Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Κίνα-Ισραήλ

Με την μεγαλύτερη ομάδα Ισραηλινών επιχειρηματιών ever ταξιδεύει ο Νετανιάχου στην Κίνα. Πέρα απ’όλα τα άλλα, οι Ισραηλινοί προσφέρουν στους Κινέζους τον εμπορικό διάδρομο Eilat-Ashkelon, τον οποίο έχουν αναλάβει να αναπτύξουν οι Κινέζοι.

Με αυτόν τον διάδρομο οι Κινέζοι δεν θα είναι εξαρτημένοι από τους Αιγύπτιους (Διώρυγα του Σουέζ), και αυτό φυσικά δεν αρέσει στους Αιγύπτιους. Για τον ίδιο διάδρομο (Ιράν-Ισραήλ) πήγαν σε πόλεμο οι Αιγύπτιοι με τους Ισραηλινούς το 1967.

Μην ξεχνάτε ότι στρατηγικός σύμμαχος των Κινέζων είναι οι Ιρανοί, και οι Αιγύπτιοι είναι σύμμαχοι των Σαουδαράβων. Άρα οι Κινέζοι δεν μπορούν να βασιστούν στο ότι θα έχουν συμμάχους και τους Αιγυπτίους και τους Ιρανούς σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Αν και τελευταία οι Αιγύπτιοι τα βρήκαν κάπως με τους Ιρανούς, τα χάλασαν με τους Σαουδάραβες, οι Σαουδάραβες τους έκοψαν το πετρέλαιο, και άρχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τους Σιίτες του Ιράκ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι και οι Σαουδάραβες θα πάνε στο άλλο άκρο. Άλλωστε και οι δύο έχουν ως εχθρό την Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Η ουσία βέβαια παραμένει ότι αν οι Κινέζοι αποφασίσουν να χτυπήσουν την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας που επιχειρεί ο Τραμπ, ένα από τα σημεία που αποκλείεται να τους ξεφύγει θα είναι το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι ένα από τα ιδανικά σημεία για να δημιουργήσεις μία κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας.

Αλλά και ο Τραμπ όταν λέμε ότι θα προσεγγίσει την Ρωσία προφανώς δεν εννοούμε ότι ευελπιστεί να γίνουν οι Ρώσοι κολλητοί με τους Αμερικανούς και εχθροί των των Κινέζων και των Ιρανών. Ο Τραμπ θέλει να παίξει τους Ρώσους εναντίον των Κινέζων, γιατί ξέρει ότι και τους Ρώσους τους συμφέρει να παίξουν τους Αμερικανούς εναντίον των Κινέζων. Δεν τους συμφέρει τους Ρώσους να είναι ο πιστός σύμμαχος της Κίνας, και να σκοτώνονται μόνο με τους Αμερικανούς, γιατί αυτόν ενισχύει την Κίνα στην Ασία.

Ο μόνος κερδισμένος από την φαγωμάρα ΗΠΑ-Ρωσίας επί Ομπάμα ήταν οι ΚΙνέζοι. Με την πολιτική Τραμπ οι Κινέζοι δεν θα μπορούν να μένουν έξω από το πάρτι.

Hoping to boost trade, PM heads to China with largest-ever business delegation


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου