Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Η Εκδίκηση της Ρωσίας για την Δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη

Το 1829 οι Ιρανοί έχασαν τον πόλεμο με την Ρωσία, και έχασαν το σημερινό Αζερμπαϊτζάν και την σημερινή Αρμενία. Οι Ιρανοί αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ταπεινωτικούς όρους, και αφού υπέγραψαν δολοφόνησαν τον Ρώσο Πρέσβη στην Τεχεράνη (Alexander Griboyedov). 

Ο Ρώσος πρέσβης είχε συμβάλει πάρα πολύ στην επίτευξη της συμφωνίας, ταπεινωτική κατά τους Ιρανούς, και η δολοφονία του ήταν μία πράξη υψηλού συμβολισμού για τους Ιρανούς. Μία θυσία ας πούμε. Και ως αντάλλαγμα έδωσαν στους Ρώσους ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου (Shah Diamond), το οποίο είχαν κλέψει από την Ινδία το 1738. Το διαμάντι του Σάχη βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο Κρεμλίνο. (βλέπε Washington Post)

Το 2016, με την εκλογή Τραμπ, οι Τούρκοι έχασαν οριστικά τον πόλεμο στην Συρία, και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τους Ρώσους. Ο Ερντογάν έβαλε έναν από τους σωματοφύλακες του να δολοφονήσει τον Ρώσο Πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος είχε συμβάλει πάρα πολύ στην επίτευξη της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας. Μίας ατιμωτικής για την Τουρκία συμφωνία.

Οι Τούρκοι γνώριζαν ότι μετά την νίκη στην Συρία και την εκλογή Τραμπ, οι Ρώσοι δεν θα ρίσκαραν με έναν πόλεμο με την Τουρκία όλα τα οφέλη που ακολουθούν την εκλογή Τραμπ για την Ρωσία. Και αντί για το διαμάντι του Σάχη οι Τούρκοι έδωσαν στους Ρώσους τον Turk Stream.

Οι υπογραφές για τον Turk Stream έπεσαν πριν λίγες μέρες, και αμέσως μετά οι Ρώσοι βομβάρδισαν και σκότωσαν Τούρκους στρατιώτες στην Συρία. Δεν αποκλείω να είναι η εκδίκηση των Ρώσων για τον Ρώσο Πρέσβη. Ο Τραμπ έχει δώσει στην Τουρκία το Βόρειο Ιράκ απ’ότι φαίνεται, και οι Τούρκοι δεν έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας ξεκινώντας έναν πόλεμο με την Ρωσία. Οι Ρώσοι ζήτησαν συγνώμη για το “λάθος” και οι Τούρκοι δεν έβγαλαν κιχ.

Να πω ότι είμαι κατά 90% σίγουρος ότι ο σωματοφύλακας του Ερντογάν που σκότωσε τον Ρώσο Πρέσβη το έκανε μετά από εντολή του ίδιου του Ερντογάν, αλλά δεν είμαι το ίδιο σίγουρος ότι οι Ρώσοι σκότωσαν τους Τούρκους στρατιώτες ως payback για τον Ρώσο Πρέσβη. Αλλά είναι πολύ πιθανό.

Αποκλείεται οι Ρώσοι να ξέχασαν τον Ρώσο Πρέσβη, και τον τρόπο με τον οποίο τον δολοφόνησε ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες, για να διαμαρτυρηθεί για τους θανάτους των χιλιάδων Σουνιτών στην Συρία. Απλά οι Ρώσοι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να εκδικηθούν τον Ρώσο Πρέσβη. Και η κατάλληλη στιγμή ήρθε όταν οι Τούρκοι πήραν το Βόρειο Ιράκ και υπέγραψαν τον Turk Stream με την Ρωσία. Μία πολύ καλή στιγμή για την Τουρκία για να την χαλάσει ο Ερντογάν.

A Russian ambassador was murdered. The apology came in the shape of a huge diamond.

Syria war: Russian 'friendly fire' kills Turkish soldiers


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου