Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Ανατροπή της Ισορροπίας των Δυνάμεων στην Αρχαία Ελλάδα και στον 21ο Αιώνα

Με τον όρο Balance of Power (Ισορροπία των Δυνάμεων) αναφερόμαστε στην προσπάθεια κάθε χώρας να εμποδίσει μία άλλη χώρα από το να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και να της επιβληθεί. Το πρώτο σκέλος αυτής της προσπάθειας αφορά στους εξοπλισμούς, μία εσωτερική διαδικασία, και το δεύτερο σκέλος αφορά στην σύναψη συμμαχιών, μία εξωτερική διαδικασία.

Για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα η Σπάρτη και η Αθήνα, οι δύο ισχυρές πόλεις κράτη, συμμάχησαν παρά τις εχθρικές τους σχέσεις, όταν είδαν την μεγάλη σκιά που σχηματίστηκε στα ανατολικά τους (Περσική Αυτοκρατορία).

Χάρτης Περσική ΑυτοκρατορίαΜε τον βασιλικό δρόμο (κόκκινη γραμμή) οι Πέρσες είχαν καταφέρει να φτάνουν πολύ γρήγορα από την Περσία στο Αιγαίο.

Χάρτης Περσική ΑυτοκρατορίαΚατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων (499 π.Χ. 479 π.Χ) οι Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι κατάφεραν ενωμένοι να διώξουν τους Πέρσες από την Ελλάδα.

Χάρτης Περσικοί ΠόλεμοιΣτο μεταξύ, το 482 π.Χ. οι Αθηναίοι ανακάλυψαν μία τεράστια φλέβα ασημιού στα ορυχεία τους στο Λαύριο. Για τα δεδομένα της σημερινής εποχής ήταν ας πούμε σαν οι Αθηναίοι να ανακάλυψαν μία τεράστια πετρελαιοπηγή.

Χάρτης ΛαύριοΗ Ελλάδα ήταν μία χώρα που είχε ελάχιστες εκτάσεις για καλλιέργεια, αφού το 80% της Ελλάδας αποτελείται από βουνά. Στις λιγοστές εκτάσεις που υπήρχαν για καλλιέργεια, οι Αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν ελιές (λάδι) και αμπέλια (κρασί), τα οποία εξήγαγαν σε αμφορείς, και προμηθεύονταν σιτάρι από τον Νείλο (Αίγυπτο), την Μεσοποταμία (Συρία-Ιράκ), την Καρχήδονα (Λιβύη) και την Σικελία (Συρακούσες). Υπήρχε φυσικά και η κτηνοτροφία (πρόβατα, κατσίκια).

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν το ασήμι του Λαυρίου και κατασκεύασαν το πανίσχυρο ναυτικό τους, μετατρέποντας το Αιγαίο σε μία Αθηναϊκή Λίμνη, παίρνοντας τον απόλυτο έλεγχο του εμπορίου. Οι Αθηναίοι επέβαλλαν στους συμμάχους τους έναν ετήσιο φόρο, ο οποίος πολλές φορές ήταν αντι-δημοφιλής, με τον οποίο ενίσχυαν το ναυτικό τους και τον στρατό τους, ώστε να προστατεύουν τους συμμάχους τους από τους από τους Πέρσες και τους συμμάχους τους. Προφανώς οι φόροι έδιναν περιθώριο στους Πέρσες να κάνουν ανοίγματα στους συμμάχους των Αθηναίων, προσφέροντας τους καλύτερους όρους για προστασία από τους Αθηναίους. Για το ασήμι του Λαυρίου βλέπε “Lavrion Ancient Silver Mines”.

Χάρτης Αθηναϊκή ΑυτοκρατορίαΧάρτης Αθήνα-Σπάρτη-ΠερσίαΗ Αθήνα είχε πάρει τον έλεγχο των παραλίων της Μικράς Ασίας, και οι Αθηναίοι ξεσήκωναν και τους Λίβυους εναντίον των Περσών στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος οδηγούσε στην Κόκκινη Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, παρόλο που μόλις το 1869 κατάφεραν οι Βρετανοί να δημιουργήσουν την Διώρυγα του Σουέζ. Ο Νείλος ήταν επίσης μία από τις μεγάλες πηγές σιταριού της Μεσογείου, μαζί με την Μεσοποταμία και την Καρχηδόνα. Οι Αθηναίοι ξεσήκωναν επίσης συμμάχους των Σπαρτιατών, οι οποίοι εξακολουθούσαν να ελέγχουν την Σπάρτη.

Η ισορροπία των δυνάμεων είχε τώρα αλλάξει, και η Σπάρτη συμμάχησε με την Περσία εναντίον της Αθήνας. Παράγωγο αυτής της συμμαχίας ήταν ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (Αθήνα VS Σπάρτη) και οι πόλεμοι Αθήνας-Περσίας στα παράλια της Μικράς Ασίας τον 5ο αιώνα π.Χ. (500 π.Χ. – 400 π.Χ.).

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος αποδυνάμωσε τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες, και οι Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν ανακαλύψει τα πλούσια Μακεδονικά κοιτάσματα χρυσού, κατάφεραν να επικρατήσουν και να οδηγήσουν τους Έλληνες στον Νείλο, την Μεσοποταμία και την Περσία την περίοδο 336 π.Χ. – 323 π.Χ.. Βλέπε “Mining Greece: The goldmines of Alexander the Great”.

Χάρτης Μακεδονική ΑυτοκρατορίαΑν δείτε τον χάρτη της Περσικής και της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, θα δείτε ότι μοιάζει με αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει η Κίνα σήμερα. Η Κίνα έχει ήδη το Πακιστάν και το Ιράν, και το Ιράν έχει την Συρία και τον Λίβανο, και αν η Κίνα πάρει τον έλεγχο και του Ιράκ, ο χάρτης θα μοιάζει με μία ενισχυμένη μορφή της Μακεδονικής και της Περσικής Αυτοκρατορίας.

ΧάρτηςΗ Ρωσία που ελέγχει στρατιωτικά την Κασπία, και οι ΗΠΑ που ελέγχουν στρατιωτικά τον Περσικό Κόλπο, έχουν συμφέρον να περιορίσουν την Κίνα, ώστε να μην πάρει η Κίνα τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας, της Κασπίας και του Περσικού Κόλπου. Οι ΗΠΑ για ευνόητους λόγους, η Ρωσία για να μην ξυπνήσει κάποιο πρωί και βρεθεί να είναι ένας απλός κομπάρσος στην Ασία.

Και αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι η πρόταση του Τραμπ προς την Ρωσία είναι μία πολύ καλή πρόταση τώρα που το balance of power έχει αλλάξει τον 21ο αιώνα. Το Δόγμα Τραμπ λέει η Συρία στην Ρωσία, ώστε να μην θίγονται τα συμφέρονταν της Ρωσίας στην Ευρώπη (Κατάρ-Τουρκία). Οι ΗΠΑ το Ιράκ, την Ιορδανία και το Ισραήλ, την περιοχή δηλαδή που πήραν οι Βρετανοί στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Οθωμανούς, με τους Ισραηλινούς να μπλοκάρουν για λογαριασμό των Ρώσων την έξοδο των Αράβων και των Ιρανών προς την Μεσόγειο, και ενδεχομένως να στέλνουν και Ρωσικό πετρέλαιο στην Ασία μέσω Τουρκίας.

Η γραμμή πετρελαίου Ashkelon-Eilat, την οποία είχαν κατασκευάσει οι Ισραηλινοί και οι Ιρανοί μετά τον πόλεμο  Αιγύπτου-Ισραήλ το 1967 (Trans-Israel Pipeline), μπορεί να στέλνει 1.2 εκ βαρέλια πετρελαίου του Περσικού Κόλπου από τον Κόκκινη Θάλασσα στην Μεσόγειο, αποφεύγοντας την Διώρυγα του Σουέζ και την Αίγυπτο. Αλλά μπορεί επίσης να στέλνει και 400 χιλιάδες βαρέλια (Ρωσικού ή Αζέρικου) πετρελαίου από την Μεσόγειο προς την Κόκκινη Θάλασσα. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979 οι Ισραηλινοί κρατικοποίησαν το Ιρανικό κομμάτι του αγωγού.

Χάρτης Trans-Israel PipelineΑν βέβαια οι Ρώσοι στείλουν πετρέλαιο στην Ασία μέσω Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί η Σαουδική Αραβία στο Δόγμα Τραμπ, άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, αφού ο Τραμπ προσπαθεί να συμπεριλάβει και την Σαουδική Αραβία στην συμμαχία του.

Με το Δόγμα Τραμπ οι Κινέζοι θα έχουν το Ιράν ώστε να έχουν πρόσβαση σε πετρέλαιο με αγωγούς, και να μην χρειάζεται να μετατρέψουν σε Κινεζική λίμνη την Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι Κινέζοι έχουν ήδη το πετρέλαιο του Καζακστάν και το αέριο του Τουρκμενιστάν, και λειτουργούν σε αυτές τις χώρες ως μονοψώνιο.

Χάρτης Δόγμα ΤραμπΣτον Α Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί προσπαθούσαν να κατέβουν στον Περσικό Κόλπο μέσω των συμμάχων τους Οθωμανών και Αυστροούγγρων, και απειλούσαν τους Ρώσους και τους Βρετανούς, όπως τώρα οι Κινέζοι απειλούν τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Χάρτης Η Γερμανική Επέλαση και ο Α Παγκόσμιος ΠόλεμοςΠριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί συγκρούονταν με την Γαλλία για τις αποικίες τους και τις πρώτες ύλες της Αφρικής, και συγκρούονταν και με την Ρωσία στην Ινδία (Ιράν και Αφγανιστάν).

Χάρτης Αποικίες της Αφρικής (Γαλλία VS Βρετανία)Χάρτης The Great Game (Ρωσική Αυτοκρατορία VS Βρετανική Αυτοκρατορία)Η ραγδαία άνοδος της Γερμανίας στο δεύτερο μισό τους 19ου αιώνα άλλαξε δραματικά την ισορροπία των δυνάμεων (balance of power), αφού η Γερμανία και η Γαλλία είχαν διαφωνίες για τα σύνορα τους στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα η Γερμανία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία απειλούσαν τον Περσικό Κόλπο και την Κασπία Θάλασσα που ήλεγχαν οι Βρετανοί και οι Ρώσοι. Άλλαξε λοιπόν η ισορροπία των δυνάμεων, και οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι συνεργάστηκαν εναντίον της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η Γερμανία προηγουμένως ήταν ένα άθροισμα κρατιδίων που σκοτώνονταν μεταξύ τους, μέχρι να την ενώσει σε ενιαίο κράτος ο Βίσμαρκ στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1850-1899).

Χάρτης Η Αλλαγή του Balance of Power τον 20ο Αιώνα και η Άνοδος της ΓερμανίαςΗ ίδια ήταν η ιστορία και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν το δεύτερο μέρος του Α Παγκοσμίου Πολέμου, και όχι ένας καινούργιος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τώρα πάει να γίνει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, στα χαρτιά ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος, λόγω της ανόδου της Κίνας. Προφανώς ευελπιστούμε να μην γίνει ο ΓΠΠ, αλλά αυτός είναι ο χάρτης του ΓΠΠ, άσχετα αν θα εκδηλωθεί ή όχι.

Χάρτης Γ Παγκοσμίου Πολέμου
Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία διαλύθηκε, στρατιωτικά τουλάχιστον, και οι δύο αντίπαλοι ήταν πλέον οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Η Κίνα λοιπόν συμμάχησε με τις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα εναντίον της ΕΣΣΔ, παρόλο που η Κίνα ήταν μία κομμουνιστική χώρα, και παρόλο που πολέμησε μαζί με την ΕΣΣΔ τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ και την Κορέα.

Η αλλαγή του Balance of Power μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η διάλυση της Γερμανίας δηλαδή και η άνοδος της ΕΣΣΔ, οδήγησαν στην συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας, με τις Αμερικανικές εταιρείες να πηγαίνουν στην Κίνα και να την μετατρέπουν στο εργοστάσιο του κόσμου.

Τώρα πάλι έχει αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων, και οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν με τους Ρώσους, λόγω της ανόδου της Κίνας, και αυτό συμφέρει και τους Ρώσους. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Κίνα ανεβαίνει απομυζώντας την Αμερικανική οικονομία, αφού το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προσφέρει στις Αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες όρους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στις ΗΠΑ, πχ εξευτελιστικά μεροκάματα, έλλειψη απεργιών, μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην ρύπανση του περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν εκτάσεις για πολλά χρόνια προκειμένου να κατασκευάσουν εργοστάσια οι Αμερικανικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι πολλές Αμερικανικές πολυεθνικές να λειτουργούν περισσότερο ως όργανα των Κινέζων και των Μεξικανών και λιγότερο ως Αμερικανικές εταιρείες. Βλέπε “Kellogs – George Soros”.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι των Κινέζων και των Μεξικανών στις ΗΠΑ ζητάνε όλο και μεγαλύτερη φορολογία στις ΗΠΑ, κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο την Αμερικανική ανταγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ακούτε τον Τραμπ να λέει “μας κλέβουν τον πλούτο μας”, με την έννοια ότι οι Κινέζοι και οι Μεξικανοί παίρνουν Αμερικανικές εταιρείες με αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν πολύ επιθετικά τους ανθρώπους τους στις ΗΠΑ. Βλέπε “Το Μοντέλο του Κινεζικού Κρατικοκαπιταλισμού”.


Άρθρα

“Η Συμμαχία της Σπάρτης με την Περσία Εναντίον της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο”

“Economy of ancient Greece

“Mining Greece: The goldmines of Alexander the Great”
Alexander the Great reached the edges of the known world of that time. The history of conquests and explorations is pretty much known.  Few men and a lot of determination. But how was the campaign of Alexander the Great funded? Had he hidden financial resources? Perhaps unknown gold mines?
The information is conflicting. Most of the sources even speak of huge debts with which Philip left him, others that he took little money with him in Asia and others that he had much more money and sources of revenue from gold mines initially in northern Greece and later in Asia.
Philip left him with an organized state, conquests that yielded revenue and especially gold and silver mines that constantly produced metal for coins. Philip knew that he would need money in order to carry out the campaign he dreamed of in Asia and for this reason he had found and occupied places that promised revenue. The most decisive action was in 357 BC (before even Alexander was born) when he occupied Amphipolis using rams. Along with Amphipolis he captured the gold mines of Mount Pangeo, the best thing that the land of Macedonia and Thrace had to offer in financial terms.
These mines were the backbone of financing any activity of Philip. They were as important for the kingdom of Macedonia as the silver mines of Laurium were for the democracy of Athens a century earlier: they provided a steady income. It was steady but not enough for the plans that Philip had.  Philip, until his death, organized and planned campaigns and conquests. And each one of the conquests had a cost. It was not only the usual military spending, since Philip was an innovator in martial art. He learned to use military equipment which at that time was considered to be recent innovations of the Syracuseans: crossbows, petrovola, catapults and elepoleis (battle towers). All these were expensive and Philip made them without thinking of the cost as he besieged and conquered one city after another.
Philip conquered also the goldmines in Thrace – near the city Krinides – and renamed them “Philippi”. It is said that these mines were a major source of wealth providing 1,000 talents of gold per year (26 tons). Thanks to them he started minting gold coins which became the most common currency in the Greek world.
Alexander continued to use gold and silver coins of Philip, but then he gave emphasis on silver coins following the Athenian model as to their weight (with Hercules on one side and Jupiter on the other). The preference for silver may indicate a potential shortfall in gold.
Alexander “inherited from his father the crown and many debts as well” according to Curtius and Arrian. Arrian says that Alexander found in the vaults few gold and silver items and only 60 talents. On the other hand, Philip’s debts reached 500 or 800 talents.
The talent as a unit of weight was 26 grams, but as a monetary unit was equivalent to 6,000 drachmas, so the 60 talents were 360,000 drachmas at that time. With the purchasing power of the drachma (one drachma was equivalent to a low daily salary and in purchasing power equivalent to 10 to 20 euros) someone could buy the necessary for a humble day.  That means that the 60 talents were the wages of 1,000 poorly paid people for one year (about 5 to 10 million euros today). But Alexander had with him at least 35,000 men when he started his campaign to Asia and this implies economic need for more than 2,000 talents.
So something is wrong. Had Alexander “hidden” financial resources? When he started his campaign to Asia he took with him 60 talents and food only for 30 days (as Plutarch mentions based on a source named Fylarchos). Relevant sources mention slightly different numbers but they all agree: money was not plentiful. Onisikritos talks about debts of 200 talents (military loan according to Sarantos Kargakos) while Aristovoulos writes that the cost of the preparation was 70 talents. All these are far from the (minimum) required 2,000 talents.
However, things changed in Asia. He went on to conquer the richest country in the world and the loot acquired from the defeated enemy provided him with the necessary – just like on the other side of the earth, in China, the author of the Art of War, Sun Tzu, suggested the generals do the same thing.
The conquered satrapies (Persian provinces) offered anything they could from their own revenues (Alexander made sure not to change the administrative structure of the conquered cities so that the state continue to run smoothly). What is more, according to the testimonies of people that accompanied him, he had with him highly-skilled prospectors (researchers of deposits or geologists) who were sent to “follow” any rumor about the existence of gold mines.
His main concern until his death was the search for resources, even when he had at this disposal all the all the gold of the Great Kings of Persia – an incredible treasure. He died when his ships were ready to sail and begin a series of planned campaigns with an invasion in Arabia which was said to be rich in gold.
The beginning might have been difficult for Alexander with regard to his finances, but in the end he didn’t face such problems.  When Alexander conquered the Persian Empire of Darius in 329 BC and entered the palaces of the Persians, he found himself in front of the greatest treasures of the history. The treasure of Darius was actually all the treasures of all the states of Mesopotamia since the dawn of their history. The gold of 3000 years! The treasure of Darius showed that money does not bring victory. Neither can buy it, if the opponent is Alexander. This was one of the lessons that the Persian king learned.
When Alexander decided to carry the treasure of Darius, he needed 20,000 mules and 5,000 camels.  This wealth was more than the Greek world had ever seen and it was said to amount to 12 million pounds of silver.  Only Darius’s throne tent offered him a treasure of 3000 talents of gold (more than half of billion euros). However, Darius maybe was looking for revenge: Using a perhaps unknown until then form of psychological warfare, he gave Alexander, apart from the gold, his mother, his wife and his harem!
These treasures finally determined the Greek history as well because the Greeks “sponsored” the endless wars between the “Epigonoi” – the   successors of Alexander the Great. They are still considered to be important for the history of economy: their existence created for the first time inflation trends.  The inflation story begins when Alexander took Darius’s gold from the warehouses and started distributing it to the Greeks! The consequence was that the Greeks were (unintentionally) inventors of the inflation. There was so much money and wealth in the market that had come out of the treasuries, in combination with the military needs created by the campaigns, the new soldiers that kept coming and the endless wars between the he successors of Alexander the Great that caused increases in everything. The wages were quadrupled, and so were the prices and cost of living.
The gold and silver mines of Philip and Alexander gave impetus to coinage. The coins of Alexander continued to be minted for years after his death. They may be able to give an indication of the location of the sources of those precious metals. For as long as Alexander lived there were 25 different types in minting coins: two in Macedonia, one in Egypt and twenty three in Asia. It is evident form the minting of the coins that the focus and sources of precious metals had moved east.
However, in terms of quantity it seems that most of the production took place in Macedonia. The biggest gold coins were minted there while the smaller and the silver ones elsewhere. This indicates that the major source of gold was still in Macedonia.
Following Alexander’s death the mints were 31 and even 100 years later his silver tetradrachms were minted in 51 places, indicating that the sources of metals were very rich and kept supplying with coins the Greeks who had indulged in an unprecedented dispute ignoring   the “clouds from the West”, the rising power of Rome. It is ironic, but Greece seems to have been drowned in the gold. When they had so much undreamed wealth, it was then that they got lost.
Alexander’s gold mines existed. They were not a myth, nor were unknown. They were found to finance the most audacious campaign of the centuries and helped create the largest so far state of the world. The fact that this state didn’t last is a different story, perhaps not entirely unrelated to the wealth it had. In this respect, it would not be an exaggeration to say that the gold mines of Alexander played a role of “life and death” in the history of mankind in general and Greece in particular.

“Lavrion Ancient Silver Mines”
Lavrion (Λαύριον, Λαύριο, Lavrio, Laurio, Laurium), is a rugged area in eastern Attica, near Athens, where the ancient silver mines are located. During the classical era, these silver veins were used to finance the formidable navy used to defeat the Persians in the naval battle of Salamis, and helped spawn the Athenian empire of the Classical era.
History
Lavrion's history has been tightly bound to the history of Greece since prehistoric times. There is evidence that mining activities took place as early as the 3d millennium BCE with small scale mining which continued on and off until the classical period. In 483 BCE the discovery of rich vein of silver in the vicinity of modern Ag. Konstantinos, otherwise known as Maronia, prompted large scale extraction and processing of the mineral by the Athenians.
The mines belonged to the city of Athens, and they were rented out to various individuals for a fixed percentage of the production. The most difficult work, including the extracting underground ore was done by slaves, many of whom lost their lives in the harsh process.
The wealth produced in the Lavrion mines was initially used at the insistence of Themistokles to construct a formidable navy of war triremes. Athens relied heavily on sea commerce for its wealth and on imports for food, so Themistokles argued that the navy would help Athens in it's long standing rivalry with the island of Aegina, and in the ongoing war with the Persian empire.
The Athenian navy proved to be of critical utility soon thereafter, when Xerxes invaded Greece with the Persian army by land and his navy by sea in 480 BCE. His huge Persian army met with defiance, but with initial success on land, but it was imperative that the Greek navy be defeated if the Persians were to supply their huge army by sea. The Athenian navy however, augmented with ships from allied states routed the larger Persian navy at the straits of Salamis.
The Lavrion mines thus had a direct and major effect on the creation of the subsequent Athenian empire, and on the celebration of a century of the Golden Age of Athenian democracy that followed.
The silver extracted from the mines was formed into the Athenian Tetrhadrachmon coin, which became the dominant commercial currency of the eastern Mediterranean during the classical era. These coins, along with the tribute paid by their allies in the Delian league, bestowing even more wealth upon Athenian citizens who used it to maintain their empire and to finance grand cultural projects.
The mines eventually declined during the Peloponnesian War (431-404 BCE) and stopped producing ore when after the Spartans captured the fort of Dekelia in 413 BCE and controlled access to the mines. Afterward, silver and lead extraction continued on and off throughout the subsequent centuries, but production never reached the volume produced during the Classical era.
The mines were abandoned in the 6th c. CE, and only reopened in 1859. The extraction of lead, manganese, and cadmium, in addition to smaller quantities of silver helped finance the newly formed country of Greece in the 19th c. CE.
The Lavrion mines were finally abandoned after all the ore deposits was exhausted in 1982.
Today, several abandoned mining sites sprinkle the rugged landscape west of the modern town of Lavrion. The most prominent archaeological site is located at Agios Konstantinos. The ancient silver production site is poorly signposted, but easily accessible by car. The archaeological site sees few visitors and it's a rough patch of land to negotiate, with no facilities anywhere nearby.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου