Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Κουρδιστάν Όπως Παλαιστίνη : Ο Ματωμένος Δρόμος προς το Κουρδιστάν

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Μέρκελ ότι υποστηρίζει Κούρδους τρομοκράτες εναντίον της Τουρκίας, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Βλέπε ΣΚΑΙ “Ζάιμπερτ: Παράλογες οι τουρκικές κατηγορίες ότι υποστηρίζουμε τρομοκράτες”.

Τους Κούρδους του PKK στην Τουρκία υποστήριζαν παραδοσιακά η Συρία και το Ιράν, με τις ευλογίες της KGB. Τους Κούρδους της Συρίας τώρα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ρώσοι, επειδή οι Αμερικανοί συγκρούονται με τους Ρώσους και τον Άσαντ για επιρροή στους Κούρδους της Συρίας.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να μπλοκάρουν στο Κουρδιστάν της Τουρκίας τον διάδρομο Κασπία Θάλασσα-Τουρία-Ευρώπη, αν η Τουρκία είναι στο πλευρό των ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν τον διάδρομο Κασπία Θάλασσα-Κουρδιστάν-Μεσόγειος Θάλασσα, αν η  Τουρκία είναι στο πλευρό της Ρωσίας.

Χάρτης ΚουρδιστάνΒλέπετε πως κινούνται στην σκακιέρα οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι. Οι Ρώσοι απειλούν ότι θα διαλύσουν την Τουρκία και θα μπλοκάρουν την Κασπία, και οι Αμερικανοί απειλούν την Ρωσία ότι αν διαλύσει την Τουρκία για να μπλοκάρει την Κασπία, ή αν πάρει την Τουρκία με το μέρος της, τότε οι Αμερικανοί θα σπρώξουν τους Κούρδους προς την Μεσόγειο (Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Κουρδιστάν Τουρκίας-Κουρδιστάν Ιράκ-Κουρδιστάν Συρίας-Μεσόγειος. Μιλάμε για πολύ σκληρό πόκερ, και φυσικά στην μέση αυτού του πολέμου βρίσκονται οι Τούρκοι και οι Κούρδοι.

Στους Κούρδους μπορεί και να βγει σε καλό αυτός ο πόλεμος, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Σε αυτήν ακριβώς την θέση βρίσκονταν και οι Εβραίοι της Παλαιστίνης πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ρώσοι συγκρούονταν για τους αγωγούς πετρελαίου Ιράκ-Παλαιστίνης (Αγγλία) και Ιράκ-Συρίας (Γαλλία), και τελικά δημιουργήθηκε Εβραϊκό κράτος.

Αντίστοιχα ο πόλεμος για τους αγωγούς αερίου Κατάρ-Τουρκίας, Ιράν-Τουρκίας και Ρωσίας-Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έναν ανεξάρτητο Κουρδιστάν, αφού προηγουμένως οι Κούρδοι υποστούν άγριες σφαγές, όπως ακριβώς άγριες σφαγές υπέστησαν και οι Εβραίοι πριν δημιουργηθεί το Εβραϊκό κράτος μετά τον ΒΠΠ.

Είναι σίγουρο ότι αν τελικά δημιουργηθεί Κουρδιστάν θα ποτιστεί με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων Κούρδων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί Κουρδιστάν αν ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ανεξάρτητο Κουρδιστάν μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσα από τις φλόγες του πολέμου. Άλλωστε ανεξάρτητο Κουρδιστάν δεν θέλουν ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Σύριοι, ούτε οι Ιρακινοί ούτε οι Ιρανοί, που είναι οι χώρες που στις οποίες βρίσκεται το Κουρδιστάν, και αυτό σημαίνει ότι ένας τοπικός πόλεμος δεν μπορεί να οδηγήσει σε Κουρδιστάν αφού κανένας από τους τοπικούς παίκτες δεν θέλει να το σπρώξει, άσχετα αν όλοι χρησιμοποιούν τους Κούρδους εναντίον των αντιπάλων τους. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας πόλεμος των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ανεξάρτητο Κουρδιστάν (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Κίνα).

Προφανώς λόγω των εχθρικών τους σχέσεων με την Τουρκία οι Γερμανοί βλέπουν θετικά τους Κούρδους, και σίγουρα τους έχουν βοηθήσει και αυτοί, αλλά οι χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο Κουρδικό είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, γιατί αυτές οι χώρες μπορούν να σπρώξουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οι ΗΠΑ στην Συρία, και η Ρωσία στην Τουρκία, ανάλογα με το αν η Τουρκία βρεθεί στο πλευρό της Ρωσίας ή των ΗΠΑ σε έναν πιθανό πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ.

Για την Κίνα η Συρία δεν είναι σημαντική. Αυτό βέβαια ίσχυε όσο οι ΗΠΑ αναλώνονταν σε έναν πόλεμο με την Ρωσία, κάτι που ήταν βούτυρο στο ψωμί της Κίνας, η οποία έβλεπε τις δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις να σκοτώνονται μεταξύ τους, κάτι που ευνοούσε την Κίνα.

Προφανώς τώρα, λόγω της προσέγγισης με την Ρωσία που επιχειρεί ο Τραμπ, η Κίνα τρομάζει, και θα αρχίσει να παρεμβαίνει και στην Συρία για να παίζει τους Αμερικανούς εναντίον των Ρώσων. Εγώ μιλάω για την προ-Τραμπ εποχή. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Με την εκλογή Τραμπ ξεκίνησε ένα καινούργιο παιχνίδι.

Γι’αυτό και βλέπετε τους Τούρκους να προτιμάνε τον Τραμπ από τον Ομπάμα. Ο Τραμπ υποστηρίζει να αφήσουν οι ΗΠΑ την Συρία στην Ρωσία και να πάρουν το Ιράκ, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να γλιτώνουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Ενώ ο Ομπάμα υποστήριζε το αέριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Κατάρ-Ιράν-Τουρκία-Ευρώπη), κάτι που οδηγούσε σε πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ στην Συρία. Ενώ όμως ο Ομπάμα πολεμούσε την Ρωσία στην Συρία, και προωθούσε το αέριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν αποφάσιζε να στείλει και στρατό στην Συρία, όπως του ζητούσαν οι Γάλλοι, οι Τούρκοι και οι Άραβες, προκειμένου να ανατρέψει τον Άσαντ, για να μην χαλάσει την συμμαχία που είχε κάνει με το Ιράν. Μην ξεχνάτε ότι ο αριστερός μαύρος Μουσουλμάνος Μπαρκάκ Χουσείν Ομπάμα είναι γιος ενός αντι-Αμερικανού Σιίτη Μουσουλμάνου από την Κένυα. Ο Ομπάμα προφανώς αντιμετώπιζε και την άνρηση των Γερμανών, οι οποίοι στην Λιβύη και την Συρία κράτησαν την ίδια στάση με τους Ρώσους και τους Κινέζους, σοκάροντας τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

Επομένως με τον Ομπάμα οι Τούρκοι και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τον άξονα Κατάρ-Τουρκίας, και ταυτόχρονα φθείρονταν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία.

Με την Κλίντον τα πράγματα θα έμπλεκαν ακόμη πιο πολύ, γιατί ο Ομπάμα λόγω της συμμαχίας του με το Ιράν δεν μπορούσε να χτυπήσει τον Άσαντ, ενώ  η Κλίντον δεν είχε την ίδια συμπάθεια με τον Ομπάμα για το Ιράν, και θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να χτυπήσει τον Άσαντ και να σπρώξει το αέριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως θα ήθελαν οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Άρα με την Κλίντον οι Τούρκοι θα είχαν και καλά ( ίσως Κατάρ-Τουρκία), αλλά και κακά να περιμένουν ( ίσως ανεξάρτητο Κουρδιστάν). Το αν θα ήταν η εκλογή Κλίντον καλή ή κακή για την Τουρκία θα εξαρτιόταν από το αποτέλεσμα. Αλλά με Κλίντον θα υπήρχαν σίγουρα μεγαλύτερες αναταράξεις για την Τουρκία, άσχετα με το πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα τελικά.

Αν ο Τραμπ δώσει την Συρία στην Ρωσία και πάρει το Ιράκ, και δώσει το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, οι Τούρκοι θα είναι υπερευχαριστημένοι, αφού ο Ομπάμα υποστήριζε τους Ιρανούς στο Βόρειο Ιράκ. Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο για τον Τραμπ να δώσει το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, γιατί ίσως να τσινίσουν οι Σιίτες που κυβερνάνε το Ιράκ, και είναι σύμμαχοι των Αμερικανών και των Ιρανών. Επίσης οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ δεν είναι όλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Υπάρχουν και Κούρδοι που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του Ιράν, της Συρίας και της Ρωσίας. Γι’αυτό άλλωστε είχε γίνει και ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους του Ιράκ (Iraqi Kurdish Civil 1994-1997)“Ζάιμπερτ: Παράλογες οι τουρκικές κατηγορίες ότι υποστηρίζουμε τρομοκράτες”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου