Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Μία Ολοκληρωμένη Θεωρία για την Δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη Andrei Karlov

Έχω γράψει διάφορα για τον θάνατο του Ρώσου πρέσβη Andrei Karlov, τον οποίο σκότωσε ο σωματοφύλακας του Ερντογάν μπροστά στις κάμερες. Και έχω πει ότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν που έδωσε στον σωματοφύλακα του την εντολή. Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν μάθαινα ότι ο  Ερντογάν φίλησε και αποχαίρετησε ο ίδιος τον εκτελεστή πριν τον στείλει στον Ρώσο πρέσβη. Αυτός που θα είχε την τιμή να εκτελέσει τον Ρώσο Πρέσβη, για να σώσει την τιμή της Τουρκίας, προφανώς και δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος τυχαίος.Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι το γιατί δεν υπήρχε Ρωσική ασφάλεια να προστατεύσει τον Πρέσβη. Μία εξήγηση μπορώ να δώσω, και θα ακουστεί τελείως ηλίθια αρχικά, αλλά αν μου δώσετε λίγο χρόνο θα εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ. Η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι ο Andrei Karlov γνώριζε ότι θα δεχθεί δολοφονική επίθεση, και δέχτηκε να πάρει το ρίσκο. Και να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ, χωρίς φυσικά να είμαι σίγουρος ότι αυτό που λέω ισχύει. Αλλά νομίζω ότι αν διαβάσετε μέχρι το τέλος θα συμφωνήσετε ότι αυτό που λέω μοιάζει αληθινό.

Έχω ξαναπεί ότι ο Andrei Karlov συνέβαλε καθοριστικά στο να βρεθεί μία λύση, και να τελειώσει ο  πόλεμος Τουρκίας-Ρωσίας στην Συρία. Kάτι που λίγο αργότερα οδήγησε στην υπογραφή του Turk Stream, ο οποίος ήταν η επισημοποίηση της ήττας του άξονα Κατάρ-Τουρκίας, που ήταν άλλωστε αναπόφευκτη  μετά την αποχώρηση Ομπάμα και την εκλογή Τραμπ.

Έχω αναφέρει επίσης το περιστατικό με τον Ρώσο πρέσβη Alexander Griboyedov, τον οποίο έσυραν έξω από την Ρωσική πρεσβεία της Τεχεράνης και λιντσάρισαν οι Ιρανοί το 1829, όταν έχασαν από την Ρωσία τον πόλεμο στον Καύκασο, υπογράφωντας μία ατιμωτική γι’αυτούς συνθήκη. Ο Ρώσος πρέσβης Alexander Griboyedov, όπως και ο Andrei Karlov, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της ειρήνης. Όλως τυχαίως η Ιρανική αστυνομία έφτασε αμέσως μετά το λιντσάρισμα του Ρώσου πρέσβη. Η συμφωνία Ιράν-Ρωσίας δεν χάλασε όμως. Οι Ρώσοι δέχτηκαν ότι ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για την νίκη τους και για τους νεκρούς Ιρανούς.

Τότε προφανώς η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη είχε γίνει χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Ο Andrei Karlov όμως σίγουρα γνώριζε το περιστατικό, και σίγουρα γνώριζε ότι όπως και ο Aleander Griboyedov, έτσι και αυτός είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας. Μίας ατιμωτικής για την Τουρκία συμφωνίας, που συνοδεύτηκε από τον θάνατο χιλιάδων Σουνιτών στην Συρία.

Τι εννοώ λοιπόν όταν λέω ότι ίσως ο Andrei Karlov υποψιαζόταν τι τον περίμενε? Εννοώ πολύ απλά ότι οι Τούρκοι ίσως του είχαν πει ότι στην ομιλία που θα έδινε στο μουσείο δεν θα είχε για τον χ-ψ λόγο Ρωσική ασφάλεια. Αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, αποκλείεται ο Andrei Karlov να μην κατάλαβε τι του ζητούσαν οι Τούρκοι.

Προφανώς ο Andrei Karlov δεν θα μπορούσε να γνωρίζει λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα μπορούσε να γνωρίζει την ουσία. Μία θυσία υψηλού συμβολισμού για την πληγωμένη περηφάνια της Τουρκίας, και τους εκατοντάδες χιλιάδες Σουνίτες που σκότωσε η Ρωσία στην Συρία, όταν οι Τούρκοι και οι Άραβες προσπάθησαν να πετάξουν την Ρωσία έξω από το Σουνιτικό τμήμα της Συρίας, ξεσηκώνοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την υποστήριξη της διακυβέρνησης Ομπάμα αλλά και της Γαλλίας.

Θα μου πείτε τώρα και γιατί δέχτηκε ο Andrei Karlov να παίξει το παιχνίδι των Τούρκων? Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή απ’όσο φαντάζεστε. Γιατί ακόμη περισσότερο από Ρώσος πρέσβης ήταν ένας Ρώσος στρατιώτης. Ο Andrei Karlov δέχτηκε να δώσει την ζωή του για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν. Η ζωή του για την ζωή των χιλιάδων Σουνιτών που σκότωσαν οι Ρώσοι στην Συρία.

Ο Andrei Karlov έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην Ρωσική ιστορία. Θα μπορούσε να τρέξει και να σωθεί. Προφανώς δεν ήταν αυτό που ήθελε. Θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν και να του πει “άκου να δεις Πρόεδρε τι πάνε να μου σκαρώσουν οι Τούρκοι”. Προφανώς δεν ήταν αυτό που ήθελε. Άρχισε να βγάζει την ομιλία του, ενώ γνώριζε ότι πίσω από την πλάτη του είχε τον σωματοφύλακα του Ερντογάν και κανέναν Ρώσο.

Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς ότι οι Ρώσοι είχαν στείλει στην Άγκυρα για να τους εκπροσωπεί κάποιον που δεν ήταν ένας πραγματικός στρατιώτης της Ρωσίας? Μιλάμε για την Ρωσία και την Τουρκία. Δεν στέλνεις έναν τυχάρπαστο να σε εκπροσωπήσει στην Άγκυρα όταν είσαι η Ρωσία. Εκεί στέλνεις τον καλύτερο σου στρατιώτη. Στέλνεις κάποιον που πιστεύει στην Ρωσία. Και αποδείχτηκε ότι ο Andrei Karlov πίστευε στην Ρωσία.

Είμαι σίγουρος γι’αυτά που λέω? Όχι βέβαια. Είναι πολύ πιθανόν να κάνω λάθος. Αλλά αυτή είναι η μόνη σοβαρή εξήγηση που μπορώ να δώσω. Η άλλη εξήγηση είναι ότι ο Andrei Karlov ήταν ένας κουτός, και ο Ερντογάν κατάφερε να του την φέρει και να τον βάλει να πρωταγωνιστήσει σε ένα ατιμωτικό βιντεάκι με τον θάνατο του. Ο Ερντογάν δεν σκότωσε απλά τον Karlov. Ο Ερντογάν έκανε την δολοφονία του Andrei Karlov βιντεοκασέτα, όπως θα λέγαμε παλιότερα. Βιντεοκασέτα που μοίρασε σε ολόκληρο τον Σουνιτικό κόσμο.

Η εξήγηση που δίνω παραπάνω εξηγεί και την στάση της Ρωσίας. Την ήπια αντίδραση της. Δεν ήταν ο Πούτιν που έστειλε τον Karlov στον θάνατο. Ούτε ο Ερντογάν αποφάσισε μονομερώς την εκτέλεση του Karlov. Ο ίδιος ο Karlov έδωσε την ζωή του για την Ρωσία, προσπαθώντας να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στο να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά και ως θυσία για τους χιλιάδες Σουνίτες που σκότωσαν οι Ρώσοι στην Συρία. 

Οι Ρώσοι δεν μπορούσαν παρά να τιμήσουν τον Karlov σαν ήρωα, και να σεβαστούν την απόφαση του. Γιατί ο θάνατος του Karlov δεν ήταν μία απόφαση του Ερντογάν, ούτε μία απόφαση του Πούτιν. Ήταν πάνω απ’όλα μία απόφαση του ίδιου του Karlov. Θα μου πείτε ότι ακόμη και αν δεν ήθελε ο Karlov, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να τον σκοτώσουν σαν σκυλί σε κάποια γωνιά. Σίγουρα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.

ΥΓ Όταν λέω ότι ο Ρώσος Πρέσβης ίσως να ήξερε δεν εννοώ να ήξερε λεπτομέρειες. Εννοώ να ήξερε ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ζητήσει αυξημένα μέτρα προστασίας, κάτι που προφανώς δεν έκανε.Το Διαμάντι του Σάχη
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/12/blog-post_75.html

“Why Assassinated Russian Envoy Had No Bodyguard”, Δεκέμβριος 2016
read more: http://www.haaretz.com/middle-east-news/turkey/.premium-1.760563
Talks in Moscow between Russia, Turkey and Iran went ahead on Tuesday, despite the assassination of Russia's ambassador to Turkey Andrei Karlov by a former policeman on Monday night. Amid fears of yet another freeze in relations with Turkey, President Vladimir Putin dismissed the killing as a “provocation” meant to poison the two countries against each other and said the only response could be to “strengthen the fight with terrorism.”
But while Putin was quick to move on from the incident for the sake of the Syria talks, Russian activists and media have been raising questions about why Karlov had no defenses against the rogue policeman, who shot him nine times in the back while yelling, “Don't forget about Aleppo.” In video footage of the murder, the assassin is seen walking behind Karlov, fidgeting with his coat and reaching inside it as the ambassador makes a speech at an Ankara photo exhibit. It took several minutes for him to draw his pistol and open fire. 
No guards were visible near Karlov, only an interpreter. It is believed the killer snuck into the event using his police ID.
“We didn't have any security at all,” Karlov's wife Marina, who was present when he was shot, told the news outlet Life. “Only an interpreter sometimes accompanied us.”
The killing of U.S. ambassador Christopher Stevens and three other Americans in Benghazi, Libya, in 2012 sparked one of the longest congressional investigations in history and cast a shadow over Hillary Clinton's presidential campaign, even though the former secretary of state was cleared of any professional misconduct. But there has been no indication that the Russian government will engage in similar soul-searching after the death of its own ambassador.
In a Facebook post, Maria Baronova, a well-known opposition activist who unsuccessfully ran for parliament this fall, asked why the ambassador was without protection.
“There was no security. For the ambassador of a nuclear power. For the ambassador of a nuclear power in Turkey, where terrorist attacks are happening constantly. For the ambassador of a country that has difficult relations with Turkey and is waging war in Turkey's neighbor Syria,” Baronova wrote. “It turns out our ambassadors are not given security even in what's practically a hotspot. How is that possible!?”
Russia's recent actions in the Middle East have drawn threats of retaliation in the region. After a Russian airliner was blown up over Egypt in October 2015, Islamic State claimed it had orchestrated the attack in revenge for Russia's bombing campaign in support of Syrian president Bashar Assad. Tensions arose with Ankara last year after Turkish jets shot down a Russian bomber near the Syrian border, although Erdogan and Putin made up this summer. Alexander Lukashevich, Russia's representative to the Organization for Security and Co-operation in Europe and former spokesman for the foreign ministry, said on Rossiya 24 television that he had told Karlov to have a “scrupulous attitude toward security” due to the risky conditions in Turkey.
Retired Soviet ambassador Pogos Akopov told Vzglyad newspaper that he was surprised there were no bodyguards with Karlov and blamed both Turkish and Russian security for his death. “It's known that terrorists are operating in Turkey, maximum precautionary measures should have been taken,” he said. “Our special services should have warned him about this.”
When asked why Karlov didn't have any security, Putin's spokesman said the question should be addressed to the foreign ministry. That ministry's spokeswoman, Maria Zakharova, told Haaretz that the host country is responsible for guarding embassies. “As far as internal security, that's regulated by internal documents,” she said, declining to comment further.
Alexander Mikhailov, a retired general in Russia's main security agency, the FSB, told Moskovsky Komsomolets newspaper that Turkish police should have been providing security at the exhibit where Karlov was shot. Although ambassadors typically have their own security guards, embassy employees can't carry arms outside the embassy, so “guarding the ambassador with our own forces is very difficult.”
News agency Rosbalt quoted an “anonymous member” of Zaslon, a highly secretive unit of Russia's foreign intelligence service that has guarded diplomats in Iraq, Afghanistan and other high-risk countries, as saying Turkey had prevented Russia from deploying the unit to Turkey, despite to the risk posed by Islamic militants from the North Caucasus who had fled there. If Zaslon members would have been guarding Karlov, “absolutely no people would have been behind the diplomat's back during his speech,” he said.
“The idea that Zaslon troopers should guard diplomats in Turkey was first raised more than 10 years ago,” the source said. “But permission for this was needed from the Turks, and they never gave it.”
Talks about deploying Zaslon members to Turkey “were urgently revived” after the ambassador's death, he said. 
Analysts said even if Russia did indeed make such requests, any country would think twice about hosting Zaslon, since the unit is heavily armed and typically deploys to war zones.

“Somewhere between the Russians and the Turks is the security breakdown,” Mark Galeotti, a senior research fellow at the Institute of International Relations in Prague and an expert on the Russian security services, told Haaretz. “In these circumstances, for the ambassador to be out without any kind of security seems surprising. That's a long way short of saying they need Zaslon.”
Despite the accusations against Turkey for allegedly refusing Zaslon, the responsibility should be shared, said Andrei Soldatov, who wrote the book The New Nobility about security services in Russia. “Both sides are at fault, Turkey for not doing normal security checks, and the embassy because no guards stood at back of the ambassador,” Soldatov told Haaretz. 
While Putin has ordered an increase in security at diplomatic facilities and told Russia's investigative committee to send staff to participate in the murder investigation in Turkey, he has not called for any domestic inquiry into the ambassador's death. Far from the suspicions of negligence raised by U.S. congresspeople after the ambassador was killed in Libya, Russian officials have echoed Putin's desire to move on, arguing that the assassination must not be allowed to ruin relations with Turkey. Galeotti said Bengazhi-style recriminations were unlikely. 
“First, there is no entrenched opposition in Russia to orchestrate them, but second, there is a quiet appreciation of the extent to which the killing represents policy over-reach, and how the disastrous implications of intervention abroad may begin to spread,” he said. 
“Of course there will be statements in the United Nations Security Council, where we will voice our position and not only that, but the main thing is that there won't be a new downward spiral in relations between Moscow and Ankara,” Leonid Slutsky, chairman of the security committee in parliament, told Rossiya 24 television.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου