Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ρωσία+Κίνα (Foreign Affaris)


Ενδιαφέρον άρθρο του κεντροαριστερού Αμερικανικού Foreign Affairs για την προσπάθεια Τραμπ να προσεγγίσει την Ρωσία. Το άρθρο λέει ότι όπως ο Nixon προσέγγισε την Κίνα την δεκαετία του 70, έτσι και ο Τραμπ προσπαθεί να προσεγγίσει την Ρωσία σήμερα. Το άρθρο γράφει ότι αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και θα αποτύχει, λόγω των στενών σχέσεων που έχουν σήμερα η Κίνα και η Ρωσία, παρά τα όποια μεταξύ τους προβλήματα.

Όντως πολύ σωστά αυτά που γράφει το άρθρο, αλλά δεν νομίζω ότι και ο Τραμπ προσπαθεί να γίνουν κολλητοί η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Υπάρχει το τρίγωνο ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, με την Ιαπωνία να θεωρείται από πολλούς η 4η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Και η Νότια Κορέα είναι λίγο μετά την 5άδα. Και υπάρχει και η Βόρεια Κορέα, που είναι το σκυλί της Κίνας με τα πυρηνικά.

Οι 6 αυτές χώρες φοβούνται η μία την άλλη. Δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ θα γίνει κολλητός με την Ρωσία, ούτε ότι η Ρωσία θα γίνει εχθρός της Κίνας, ούτε ότι οι ΗΠΑ θα ξεχάσουν τους συμμάχους τους στην Ευρώπη. Αλλά η πολιτική Ομπάμα που είχε επιλέξει το Ιράν για να σπάσει τον άξονα της Κόκκινης Τζιχάντ, και να προωθήσει το Καταριανό αέριο στην Ευρώπη, έκανε την Ρωσία και την Κίνα μπετόν αρμέ. Η πολιτική Τραμπ θα λειτουργήσει κάπως διαλυτικά στον άξονα Ρωσίας-Κίνας.

Θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται η πολιτική Τραμπ να διαλύσει τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας για να είναι επιτυχημένη. Η Ρωσία ήταν μαζί με την Σαουδική Αραβία το 2016 οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου της Κίνας. Τέτοια κολλητηλίκια δεν σπάνε εύκολα. Αλλά αν φτιάξει η Ρωσία και έναν αγωγό που στέλνει αέριο στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, πόσα ντόλαρς θα βγάζει τον χρόνο? Με ποιον θα είναι η Ρωσία όταν τσακώνεται η Κίνα με την Ιαπωνία? Άρα τι μας λέει το Foreign Affrairs? Μήπως τους πειράζει ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιαπωνίας?

 Russia and China’s Enduring Alliance


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου