Δεύτερον, η δέσμευση για ανάπτυξη κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών δίνει άλλον αέρα στο μάνατζμεντ της τράπεζας. Και τρίτον, η τράπεζα ενίσχυσε την κεφαλαιακή βάση της με 296 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η θωράκιση της τράπεζας από επίδοξους αγοραστές ήταν το story που κρατούσε τη μετοχή της Alpha ψηλά και η αλλαγή του σκηνικού ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της μετοχής, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η πριγκιπική οικογένεια του Κατάρ είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για την Ολυμπιακή Αεροπορία μέσω της Qatar Airways, ενώ μέσω της οικονομικής διπλωματίας είχε γίνει προσπάθεια να επενδυθούν κεφάλαια από το Κατάρ σε έργα υποδομής στη χώρα μας, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις.
* Προσέλκυση κεφαλαίων
Ο σεΐχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Τανί έχει ζηλέψει την αίγλη του Ντουμπάι και επιδιώκει να αναδείξει τη δική του χώρα των 200.000 κατοίκων σε ένα νέο χρηματοοικονομικό κέντρο της περιοχής και να προσελκύσει δυτικά κεφάλαια. Ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός του Κατάρ με την επωνυμία Qatar Investment Authority (QIA) διαθέτει προς επένδυση 300 δισ. ευρώ. Ηδη έχει δαπανήσει περί τα 50 δισ. ευρώ και έχει αποκτήσει το 15% του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το 7% της Credit Suisse, το 8% της Barclays και πλήθος ακινήτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Το QIA συγκαταλέγεται μεταξύ των εννέα μεγαλύτερων Sovereign Wealth Funds στον κόσμο. Το κρατίδιο του Κατάρ εκτιμάται ότι το 2010 θα έχει ημερήσια παραγωγή πετρελαίου 1.100.000 βαρέλια, ενώ ήδη σήμερα διαθέτει το 15% των παγκοσμίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το Paramount που επένδυσε στην Alpha διαθέτει περί τα 15 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε Ευρώπη και Αμερική.
Η Alpha Bank, εκτός από την Ελλάδα, διαθέτει παρουσία σε Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, πΓΔΜ και Ουκρανία. Διαθέτει δίκτυο 830 καταστημάτων και απασχολεί 13.000 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στις 31.3.2008 το σύνολο του ενεργητικού της τράπεζας ανερχόταν σε 56 δισ. ευρώ. 
ΣΕΪΧΗΣ ΧΑΜΑΝΤ ΜΠΙΝ ΧΑΛΙΦΑ ΑΛ ΤΑΝΙ
 Λάτρης του Ιονίου Πελάγους και εξαίρετος δύτης
Η συμφωνία με την Alpha Bank φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη επένδυση του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Τανί στη χώρα μας. Οπως έγραψε «Το Βήμα» τον περασμένο Αύγουστο, ο εμίρης του Κατάρ επένδυσε 1 δισ. δολάρια το περυσινό καλοκαίρι για να αγοράσει ένα από τα καταπράσινα νησάκια του Ιονίου Πελάγους. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για τη νήσο Σκορπίνι, ιδιοκτησία της οικογενείας του εκλιπόντος βουλευτή και υπουργού Διονύση Λιβανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός υπερπολυτελούς χώρου διακοπών όπου η εμίρης και η πολυμελής οικογένειά του θα απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Αλλωστε, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσιγκτον, ο εμίρης είναι «ιδιαίτερα αθλητικός και εξαιρετικός δύτης» και προώθησε ενεργά την ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ.
Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Τανί έγινε εμίρης του Κατάρ στις 26 Ιουνίου του 1995 εκθρονίζοντας τον πατέρα του με πραξικόπημα όταν εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό. Με την ιδιότυπη αυτή... διαδοχή συνεχίστηκε η παράδοση της οικογένειας Αλ Τανί η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου δύο αιώνες. Γεννημένος στην Ντόχα το 1952, ο σημερινός εμίρης ήταν διάδοχος του θρόνου από το 1977, τη χρονιά που διορίστηκε υπουργός Αμυνας. Από το 1992 ήταν αρμόδιος για τον ορισμό του υπουργικού συμβουλίου του Κατάρ και οργάνωσε την ανάπτυξη των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του εμιράτου.
Χάρη στα κοιτάσματα «μαύρου χρυσού» το Κατάρ είναι ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια του Περσικού Κόλπου. Το 1996 ο εμίρης χρηματοδότησε την έναρξη της λειτουργίας του 24ωρου δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera, το οποίο απευθύνεται σε 40 εκατομμύρια άραβες θεατές, και συνέβαλε στην αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας του Κατάρ.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Τανί για την πραγματοποίηση επενδύσεων στους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους του πλανήτη μέσω του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (Sovereign Wealth Fund) του εμιράτου με την ονομασία Qatar Investment Authority (QIA). Διαχειριστής των δισεκατομμυρίων δολαρίων του QIA είναι o γιος του εμίρη και διάδοχος του θρόνου του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί. Από τους βασικούς συντελεστές της χάραξης της οικονομικής πολιτικής του εμιράτου είναι επίσης ο υπουργός Οικονομίας Γιουσέφ Χουσέιν Καμάλ.

Qatar: Έως και 8,99% στην Alpha Bank”, 2013
Η θυγατρική του εμιράτου του Κατάρ PARAMOUNT SERVICES HOLDINGS LIMITED κατέχει 140.307.149 δικαιώματα ψήφου στην Alpha Bank που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (1,28% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης) και παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών (Warrants), οι οποίοι, εφόσον ασκηθούν πλήρως, αντιστοιχούν σε 841.895.806 δικαιώματα ψήφου (7,71% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης).
Συνεπώς, τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές και Warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως, ανέρχονται συνολικά σε 982.202.955 ή σε ποσοστό 8,99% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης.
Αντίστοιχα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος κατέχει ποσοστό 83,66% των κοινών μετοχών της τράπεζας.
Όπως αναφέρει η
Alpha Bank σε ανακοίνωσή της, το ΤΧΣ την 11/6/2013 απέκτησε και κατέχει 9.138.636.364 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς Ευρώ 0,30, ή ποσοστό 83,66% επί του συνόλου κοινών μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης.
Επισημαίνεται ότι η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωτέρω μετοχών υπόκειται στους διαλαμβανομένους στο άρθρο 7α του ν. 3864/2010 περιορισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου