Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν, και η Απαγόρευση Εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ

Όλα τα ΜΜΕ της ΕΕ και των ΗΠΑ γράφουν για απαγόρευση εισόδου στους Μουσουλμάνους από τον Τραμπ (Muslim Ban), ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απαγόρευση εισόδου σε πολίτες 7 Μουσουλμανικών χωρών που οι ΗΠΑ θεωρούν απειλή (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη). 

Το λάθος είναι σκόπιμο, και απλά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν είτε το Κατάρ και το Ιράν, είτε την Κίνα, το Μεξικό και τους Λατίνους, είτε τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα με το Μεξικό και την Κίνα, είτε τα δισεκατομμύρια που έχουν δώσει στην πράσινη ενέργεια.
Αντιθέτως, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά, και άλλες Μουσουλμανικές χώρες, δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από την προσωρινή απαγόρευση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπαν δημοσίως ότι δεν πρόκειται για “Muslim Ban” αλλά για θέμα ασφάλειας. Στην Τουρκία, εκτός από την χαλαρή αντίδραση, η Hilal Kaplan, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ερντογάν, έγραψε ότι για τα προβλήματα αυτών των 7 χωρών ευθύνονται οι Democrats και όχι ο Τραμπ.

 Πολλά ΜΜΕ κοντά στον Ερντογάν, σύμφωνα με την Al Monitor, γράφουν ότι η Αμερικανική αριστερά ξεσηκώνεται εναντίον του Τραμπ όχι επειδή ενδιαφέρεται για τους Μουσουλμάνους, αλλά επειδή θέλει να εξυπηρετήσει τα δικά της βρώμικα συμφέροντα.

Να πω εγώ ότι με μία νίκη της Κλίντον, ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας θα ήταν πιθανός στην Συρία, και το αποτέλεσμα θα ήταν είτε η Ρωσία είτε οι ΗΠΑ να σπρώξουν ένα Κουρδικό κρατίδιο στην Συρία ή την Τουρκία, ανάλογα με το σε ποια μεριά θα βρισκόταν η Τουρκία.
Επίσης ο Ερντογάν ελπίζει να τα βρει ο Τραμπ με την Ρωσία για την Συρία και το Ιράκ, και ελπίζει ότι αν οι Αμερικανοί πάρουν το Ιράκ θα αφήσουν το Βόρειο Ιράκ στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Το Βόρειο Ιράκ, εκτός από την Τουρκία, το διεκδικεί και το Ιράν. Το Ιράν είχε πολύ καλές σχέσεις με την διακυβέρνηση Ομπάμα, και επί Ομπάμα μαζί οι Αμερικανοί και οι Ιρανοί πολεμούσαν τους Σουνίτες στο Ιράκ.

Το άρθρο είναι επικριτικό προς τον Ερντογάν, και υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν περιμένει από τον Τραμπ να του παραδώσει τον Γκιουλέν, και γι’αυτό δεν μιλάει υπέρ των Μουσουλμάνων, ενώ παριστάνει τον προστάτη των Μουσουλμάνων. Εγώ νομίζω ότι έχει πολύ περισσότερο να κάνει με αυτά που ο Ερντογάν περιμένει απο τον Τραμπ στην Συρία (Κουρδικό) και το Ιράκ (πετρέλαιο Βορείου Ιράκ), και πολύ λιγότερο με τον Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν είναι το επικοινωνιακό κομμάτι, ενώ το Κουρδικό και το πετρέλαιο του Ιράν είναι η ουσία.
Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το Κατάρ και η Τουρκία, δύο πολύ στενοί σύμμαχοι, και βασικοί προστάτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ακολουθούν τελείως διαφορετική στρατηγική απέναντι στον Τραμπ. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο της Aljazeera, το Κατάρ αποκαλεί την απόφαση του Τραμπ “Muslim Ban”, και λέει ότι είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου. Βλέπε “All international laws Trump's Muslim ban is breaking”, Φεβρουάριος 2017.

Το Κατάρ δίνει δισεκατομμύρια στην Τουρκία, και στηρίζει με επενδύσεις δισεκατομμυρίων την Τουρκική λίρα, την οποία έχει μετατρέψει σε κωλόχαρτο ο Ερντογάν, φορτώνοντας ταυτόχρονα την κατρακύλα της στο “λόμπι του επιτοκίου”.

Επομένως έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει τώρα, που το Κατάρ και η Τουρκία φαίνεται να έχουν διαφορετική στάση απέναντι στον Τραμπ, ενώ το Κατάρ και το Ιράν πλήττονται εξίσου από τον Τραμπ και δείχνουν ενωμένοι απέναντι του.

Αν ο Τραμπ σταματήσει να ενοχλεί την Ρωσία στην Συρία, αν αφήσει το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, και αν βοηθήσει την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη εναντίον του Ιράν, κάτι που ήδη κάνει o Αμερικανικός στρατός, τότε μπορεί να έχει και τους τρεις με το μέρος του. Το Ιράν και το Κατάρ θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο στο Ισραήλ για να διασπάσουν τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Τούρκους. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα έρθουν σε δύσκολη θέση αν ξεσπάσει ένας πόλεμος στο Ισραήλ.

Αλλά χωρίς την Τουρκία και την Ρωσία οι Ισραηλινοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Ιρανούς και τους Καταριανούς. Επομένως ναι μεν οι Ιρανοί και οι Καταριανοί μπορούν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι χωρίς δόντια χωρίς υποστήριξη από την Ρωσία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Σε μία τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα μπορούν να κατακεραυνώνουν τους Ισραηλινούς επικοινωνιακά, αλλά αν αυτή η ρητορική δεν συνοδεύεται και από στρατιωτική υποστήριξη στην Γάζα (Χαμάς) και στον Νότιο Λίβανο (Χεζμπολάχ) δεν θα έχει πρακτική σημασία.

Μπορούν φυσικά σε αυτόν τον πόλεμο οι Ιρανοί και οι Καταριανοί να ρίξουν και το διπλωματικό βάρος των Γάλλων και των Ιταλών, ή άλλων Ευρωπαίων συμμάχων τους, που είναι εχθρικοί προς τον Τραμπ. Αλλά τι θα κάνει η Γαλλία και η Ιταλία? Θα στείλουν τα αεροπλάνα τους να χτυπήσουν το Ισραήλ? Προς το παρόν αυτό αποκλείεται. Μόνο διπλωματικό πόλεμο μπορούν να κάνουν η Γαλλία και η  Ιταλία στο Ισραήλ, ή να προκαλέσουν μέσω υπογείων δικτύων ακόμη μεγαλύτερο αντι-Σημιτισμό.

Αν και στην Γαλλία δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν, γιατί ήδη οι Γάλλοι Εβραίοι είναι υπό διωγμόν, και ο Νετανιάχου τους έχει ήδη καλέσει να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, χωρίς φυσικά να τολμήσει να πει ότι μέσω παρακρατικών οργανισμών διαδίδεται ο αντισημιτισμός στην Γαλλία. Βλέπε Times of Israel “Netanyahu to French Jews : Israel your home”.

Το Ισραήλ φυσικά δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίοι οι Ιρανοί και οι Καταριανοί μπορούν να χτυπήσουν την πολιτική Τραμπ. Έλεγα πχ για την Φεντερίκα Μογκερίνι και το άνοιγμα στην Ρωσία. Βλέπε “Federica Mogherini VS Donald Trump”.

Έλεγα επίσης για την αγορά του 20% της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας (Rosneft) από το Κατάρ. Βλέπε Το Κατάρ Αγόρασε το 19.5% της Rosneft”.


The real reason Erdoganists still love Trump despite 'Muslim ban'

“All international laws Trump's Muslim ban is breaking”, Φεβρουάριος 2017

“Netanyahu to French Jews : Israel your home”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου