Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

(Τουρκία + Ισραήλ) VS Χεζμπολάχ?

Το Ιράν αρνείται το αίτημα της Τουρκίας για αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την Συρία. Βλέπε World Tribune “Iran rejects Turkey’s demand that Hizbullah withdraw from Syria”Έλεγα χτες για τον Αρτέμη Σώρρα και για τις συζητήσεις των Ισραηλινών με τους Τούρκους αξιωματικούς. Η Χεζμπολάχ είναι ένα σημείο που μπορεί να συνεργαστούν η Τουρκία και το Ισραήλ, γιατί η Χεζμπολάχ ενοχλεί πάρα πολύ και τους Ισραηλινούς και τους Τούρκους στην Συρία, και ενοχλεί πάρα πολύ το Ισραήλ και στον Νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ είναι ένα δύσκολο θέμα για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, αφού για χρόνια η Ελλάδα ανήκε στον άξονα Ρωσία-PKK-Ιράν-Συρία-Χεζμπολάχ, ο οποίος περικύκλωνε την Τουρκία, ενώ η Χεζμπολάχ και το Ιράν είναι οι δύο ορκισμένοι εχθροί του Ισραήλ.
Και πρέπει τώρα η Ελλάδα να ισορροπήσει από την μία ανάμεσα στην παραδοσιακή της συμμαχία με την Χεζμπολάχ και το Ιράν, η οποία περιλαμβάνει και το Ιρανικό αέριο και πετρέλαιο που ρέει στην Ελλάδα, και στην συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας από την άλλη.

Και το Ισραήλ πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην συμμαχία του με την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, και σε μία επίθεση μαζί με την Τουρκία εναντίον της Χεζμπολάχ, ενδεχομένως και του Ιράν, αν στραβώσει πάρα πολύ το πράγμα ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν.

Αλλά τα διλήμματα νομίζω ότι είναι πολύ μεγαλύτερα για την Ελλάδα παρά για το Ισραήλ, γιατί την Ελλάδα δεν την χωρίζει τίποτα με το Ιράν, ενώ πάρα πολλά χωρίζουν το Ισραήλ και την Τουρκία. Η διπλωματία είναι πολύ δύσκολο σπορ.

Εξάλλου δεν υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Δεν υπάρχει μόνο ο πόλεμος που κήρυξε στο Ισραήλ ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε υπάρχει μόνο το ενιαίο αμυντικό δόγμα που προωθείται σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Υπάρχει και η μέση λύση φαντάζομαι, να μην βοηθάει δηλαδή η Ελλάδα το Ιράν και την Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, και να μην βοηθάει το Ισραήλ την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.

Αλλά ο κανόνας είναι ότι η Ελλάδα είναι για το Ισραήλ πολύ πιο πολύτιμος σύμμαχος παρά το Ισραήλ για την Ελλάδα, με την έννοια ότι το Ισραήλ δεν έχει την επιλογή μίας πλήρους συμμαχίας με την Τουρκία, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα έχει ανά πάσα στιγμή την επιλογή μίας πλήρους συμμαχίας με το Ιράν, το οποίο είναι και ο παραδοσιακός σύμμαχος της Ελληνικής αριστεράς τα τελευταία χρόνια, και το πετρέλαιο του οποίου μεταφέρουν πολλές φορές λαθραία Έλληνες εφοπλιστές. Και υπάρχουν φυσικά και τα ναρκωτικά της Χεζμπολάχ και του PKK που ρέουν στην Ελλάδα.

Iran rejects Turkey’s demand that Hizbullah withdraw from Syria


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου