Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ρωσία VS Κίνα


Έχω γράψει διάφορα για την ανταγωνιστική σχέση Κίνας-Ρωσίας στην Ασία, παρά την συμμαχία τους εναντίον των ΗΠΑ, και παρά τις Ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε άλλη μία διάσταση αυτής της σχέσης. Η Κίνα έχει το Πακιστάν και το Ιράν. Και το Ιράν έχει την Συρία. Αν το Ιράν πάρει το Ιράκ, όπως θα ήθελε η Κίνα, η Κίνα θα βγει στην Μεσόγειο Θάλασσα, και στο μέλλον θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Γάλλους, και να βάλουν στην μέση έναν Γερμανό-Ρωσικό άξονα. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας Κινεζο-Γαλλικός άξονας, αφού οι Γάλλοι φοβούνται τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ρώσους, και όχι τους Κινέζους.Τον 21ο αιώνα η Κίνα θα αφήσει πολύ πίσω την Ρωσία, και αν η Κίνα έχει και τον Περσικό Κόλπο στον έλεγχο της, θα μπορεί να κάνει την Ρωσία μία χαψιά. Αν η Ρωσία έχει την Συρία και οι ΗΠΑ έχουν το Ιράκ, όπως προτείνει ο Τραμπ, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν με τους Κινέζους εναντίον των Ρώσων, γιατί οι Κινέζοι θα είναι οι αντίπαλοι τους τον 21ο αιώνα. Επίσης, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι θα μπλοκάρουν στην Συρία και το Ιράκ έναν μελλοντικό Κινεζο-Γαλλικό άξονα εναντίον των ΗΠΑ και της Ρωσίας.


Υπάρχει φυσικά η Τουρκία, μέσω της οποίας η Κίνα μπορεί να βγει στην Ευρώπη, αλλά και πάλι πέφτει πάνω στην Ελλάδα που είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Αλλά πολύ δύσκολα οι Τούρκοι θα τολμούσαν να συμμαχήσουν με τους Κινέζους αν είχαν από πάνω τους Ρώσους και από κάτω τους Αμερικανούς γιατί θα τους έκαναν οι Αμερικανόρώσοι φέτες, όπως τους έκαναν οι Ρωσοβρετανοί στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου