Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Η Πρόταση του Ιράν στην Σαουδική Αραβία για Συμμαχία

Από το 1979 και την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία του Ιράν, οι Ιρανοί διεκδικούν την ηγεσία του Σουνιτκού κόσμου, προβάλλοντας το σοσιαλιστικό Ισλαμικό μοντέλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως μία εναλλακτική στο Ισλαμικό μοντέλο που προωθεί η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.Το μοντέλο της Σαουδικής Αραβίας είναι επίσης Ισλαμικό, είναι αυταρχικό, αλλά περιλαμβάνει και καπιταλιστικά στοιχεία. Οι Άραβες του Κόλπου αφήνουν ένα μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας της οικονομίας στην αγορά, σε αντίθεση με το μοντέλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είναι αυστηρά σοσιαλιστικό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι Σιίτες αποτελούν το 5-10% του Μουσουλμανικού κόσμου, ενώ οι Σουνίτες το 90% περίπου, και το επικοινωνιακό στοιχείο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους Ιρανούς, που παίζουν πάντα με μεγάλο αριθμητικό ντεσαβαντάζ.Το άνοιγμα του Τραμπ προς την Ρωσία όμως αλλάζει πάρα πολύ τα δεδομένα στην Μέση Ανατολή. Οι Ιρανοί έχουν τώρα πολύ μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας με τους Καταριανούς, για λόγους που έχω εξηγήσει, αλλά φτάνουν να κάνουν άνοιγμα ακόμη και στους Σαουδάραβες και τους υπόλοιπους Άραβες του Κόλπου, λέγοντας ότι θέλουν να προστατεύσουν και όχι να ανατρέψουν την βασιλική οικογένεια των Σαούντ. Γιατί, λένε οι Ιρανοί, αν ανατραπούν οι Σαούντ κάτι χειρότερο θα πάρει την θέση τους, όπως πχ ο ISIS.  Βλέπε Middle East Eye “Iran: We want to protect, not topple, Saudi Arabia, says security chief”.

Πράγματι αν ανατραπούν οι Σαούντ κάτι χειρότερο θα πάρει την θέση τους στην Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό δεν έδειχνε να ενοχλεί καθόλου τους Ιρανούς στο πρόσφατο παρελθόν, γιατί το κάτι χειρότερο θα ήταν η Al Qaeda, την οποία υποστήριζε το Ιράν, με τις ευλογίες της Ρωσίας. Με την Al-Qaeda στην εξουσία της Σαουδικής Αραβίας, ή όπως αποφάσιζε να αυτονομαστεί, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν πάτημα στην Αραβική Χερσόνησο, και το Ιράν θα είχε να αντιμετωπίσει μία Σαουδική Αραβία που δεν θα είχε Αμερικανική υποστήριξη.

Σαν κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η Al-Qaeda, η οποία περιλαμβάνει μεγάλους Σαουδαράβες επιχειρηματίες, μέλη της οικογένειας των Σαούντ που πολεμάνε τον Βασιλιά, και μέρος της θρησκευτικής ιεραρχίας, θα στρέφονταν προς την Κίνα, με την οποία το Ιράν έχει ισχυρότερους δεσμούς από την Σαουδική Αραβία, και ιστορικά και λόγω γεωγραφίας. Επομένως η Σαουδική Αραβία θα ήταν ένας υποδεέστερος παίκτης, και το Ιράν θα κυριαρχούσε στον Περσικό Κόλπο, παρόλο που πάλι θα είχε να αντιμετωπίσει την Al-Qaeda ως αντίπαλο στην Σαουδική Αραβία.

Τώρα όμως στην Τουρκία έχουν ανέβει οι Ισλαμιστές, κάτι που έγινε και με την βοήθεια του Ιράν, επειδή οι Τούρκοι Κεμαλικοί ήταν στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και όλοι αυτοί μαζί πολεμούσαν το Ιράν, το οποίο υποστηριζόταν από την Ρωσία και την Κίνα. Και πράγματι οι Τούρκοι Ισλαμιστές χάλασαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, και πράγματι οι Τούρκοι Ισλαμιστές προκάλεσαν και πολλά προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, και πράγματι μαζί με το Ιράν και το Κατάρ χτύπησαν τον Αιγύπτιο σοσιαλιστή δικτάτορα Μόρσι, στενό σύμμαχο των Γάλλων, των Αμερικανών και των Σαουδαράβων.

Τώρα όμως οι Τούρκοι φαίνεται να τα βρίσκουν με τους Ρώσους, και ενδεχομένως να τα βρούνε και με τους Σαουδάραβες. Άρα ακόμη και αν οι Ιρανοί κατάφερναν να ανατρέψουν τον Σαουδάραβα Βασιλιά, η Σαουδική Αραβία θα περνούσε λογικά στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, η οποία δείχνει να τα έχει καλά και με την Ρωσία, αφού χτες υπέγραψαν τον Turk Stream. Οι Ιρανοί δεν φαίνεται να τα βρίσκουν με τους  Τούρκους λόγω διαφορών στην Συρία και στο Ιράκ, και είδατε ότι οι Ισραηλινοί συνεργάζονται με τους Τούρκους εναντίον της Χεζμπολάχ.Βλέπετε τι γίνεται και στην Ελλάδα με τους Ροθτσαιλντ που υποτίθεται ότι ελέγχουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε ο Τσίπρας την Κυριακή να συναντήσει κρυφά τους Ροθτσαιλντ να πάρει οδηγίες, αλλά τους έπιασε στα πράσα ο Άδωνις και βγήκε το σκάνδαλο στην φόρα. Ο πραγματικός λόγος που η Ελλάδα αρχίζει πάλι να καλλιεργεί τον αντισημιτισμό είναι ότι οι Ισραηλινοί συμφώνησαν με τους Τούρκους να κατασκευάσουν τον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας, ενδεχομένως και με την συμμετοχή της Κύπρου, και άρα υπάρχει η περίπτωση να βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Αν και παραμένει το ερώτημα τι θα κάνει ο Ερντογάν αν οι Ιρανοί και οι Καταριανοί επιτεθούν με την βοήθεια της Κίνας στο Ισραήλ. Δεν θα πρέπει ο Ερντογάν να υποστηρίξει τους καλούς Μουσουλμάνους έναντι των “ναζί” Εβραίων? Αυτό μένει να το δούμε.

Το σίγουρο είναι ότι με την εκλογή Τραμπ οι Σαουδάραβες είναι σαφώς ενισχυμένοι σε σχέση με τους Ιρανούς. Οι Αμερικανοί ήδη βοηθάνε τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους των Σαουδαράβων στην Υεμένη, εναντίων ανταρτών που υποστηρίζουν οι Ιρανοί. Επομένως οι Ιρανοί κάνουν προσπάθεια να τα βρούνε με τους Σαουδάραβες, όπως τα βρίσκουν με τους Καταριανούς εναντίον του Τραμπ, αφού και οι Καταριανοί και οι Ιρανοί θίγονται πάρα πολύ από το άνοιγμα του Τραμπ προς την Ρωσία. Και ποντάρουν φυσικά και στην βοήθεια της Κίνας, η οποία επίσης θίγεται αγρίως από το άνοιγμα του Τραμπ προς την Ρωσία.

Οι Ιρανοί και οι Καταριανοί ελπίζουν πολύ και στην βοήθεια της Ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς, η οποία σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Κατάρ (κεντροαριστερά) και το Ιράν (αριστερά). Τώρα που τα βρίσκουν το Κατάρ και το Ιράν η Ευρωπαϊκή αριστερά και κεντροαριστερά θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας, παρά τις όποιες διαφορές τους. Και σκεφτείτε ότι υπάρχει και η Κίνα, η οποία επίσης έχει επιρροή, και μέχρι πρόσφατα δεν ανακατευόταν στην κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ευρώπη. Ενώ τώρα και η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της εναντίον όσων είναι υπέρ της προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όπως έχω ξαναπεί οι Καταριανοί βασίζονται στους Αμερικανούς για να χτυπάνε τους Ρώσους, και οι Ιρανοί βασίζονται στους Ρώσους για να χτυπάνε τους Αμερικανούς, και μία προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας αποδυναμώνει πάρα πολύ και το Ιράν και το Κατάρ, οι οποίοι θα αναγκαστούν να στραφούν προς την Κίνα για να κοντράρουν τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, όπου αυτό τους εξυπηρετεί. Αλλά για την Κίνα δεν θα είναι ευχάριστο να κοντράρει τους Αμερικανούς και τους Ρώσους όταν τους πετυχαίνει μαζί επί Τραμπ. Επί Ομπάμα τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί η πολιτική Ομπάμα έκανε τον άξονα Κίνας-Ρωσίας μπετόν αρμέ.

Το αν η Σαουδική Αραβία θα αποφασίσει να συνεργαστεί με το Ιράν και το Κατάρ εναντίον του Τραμπ θα εξαρτηθεί από το τι θα δώσει ο Τραμπ στους Σαουδάραβες. Ο Τραμπ θα απαιτήσει από τους Σαουδάραβες να πάρουν δρόμο από το Ιράκ, όπως απαιτεί και από τους Ιρανούς. Αλλά αν ο Τραμπ προστατεύσει τους Σαουδάραβες από τους Ιρανούς, ίσως οι Σαουδάραβες να συνεργαστούν με τον Τραμπ. Οι Σαουδάραβες προέρχονται από το σοκ Ομπάμα, ο οποίος συνεργάστηκε πολύ περισσότερο με τους Ιρανούς, και ουσιαστικά υποστήριξε τους Τούρκους, τους Καταριανούς και τους Ιρανούς, όταν προώθησαν τον άξονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και στην Αίγυπτο, και στην Λιβύη, και στην Σαουδική Αραβία.Πρόσφατα όμως είδαμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, να παίρνει το μέρος του Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αριστεροί μιλούσαν για “Muslim Ban”, για απαγόρευση του Τραμπ στους Μουσουλμάνους να μπούνε στις ΗΠΑ, όταν ο Τραμπ απαγόρευσε σε πολίτες 7 Μουσουλμανικών χωρών να μπούνε στις ΗΠΑ (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη). Τα ΗΑΕ είπαν ότι δεν ήταν Muslim Ban αλλά θέμα ασφαλείας.

Επίσης, ο Υπουργός Άμυνας που επέλεξε ο Τραμπ, ο Mad Dog Mattis, είναι παλιός γνώριμος των Σαουδαράβων, και οι Σαουδάραβες του έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη, ενώ οι Ιρανοί τον θεωρούν εχθρό, κάτι που κάνει πιο δύσκολη μία ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στον άξονα Ιράν-Κατάρ-Κίνας, και στον ιερό πόλεμο που έχουν κηρύξει στον Τραμπ.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο χαρτί που έχουν οι Ιρανοί και οι Καταριανοί στην διάθεση τους, και δεν είναι άλλο από την Κίνα. Και οι Ιρανοί και οι Καταριανοί και οι Σαουδάραβες στην Κίνα προσβλέπουν για τις εξαγωγές τους, μετά την εκτόξευση της Αμερικανικής παραγωγής. Επομένως αν η Κίνα πιέσει τους Σαουδάραβες θα έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε σχέση με τους Ιρανούς και τους Καταριανούς.

Άλλωστε και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας είναι οι μεγάλες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς την Κινά.

Καλά να είμαστε να βλέπουμε την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια μας, ελπίζοντας να μην μας καταπιεί.Iran: We want to protect, not topple, Saudi Arabia, says security chief”

Is an Iranian-Gulf Arab Rapprochement in the Works?
http://www.agsiw.org/iranian-gulf-arab-rapprochement-works/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου