Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Πόσο θα Πληρώνατε για να Κατουρήσετε την Γκουέρνικα?


Η Γκουέρνικα είναι ο πίνακας του Πικάσο για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Το 2015 ένας  πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, άρα η Γκουέρνικα θα αξίζει πολύ περισσότερο. Διάβασα ότι η Μόνα Λίζα αξίζει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια.Αν ρε παιδιά δεν την ξέρατε την Γκουερνικα, και περπατούσατε στο Μοναστηράκι, και σας σταματούσε ένας έμπορος στον δρόμο, και σας ζητούσε 500 ευρώ για την Γκουέρνικα, δεν θα θεωρούσατε ότι πάει να σας πιάσει τον κώλο? Ξέρω, θα μου πείτε ότι δεν έχουμε την καλλιέργεια για να εκτιμήσουμε αυτόν τον πίνακα.

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι αν ο Πικάσο δεν ήταν μέλος του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που υποστήριζε ο Στάλιν, και δεν ήταν εναντίον του Φράνκο που υποστήριζαν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, θα έκανε 200, 300, 400 εκατομμύρια η Γκουέρνικα? Πόσο θα κόστιζε η Γκουέρνικα αν ήταν ένας πίνακας υπέρ του Φράνκο?

Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι μιλάς σε έναν χασάπη, σε έναν περιπτερά, σε μία μάνα που μεγαλώνει το παιδί της, και ακούς ενδιαφέρουσες απόψεις. Ακόμη και αν πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την καθημερινότητα τους θα σου πούνε πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Και ακούς αυτούς τους τζιτζιφιόγκους που βγάζουν οι Μπογδάνοι και οι Μπουσδούκες, κάτι ακαδημαικούς, κάτι καλλιτέχνες, κάτι ψευτοδιανοούμενους τέλος πάντων, και ακούς τις απίστευτες μαλακίες. Αυτοί κοστολογούν την Γκουέρνικα στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δηλαδή αν η αξία της Γκουέρνικα ήταν 100 χιλιάδες ευρώ θα ήταν άσχημα? Γιατί να κάνει 300 εκατομμύρια? Δεν είναι τα 100 χιλίαδες ευρώ μία πιο λογική τιμή από τα 300 εκατομμύρια? 

Εγώ δίνω 500 ευρώ για να την κατουρήσω. Αν κάτι πρέπει να αμφισβητούμε είναι η τέχνη. Αν σκεφτούμε τον εαυτό μας να κατουράει την Γκουέρνικα θα έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική αρχή. Και τον Κιμούλη θέλω να κατουρήσω. Για τον Κιμούλη όμως δίνω 10 ευρώ και όχι 500. Γιατί άλλο ο Πικάσο και άλλο ο Κιμούλι.


ΥΓ Να πω ότι μου αρέσει η Γκουέρνικα. Πραγματικά μου αρέσει. Αλλά 100 χιλιάδες δολάρια δεν θα ήταν μία πιο λογική τιμή από τα 300 εκατομμύρια δολάρια?

Σχόλια στο Facebook

Stavros Nikou Αν οι αρχαιότητες των Περσών δεν ήταν όμορφο θέαμα,πολυδιαφημισμένο και ξακουστό, ωστόσο ανυπολόγιστης αξίας για τους παραπάνω λόγους,ίσως κι οι τζιχαντηστες να μην ήταν τόσο "ασεβείς" απέναντι τους. Όμοια και τα σπάνιας ομορφιάς ζώα και πουλιά που γίνονται στόχος λαθροκυνηγων...Ότι δεν μπορώ να κατέχω το σκοτώνω !
Like · Reply · Message · 6 hrs
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Συγκρίνεις δηλαδή αρχαία γλυπτά με την Γκουέρνικα? Πρώτα πρώτα τα αρχαία αντικείμενα τέχνης έχουν τεράστια ιστορική αξία. Την Γκουέρνικα χτες ακόμη την ζωγράφισε ο μασκαράς ο Πικάσο
Like · Reply · 2 hrs
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Και δεν απάντησες. Αν η Γκοιυέρνικα ήταν ένα έργο υπέρ του Φράνκο θα την ήξερε κανείς?
Like · Reply · 1 hr
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Αν πιστεύεις ότι αν ήταν ένας πίνακας του Φράνκο δεν θα είχε καμία αξία, τότε αναγκαστικα συμφωνείς ότι η αξία της είναι κυρίως πολιτική και συναισθηματική. Χωρίς να αμφισβητώ και την καλλιτεχνική αξία. Είπα να κάνει 100 χιλ και όχι 300 εκ
Like · Reply · 1 hr · Edited
Stavros Nikou
Stavros Nikou Δεν συγκρίνω την αξία τους αλλά τον τρόπο σκέψης. Ωστόσο συμφωνώ πως αν ήταν έργο υπέρ του Φράνκο δεν θα είχε την ίδια αξία. Η τέχνη σε πολλές περιπτώσεις ...αριστεριζει. Εσενα πάντως θα πρέπει να σου αρέσει πολύ!
Like · Reply · Message · 1 hr
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Μα εγώ δεν θέλω να καταστρέψω την Γκουέρνικα. Να την αποδομήσω θέλω. Ο Τραμπ δεν έβγαλε νόμους για να περιορίσει την ελευθερία των Αμερικανών δημοσιογράφων. Απλά κάνει χρήση του δικαιώματος του να τους απαντάει και να αποδομεί την προπαγάνδα τους. Ο Πο...See More
Like · Reply · 53 mins · Edited
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Με την παραπάνω ανάρτηση ήδη κατούρησα την Γκουέρνικα. Δεν χρειάζεται να δώσω 500 ευρώ για να το κάνω
Like · Reply · 52 mins
Stavros Nikou
Stavros Nikou Οκ, συμφωνώ εν μέρει αν κι η απόκλιση τιμής που βάζεις νομίζω είναι υπερβολική. Είναι συνδυασμός καλλιτεχνικής αξίας και των παραπάνω
Unlike · Reply · Message · 1 · 48 mins
Stavros Nikou
Stavros Nikou Εγώ ξέρω πως όταν κάτι είναι καλό ποτέ δεν χάνεται. Τα έργα του Νταλί έχουν καλλιτεχνική αξία αν κι ως γνωστόν υπήρξε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Δεξιός μεν, καλλιτεχναρα δε!
Like · Reply · Message · 45 mins
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Δεξιός ο Νταλί? Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Από το παρουσιαστικό του τον θεωρούσα φανατικό σοσιαλιστή
Like · Reply · 43 mins
Stavros Nikou
Stavros Nikou Υπέρ του Φράνκο μάλιστα. Αν και κολλητός του Μπουνιουελ που ήταν αριστερός κι έπειτα τον σκότωσε το καθεστώς. Συμπέρασμα : Η τέχνη ενώνει.
Like · Reply · Message · 40 mins
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Μα πως ενώνει όταν οι 9 στους 10 καλλιτέχνες και διανοούμενους είναι αριστεροί? Υπάρχουν πολλές χώρες να πληρώνουν αριστερούς διανοούμενους στην ΕΕ και τις ΗΠΑ (Κίνα, Άραβες, Ιράν, Ρωσία, Βενεζουέλα, Κούβα, κλπ κλπ). Αλλά δεν υπάρχει καμία χώρα να πληρώνει δεξιούς διανοούμενους γιατί οι δεξιές χώρες δεν το κάνουν.
Like · Reply · 38 mins
Γεωπολιτικά
Γεωπολιτικά Και δεν επιτρέπεται κιόλας σε αυτές τις χώρες να υπάρχουν δεξικοί διανοούμενοι
Like · Reply · 37 mins
Stavros Nikou
Stavros Nikou Φυσικά δεν επιτρέπεται εφόσον μιλάμε για κλειστά καθεστώτα . Όσο για το πως ενώνει αυτό δεν το γνωρίζω.
Unlike · Reply · Message · 1 · 30 mins


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου