Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Από τον Α Παγκόσμιο Μέχρι Σήμερα : Η Νίκη της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στον πρώτο χάρτη βλέπετε την κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου πριν τον Α Παγκόσμιο. Οι Οθωμανοί είχαν τον έλεγχο της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης (Ισραήλ+Ιορδανία).

Χάρτης 1 Οθωμανοί


Στον δεύτερο χάρτη βλέπετε την κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αγγλο-Γάλλοι νίκησαν τους Οθωμανούς και τους Γερμανούς, και πήραν την Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη υπό τον έλεγχο τους.
                   
Χάρτης 2 Βρετανία-Γαλλία


Στον τρίτο χάρτη βλέπετε την κατάσταση κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Σοβιετικοί πήραν την Συρία, το ΝΑΤΟ είχε το Ισραήλ, και στον Λίβανο γινόταν εμφύλιος.

Χάρτης Ρωσία-ΝΑΤΟ


Στον τέταρτο χάρτη βλέπετε την Ανατολική Μεσόγειο σήμερα. Οι Ρώσοι έχουν την Συρία, το Ισραήλ είναι σύμμαχος πλέον των Ρώσων, στον Λίβανο υπάρχει αναβρασμός, και οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να ενοχλούνται από την παρουσία των Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ρεπουμπλικάνοι Αμερικανοί, γιατί οι Democrats είναι πολύ πιο υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Χάρτης Ρωσία


Βλέπετε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία παίρνει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου από τους Γάλλους και τους Βρετανούς, οι οποίοι δεν θέλουν να βασίζονται σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο που θα προέρχεται από τον Ρωσο-Γερμανικό άξονα, τον οποίο φοβούνται ότι μπορούν να βρούνε μπροστά τους σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο μέλλον.

Υπάρχει βέβαια η διαφορά ότι οι Βρετανοί έχουν καταφέρει να βάλουν την BP στην Κασπία Θάλασσα, και να βγάζουν πετρέλαιο στην Μεσόγειο, μέσω Τουρκίας, αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα, μέσω Γεωργαίς, και προσπαθούν να βγάλουν και αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Άρα ναι μεν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έχασαν την Ανατολική Μεσόγειο από τους Ρώσους, αλλά οι Βρετανοί πήραν ένα κομμάτι της Κασπίας από τους Ρώσους.

Βέβαια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον Β Παγκόσμιο  Πόλεμο, γιατί τότε δεν είχε ανακαλυφθεί το πετρέλαιο και αέριο της Βόρειας Αφρικής (Αλγερίας, Λιβύης), που εξυπηρετούν τους Γάλλους και τους Ιταλούς, αλλά ούτε και της Νορβηγίας, που εξυπηρετεί τους Βρετανούς. Αλλά ο Περσικός Κόλπος και η Κασπία εξακολουθούν να φιλοξενούν τα 2/3 περίπου των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου.

Αλλά παραμένει το γεγονός ότι οι Ρώσοι για πρώτη φορά παίρνουν την Ανατολική Μεσόγειο από τους Γάλλους και τους Βρετανούς, και την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί λένε τους Δυτικοευρωπαίους βρείτε τα με τους Ρώσους ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την Κίνα. Μόνο που οι Γάλλοι και οι Βρετανοί φοβούνται πολύ περισσότερο την Ρωσία από την Κίνα, ενώ οι Γερμανοί φοβούνται την Ρωσία και την Γαλλία και όχι την Κίνα. Και φυσικά οι Γάλλοι φοβούνται τους Βρετανούς και οι Βρετανοί τους Γάλλους.




Η απώλεια της Ανατολικής Μεσογείου δεν αρέσει στους Γάλλους και τους Βρετανούς, ενώ οι Γερμανοί, δεν μπορούν να αντισταθούν στο φτηνό Ρωσικό αέριο, αλλά έχουν πάντα τον φόβο ότι θα τους χτυπήσουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί με Ομπάμα, αλλά με Τραμπ δεν φαίνεται να παίζει. Τουλάχιστον όχι αν τα βρούνε οι Αμερικανοί με τους Ρώσους. Αν οι Αμερικανοί δεν τα βρούνε με τους Ρώσους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον άξονα Γερμανία-Ρωσία-Κίνα, και αυτό δεν το θέλουν καθόλου. Σκεφτείτε τους Αμερικανούς να έχουν να αντιμετωπίσουν την Γερμανία, την Ρωσία και την Ιαπωνία. Δύσκολη κατάσταση.

Χάρτης Γερμανία-Ρωσία-Κίνα



Πολύ δυσαρεστημένοι οι Γάλλοι. Ποιος τους φταίει όμως? Όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν προσπαθούσε να τους πείσει να μην κατασκευαστούν τα δίκτυα που θα φέρουν το Ρωσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη, επειδή θα διασπούσαν το ΝΑΤΟ, δεν ήταν οι Γάλλοι που γλείφονταν με τους Σοβιετικούς, όπως έκαναν φυσικά και οι Γερμανοί? Εκείνη την εποχή αν οι Γάλλοι πατούσαν πόδι δεν θα κατασκευάζονταν τα Ρωσικά δίκτυα προς την Γερμανία και την Ευρώπη.

Δεν ήταν οι Γάλλοι που βγήκαν από το ΝΑΤΟ το 1966 για να παίζουν τους Σοβιετικούς εναντίον των Αμερικανών? Δεν είναι οι Γάλλοι που έχουν καλλιεργήσει έναν αντι-Αμερικανισμό ακόμη μεγαλύτερο από τον δικό μας? Τώρα όμως δεν τους αρέσει που ο Τραμπ και ο Πούτιν παίρνουν παρτούζα τον Ολάντ. Και φωνάζει ο Ολάντ “ανάψτε τα φώτα να οργανωθούμε, ανάψτε τα φώτα να οργανωθούμε, έχω φάει 4 και δεν έχω ρίξει κανένα”.

Τεράστιο πρόβλημα και η κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας για την Ελλάδα, γιατί η Γαλλία είναι η σύμμαχος μας αλλά η Γερμανία μας δίνει τα λεφτά, και τεράστιο πρόβλημα η κόντρα Γαλλίας-Ρωσίας για την Ελλάδα, γιατί η Γαλλία είναι σύμμαχος μας όπως και η Ρωσία. Ευτυχώς με την νίκη Τραμπ οι Γάλλοι δεν έχουν περιθώριο να κοντράρουν τους Ρώσους, και αυτό ίσως λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα, αν οι Γάλλοι δεχτούν την κατάσταση στην Συρία και το Ρωσικό αέριο. Με τον Ομπάμα οι Γάλλοι είχαν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να πιέζουν τους Ρώσους, λόγω του πολέμου που έκανε ο Ομπάμα στην Ρωσία, και της συμμαχίας του Ομπάμα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Το σίγουρο είναι ότι εμείς είμαστε ένας βάτραχος ανάμεσα σε βουβάλια, και όπως καταλαβαίνετε, καλό είναι τα βουβάλια να μην χοροπηδάνε γύρω μας.



Διόρθωση

Έλεγα πριν ότι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι είχαν πάρει την Συρία και το Ιράκ μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Οθωμανούς, που είχαν συμμαχήσει με τους Γερμανούς, οι οποίοι Γερμανοί διεκδικούσαν να κατέβουν στον Περσικό Κόλπο με την σιδηροδρομική γραμμή Baghdad Railway (Βερολίνο-Βαγδάτη).



Και έλεγα ότι τώρα οι Ρώσοι έχουν πάρει την Ανατολική Μεσόγειο για πρώτη φορά από τους Βρετανούς και τους Γάλλους, αφού έχουν την  Συρία, και έχουν συμμαχήσει και με το Ισραήλ, προκειμένου το Ισραήλ μαζί με την Συρία να κλείνει στο Ιράν και στο Κατάρήλ την έξοδο προς την Μεσόγειο, ώστε να εξυπηρετεί τους Ρώσους.

Αυτό ισχύει μόνο για τους Βρετανούς και τους Γάλλους, γιατί οι Αμερικανοί στην συμφωνία που κάνουν με την Ρωσία κρατάνε το Ιράκ. Και ναι μεν το Ισραήλ θα κλείσει στο Κατάρ και στο Ιράν την έξοδο προς την Μεσόγειο, για να εξυπηρετήσει την Ρωσία, αλλά το Ισραήλ δεν παύει να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Εκτός και αν στις ΗΠΑ κυριαρχήσει στους Democrats η Μουσουλμανική Αδελφότητα που μου φαίνεται πολύ δύσκολο, γιατί και στους Democrats υπάρχουν αντι-Ισλαμιστές.

Επομένως, αν κάποια στιγμή οι ΗΠΑ δεν τα βρούνε με τους Ρώσους, και ξεσπάσει ένας Παγκόσμιος Πόλεμος (ΗΠΑ+Γαλλία+Βρετανία+Ιαπωνία) εναντίον (Κίνα+Ρωσία+Γερμανία), οι Αμερικανοί θα έχουν στην διάθεση τους το κομμάτι της Μέσης Ανατολής που είχαν πάρει οι Βρετανοί με τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (Ιράκ+Παλαιστίνη), όπου Παλαιστίνη είναι σήμερα Ισραήλ+Ιορδανία. Άρα οι Αμερικανοί θα έχουν τον έλεγχο του Περσικού Κόλπου, και οι Ρώσοι θα έχουν την Κασπία και τα κοιτάσματα της Ρωσίας, όπως ακριβώς συνέβαινε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Απλά στην θέση των Βρετανών θα είναι οι Αμερικανοί.


Άρα ναι μεν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί χάνουν την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία είχαν κερδίσει μετά τον Α Παγκόσμιο, και για πρώτη φορά την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οι Ρώσοι, αλλά οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έχουν την εξασφάλιση ότι αν στραβώσει το πράγμα με την Ρωσία, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να έχουν το κομμάτι που είχαν πάρει οι Βρετανοί μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (Ιράκ+Παλαιστίνη).

ΥΓ Και η Ιορδανία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου