Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα

Έχω αναφερθεί στις διαφορές της Ρωσίας με την Κίνα, οι οποίες κυρίως προκύπτουν από τα μεγάλα κοινά τους σύνορα, και από τις διαφορές τους στην Κεντρική Ασία, μία περιοχή όπου παραδοσιακά κυριαρχούσε η Ρωσία. Οι Μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασίας ήταν αποικίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Ενώ τώρα η Κίνα ρουφάει το πετρέλαιο του Καζακστάν και το αέριο του Τουρκμενιστάν, και κυριαρχεί οικονομικά στην περιοχή, κάτι που αργά ή γρήγορα θα μεταφραστεί και σε στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία.

Το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί η Κίνα κάτω από τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας στην Δυτική Σιβηρία. Τα οποία σημειωτέων βρίσκονται πίσω από την φυσική ασπίδα της Ρωσίας, τα Ουράλια Όρη, τα οποία αποτελούν την φυσική ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, στην οποία ζούνε στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ρώσοι.

Βλέπε “Ρωσία VS Κίνα”

Χάρτης Ρωσία VS Κίνα στην Κεντρική Ασία και την ΣιβηρίαΑυτό που ενώνει την Ρωσία και την Κίνα είναι η κοινή τους κόντρα με τις ΗΠΑ, και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Κίνα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τι συμφέρει την Ρωσία στον Περσικό Κόλπο? Την συμφέρει την Ρωσία τον στρατιωτικό έλεγχο να τον έχει η Κίνα ή οι ΗΠΑ, όπως συμβαίνει σήμερα?

Χάρτης ΗΠΑ-Κίνα-ΡωσίαΗ απάντηση είναι ότι την Ρωσία την συμφέρει να έχουν οι Αμερικανοί τον στρατιωτικό έλεγχο, αρκεί να μην στέλνουν οι ΗΠΑ το πετρέλαιο και το αέριο του Περσικού στην Ευρώπη και χαλάνε την αγορά της Ρωσίας. Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα διεκδικήσουν ποτέ Ρωσικά εδάφη τον 21ο αιώνα, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο για την Κίνα, η οποία σύντομα θα ξεπεράσει κατά πολύ σε στρατιωτική ισχύ την Ρωσία.

Αν οι ΗΠΑ ελέγχουν τον Περσικό Κόλπο, η Κίνα δεν θα έχει στον στρατιωτικό έλεγχο της το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Περσικού Κόλπου, και θα βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν η Γερμανία πριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία ήταν η ανερχόμενη βιομηχανική δύναμη, αλλά δεν είχε πρόσβαση σε πετρέλαιο, και αυτός ήταν και ο λόγος που έχασε τους Παγκοσμίους Πολέμους.

Η Γερμανία του 1900 είναι η Κίνα του 2000, και οι Αμερικανοί έχουν συμφέρον να συνεργαστούν με τους Ρώσους εναντίον της Κίνας, όπως ακριβώς οι Βρετανοί είχαν συμφέρον να συνεργαστούν με την Ρωσία εναντίον της Γερμανίας στο Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό που προτείνει ο Τραμπ δεν είναι μία κακή λύση. Ο Τραμπ λέει να κρατήσει η Ρωσία την Συρία, ώστε να μην στείλουν αέριο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Οι ΗΠΑ να κρατήσουν το Ιράκ και την Παλαιστίνη (Ισραήλ+Ιορδανία), όπως την είχαν υπό τον έλεγχο τους οι Βρετανοί μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι Κινέζοι να έχουν το Ιράν.

Είναι μία πολύ καλή λύση, που δίνει χώρο και στην Κίνα. Γιατί μέσω του Ιράν οι Κινέζοι θα έχουν όπως θέλουν πρόσβαση σε πετρέλαιο χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν την θάλασσα, ώστε να μην απαιτούν να στρατιωτικοποιήσουν την Νότια Κινεζική Θάλασσα, κάτι που τους φέρνει στα πρόθυρα ενός πολέμου με τις ΗΠΑ. Προς το παρόν το Ιράν και η Κίνα δεν φαίνεται να αποδέχονται την κυριαρχία των ΗΠΑ στο Ιράκ, και ακούτε τον Τραμπ να διαμαρτύρεται και να λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει αρκετά τρις δολάρια για να ανατρέψουν τον Σαντάμ, και η Κίνα κυριαρχεί στο Ιράκ.

ΧάρτηςΚαι φυσικά αν οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν την Ρωσία ως σύμμαχο θα πρέπει να την βοηθήσουν να εξάγει πετρέλαιο και αέριο σε όλους τους συμμάχους της (Ευρώπη, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα), ώστε να μην έχει ανάγκη την Κίνα. Και προφανώς η Ρωσία θα πρέπει να βγάλει μπροστά έναν δυτικού τύπου ηγέτη που δεν θα τρομάζει την ΕΕ, και να αποσύρει τον Πούτιν, που είναι ο πρώην αρχηγός της KGB.

Χάρτης ΗΠΑ+ΡωσίαΑλλά είναι πραγματικά τρέλα για τις ΗΠΑ να μην συνεργάζονται με την Ρωσία, γιατί έχουν τα ίδια συμφέροντα. Υπάρχει προφανώς το θέμα των εξαγωγών της Ρωσίας στην Κίνα, αλλά αν η Ρωσία έχει άλλες αγορές δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Και υπάρχει φυσικά και η μεγάλη επιρροή των Αράβων και των Κινέζων στις ΗΠΑ, και βλέπετε τι γίνεται στις ΗΠΑ. Ο πανικός. Αλλά είναι παράνοια να μην συνεργάζονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και αυτό δεν είναι δυνατόν να μην το αναγνωρίζουν. Αν δεν το κάνουν αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν ένα μπλοκ μπετόν αρμέ αποτελούμενο από την Γερμανία, την Ρωσία και την Κίνα.

Χάρτης (ΗΠΑ+Γαλλία+Βρετανία+Ιαπωνία) VS (Κίνα+Ρωσία+Γερμανία)


Και δεν είναι και τίποτα καινούργιο αυτό που λέω. Πως βρεθήκανε όλες οι Αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα? Βρεθήκανε επειδή ο μεγάλος αντίπαλος των Αμερικανών στον 20ο αιώνα ήταν η ΕΣΣΔ, και η ΕΣΣΔ με την Κίνα είχαν προβλήματα, και οι Αμερικανοί συνεργάζονταν με τους Κινέζους από το 1979 και μετά. Το ίδιο πράγμα είναι και τώρα αλλά ανάποδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου