Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ομπάμα VS Ισραήλ


Ο Τραμπ σκέφτεται να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, και ο Ομπάμα τον προειδοποιεί να μην το κάνει. Αν όντως ο Τραμπ το κάνει, θα επηρεαστούν σίγουρα οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και το Κατάρ, που είναι δύο χώρες που πατάνε πάρα πολύ πάνω στο Παλαιστινιακό.Μετά το 1979 το Παλαιστινιακό ήταν το μεγάλο ατού της Ιρανικής εξωτερικής πολιτικής, γιατί οι Σιτίτες αποτελούν το 10% περίπου του παγκοσμίου Μουσουλμανικού πληθυσμού, και το Ιράν χρησιμοποιούσε το Παλαιστινιακό για να αποκτά επιρροή στον Σουνιτικό κόσμο, αφού είχε το πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων δυνάμεων του Σουνιτικού κόσμου της Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία ήταν στενός σύμμαχος του Ισραήλ, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία ειρήνης και αναγνώρισε το Ισραήλ το 1979, και η Σαουδική Αραβία είχε περιορισμένα περιθώρια να χτυπάει το Ισραήλ, λόγω των ΗΠΑ που ήταν ένας κοινός σύμμαχος των Σαουδαράβων και των Ισραηλινών.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία και το Κατάρ συναγωνίστηκαν το Ιράν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, ενώ οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους προχώρησαν σε μία συμμαχία με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας, και σε μία συμμαχία με την Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν.

Οι Ρώσοι στα χαρτιά θα φέρουν αντιρρήσεις σε μία μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά κατά βάθος οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μία τέτοια κίνηση του Τραμπ θα κλονίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και το Κατάρ, ίσως και με την Τουρκία, και αυτό θα είναι ένα ακόμη άνοιγμα προς την Ρωσία.

Αυτή είναι μία μόνο από τις συγκρούσεις Ομπάμα-Τραμπ. Υπάρχει το θέμα της πράσινης ενέργειας, το θέμα της Κούβας, το θέμα της φορολογίας στις ΗΠΑ, το θέμα της Ουκρανίας, το θέμα του εμπορίου με την Κίνα και το Μεξικό, και φαντάζομαι και πάρα πολλά άλλα.

Ο Ομπάμα μίλησε για εσωτερικούς εχθρούς, και αναμένεται να βρίσκεται πίσω από τις εξεγέρσεις που θα ξεσπούν στις ΗΠΑ εναντίον του Τραμπ.

“Obama Warns Trump on Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου