Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Red Cocaine : Από την Ηρωίνη του Μάο στην Κοκαΐνη της Κα Γκε Μπε

Θέλω να αναφέρω ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι για τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία, γραμμένο από τον Αμερικανό ειδικό σε θέματα ασφαλείας Joseph D Douglass, με τίτλο “Red Cocaine : The Drugging of America and the West”. Ο Joseph D Douglas διδάσκει μεταξύ άλλων στις Ναυτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ.

Εικόνα


Το βιβλίο το έχω βρει και σε pdf στην παρακάτω διεύθυνση, οπότε μπορείτε να το διαβάσετε και τσάμπα.

“Red Cocaine : The Drugging of America and the West”

Αλλά επειδή τα μεγάλα αρχεία pdf δεν είναι ότι καλύτερο για διάβασμα, μπορείτε να το παραγγείλετε και από το Amazon, αλλά εκεί φυσικά δεν είναι τσάμπα. Είναι και παλιό βιβλίο και μπορείτε να το αγοράσετε σε μεταχειρισμένο αλλά και πάλι ακριβούτσικο.

“Red Cocaine : The Dragging of America and the West”

Πριν όμως αναφερθώ στο βιβλίο θέλω να αναφέρω δύο άρθρα, ένα της Wall Street Journal και ένα των Washington Times. Βλέπε Washington Times “The China connection”, και Wall Street Journal “The Chinese Connection Fueling America’s Fentanyl Crisis”, Ιούνιος 2016.

Τα άρθρα γράφουν ότι η Κίνα είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή των χημικών ναρκωτικών που φτάνουν στις ΗΠΑ, όπως πχ το Fentanyl, το οποίο πολλές φορές παράγεται κατευθείαν στα εργαστήρια των Μεξικανικών καρτέλ με την υποστήριξη της Κίνας. Ένα κιλό ηρωίνης ή κοκαΐνης αποφέρει κέρδος κάποιων δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, ενώ η πώληση ενός κιλού Fentanyl αποφέρει κέρδος άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Αυτά τα άρθρα τα αναφέρω σαν εισαγωγή, και τώρα να περιγράψω λίγο το βιβλιαράκι του Joseph D Douglass. Στο βιβλίο του ο Douglass αναφέρει ότι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν τα ναρκωτικά εναντίον της Δύσης πριν τους Σοβιετικούς, αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την διάρκεια του Κινεζικού εμφυλίου, όταν οι Κομμουνιστές υποστηρίζονταν από τους Ρώσους και ο λευκός στρατός από τους Αμερικανούς, ο Μάο χρησιμοποίησε την παραγωγή και προώθηση της ηρωίνης στις “λευκές” περιοχές. Λευκός στρατός όταν λέμε εννοούμε ότι δεν ήταν κομμουνιστές, όχι ότι ήταν λευκός φυλετικά.

Όταν οι Κινέζοι Κομμουνιστές κέρδισαν τον εμφύλιο ο Μάο σταμάτησε να χρησιμοποιεί για εγχώρια χρήση το δίκτυο ηρωίνης που είχε δημιουργήσει, και το μετέτρεψε σε μία εξαγωγική επιχείρηση, η οποία υπάγονταν, ανεπίσημα φυσικά, στο Υπουργείο Εμπορίου και στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας.

Κινέζοι αξιωματούχοι συνεργάζονταν για να βρεθούν οι καλύτερες εκτάσεις για παραγωγή ηρωίνης, για τον τρόπο που θα μεταφέρονταν η ηρωίνη στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, και για το πως θα γινόταν η διακίνηση στις χώρες αυτές, πχ μέσω της Κινεζικής μαφίας ή και της τοπικής μαφίας. Ο Μάο μάλιστα έλεγε ότι αυτή ήταν η εκδίκηση της Κίνας, γιατί και οι Βρετανοί είχαν χρησιμοποιήσει τα ναρκωτικά εναντίον της Κίνας κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Όντως το είχαν κάνει και οι Βρετανοί αυτό.

Οι Σοβιετικοί δεν άργησαν να ζηλέψουν τις επιτυχίες του Μάο, και σύντομα μπήκαν δυνατά σε αυτό το παιχνίδι, και λόγω των ανώτερων τεχνολογικών και οικονομικών δυνατοτήτων τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Κινέζους, πολλές φορές προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις τους με την Κίνα.

Να πω εγώ ότι το βασικό πρόβλημα Ρωσίας-Κίνας δεν ήταν φυσικά τα ναρκωτικά αλλά η επιρροή στην Κεντρική Ασία και η επιρροή στον Κομμουνιστικό Κόσμο, αλλά τα ναρκωτικά ήταν ένα βασικό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής και των δύο.

Οι Σοβιετικοί, γράφει το βιβλίο, είχαν προτείνει το 1958 στον Μάο να αναλάβει η Κίνα το εμπόριο των ναρκωτικών στην Ασία και την Αφρική, και να αναλάβει η Ρωσία το εμπόριο στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Λατινική Αμερική.

Με αυτόν τον τρόπο, έλεγαν οι Σοβιετικοί, αντί η Ρωσία και η Κίνα να μάχονται η μία την άλλη για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών, θα είχαν η κάθε μία τις δικές τις σφαίρες επιρροής και θα υποστήριζαν η μία την άλλη. Ο Μάο αρνήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την προσφορά των Σοβιετικών.

Φαντάζομαι ότι και ο Μάο ήθελε τις πλούσιες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και όχι τις φτωχές Ασία και Αφρική. Εκείνη την εποχή η Κίνα ήταν μία φτωχή αγροτική οικονομία. Μετά το 1979 η Κίνα ήρθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, και οι Αμερικανικές εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Κίνα μετατρέποντας την Κίνα σε εργοστάσιο του κόσμου.

Το βιβλίο γράφει ότι μέχρι την δεκαετία του 60 οι Σοβιετικοί ήταν επικεντρωμένοι στο εμπόριο ηρωίνης, οποίου, μορφίνης, μαριχουάνας και LSD, αλλά την δεκαετία του 60 θεώρησαν ότι το μέλλον ήταν στην κοκαΐνη, η οποία μπορούσε να παραχθεί πολύ ευκολότερα από την ηρωίνη, και ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή από τους Δυτικούς πληθυσμούς. Και έτσι η κόκα έγινε το πιο μοδάτο ναρκωτικό τις δεκαετίες του 60 και 70.

Οι Σοβιετικοί πίστευαν ότι η κόκα θα αποτελούσε για την Δύση μία “λευκή επιδημία”, και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν εργαστήρια στην Σοβιετική Ένωση, την Τσεχοσλοβακία και την Κούβα για να βελτιώσουν τις μεθόδους παραγωγής, και στην εκστρατεία έδωσαν την ονομασία “ροζ επιδημία”. Οι Σοβιετικοί δοκίμαζαν τα νέα ναρκωτικά που παρήγαγαν στα εργαστήρια τους σε φυλακισμένους, και κατέγραφαν προσεκτικά τις αντιδράσεις.

Ο Νικίτα Χρουστσώφ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και επικεφαλής της ΕΣΣΔ εκείνη την εποχή, ήθελε το δίκτυο της Ροζ Επιδημίας να είναι ιδιαίτερα δραστήριο στα Δυτικά πανεπιστήμια, απ’όπου θα έβγαιναν οι αυριανοί ηγέτης της Δύσης. Υποστήριζε μάλιστα ότι αυτό ήταν ηθικό, γιατί όπως έλεγε ο Λένιν, οτιδήποτε οδηγεί στην ήττα του καπιταλισμού είναι ηθικό, καθώς και ότι με αυτόν τον τρόπο οι μπουρζουάδες θα αναγκάζονταν να πληρώσουν με τα δικά τους χρήματα την επανάσταση.

Ο Χρουστσώφ έλεγε επίσης ότι κακώς κάποιοι στην Ρωσία συνέκριναν την κόκα με την βότκα που οι Ρώσοι έδιναν στον Κόκκινο Στρατό, γιατί η βότκα οδηγούσε τους Ρώσους στρατιώτες από την μία νίκη στην άλλη.

Οι Σοβιετικοί κάποιες φορές άφηναν να βγουν στην φόρα στοιχεία για την εμπλοκή της Κίνας στην παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, λόγω του Sino-Soviet Split, και λόγω της συνεργασίας που οι Κινέζοι είχαν κάποιες φορές με τους Αμερικανούς εναντίον των Σοβιετικών.

Παρόλα αυτά οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι ήταν ενωμένοι εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Βιετνάμ και την Κορέα, και όπως γράφει το βιβλίο εκείνη την περίοδο ξεφύτρωναν στις περιοχές που υπήρχε Αμερικανικός και Γαλλικός στρατός δίκτυα ηρωίνης με τιμές κάτω του κόστους.

Ο Doughlass γράφει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες αγόραζαν με 1 δολάριο μία ποσότητα ηρωίνης που θα θεωρούσαν τσάμπα να την αγοράσουν με 10 δολάρια, και αυτό έδειχνε ότι οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι δεν ήθελαν να βγάλουν κέρδος από τα ναρκωτικά εκείνη την περίοδο, αλλά να ποτίσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες με ηρωίνη μέχρι το κόκαλο.

Έχω ξαναπεί ότι οι μητροπόλεις της κόκας είναι η Κολομβία και το Μεξικό, ενώ οι μητροπόλεις της ηρωίνης είναι το Αφγανιστάν (Golden Crescent) και η περιοχή ανάμεσα στην Κίνα, την Burma (Myanmar), το Βιετνάμ, την Ταϊλανδή και το Λάος. Βλέπε επίσης “Η Παγκόσμια Παραγωγή Ηρωίνης –The Golden Crescent and the Golden Triangle”


Χάρτης Οι Μητροπόλεις των Ναρκωτικών


Να πω ότι στο Αφγανιστάν μεγάλη επιρροή στον εμπόριο της ηρωίνης έχουν οι Ταλιμμπάν, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Πακιστάν. Αν και τώρα λόγω της κόντρας ΗΠΑ-Ταλιμπάν στους Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει ισχυρά πατήματα και οι Ρώσοι και οι Ιρανοί.

Όπως θα διαβάσετε στο βιβλίο το μεγαλύτερο μέρος του Golden Triangle βρίσκεται στην Κίνα, και η Κίνα ήταν αυτή που συντόνιζε την παραγωγή σε όλες τις περιοχές του τριγώνου. Οι Αμερικανοί ωστόσο γράφει ο Douglass απέφευγαν να αναφέρουν τον ρόλο της Κίνας στο εμπόριο ναρκωτικών στα επίσημα έγγραφα τους, λόγω της κόντρας που υπήρχε ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΣΣΔ.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο Douglass αναφέρει ότι στο εμπόριο ναρκωτικών της ΕΣΣΔ στην Ευρώπη καθοριστικό ρόλο έπαιζε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας, γιατί το 20% των Ιταλών αστυνομικών ήταν είτε φανερά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, είτε undercover μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, και γνώριζαν πολύ καλά την τοπική μαφία, και βοηθούσαν τους πράκτορες της ΕΣΣΔ να έρθουν σε επαφή με την Ιταλική μαφία προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο της.

Σκεφτείτε πόσο περισσότερο ισχύει αυτό στην Ελλάδα, όπου μετά το Κυπριακό το 1974 και οι Κομμουνιστές και οι εθνικοσοσιαλιστές ήταν στραμμένοι προς την ΕΣΣΔ. Υπό αυτή την έννοια όταν αφήνουν οι δημοσιογράφοι να εννοηθεί ότι “οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη”, έχουν κάποιο δίκιο, με την έννοια ότι σίγουρα κάποιοι αστυνομικοί συμμετέχουν σε αυτό το κύκλωμα, ώστε να περνάνε τα ναρκωτικά που πρέπει να περνάνε, πχ PKK, Χεζμπολάχ, και να μην περνάνε τα ναρκωτικά που δεν πρέπει να περνάνε πχ Ταλιμπάν.

Φαντάζομαι ότι στο παρελθόν οι Έλληνες αστυνομικοί δεν θα άφηναν ούτε τα ναρκωτικά της Κίνας να περνάνε, γιατί υπήρχε η κόντρα Ρωσίας-Κίνας. Τώρα υπάρχει η νέα συμμαχία Ρωσίας-Κίνας και φαντάζομαι ότι τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά απέναντι στα Κινέζικα ναρκωτικά, κάτι που λογικά δεν θα ισχύει για τα ναρκωτικά των Πακιστανών.

Και όπως έχω ξαναπεί χρειάζονται και εφοπλιστές για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά, χρειάζονται και δικηγόροι για να υπερασπίζονται τους τρομοκράτες, χρειάζονται και στελέχη τραπεζών για να ξεπλένουν τα έσοδα από τα ναρκωτικά, και χρειάζονται και διεφθαρμένοι πολιτικοί, και χρειάζονται χίλια δυο πράγματα.

Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον στο βιβλίο είναι ότι ο Douglass αναφέρει ότι η CIA προσπάθησε κάποιες φορές να πατήσει στα δίκτυα του Fidel Castro στις ΗΠΑ προκειμένου να οργανώσει την δολοφονία του μέσω των δικών του δικτύων, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ.

Πολύ ωραίο βιβλιαράκι, αλλά κάποιες φορές μπαίνει σε μεγάλη λεπτομέρεια, και αν δεν είσαι ειδικός και σε ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα γίνεται λίγο κουραστικό. Αξίζει όμως να του ρίξετε μία ματιά επί τροχάδην, και αν σας ενδιαφέρουν οι λεπτομερείς το βιβλίο είναι γραμμένο για εσάς.


Noor 1

Βλέπετε ότι το Noor 1 ήρθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ήταν μπλεγμένοι και κάτι Τούρκοι. Άρα ίσως να ήταν Σουνιτικά ναρκωτικά και όχι ναρκωτικά της Χεζμπολάχ ή του PKK. Και ίσως γι'αυτό και να τα έπιασαν.


Εννοείται ότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το τι έγινε με το Noor 1. Αλλά λέω ότι ίσως ήταν ναρκωτικά της Al-Qaeda ή των Ταλιμπάν, και εμείς δεν θέλωμεν ναρκωτικά της Al-Qaeda και των Ταλιμπάν. Εμείς θέλωμεν ναρκωτικά της Χεζμπολάχ και του PKK.


“Σκληρή στάση εισαγγελέως για Noor 1”
Αρνητική ήταν η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή, στη δίκη για την υπόθεση του «Noor 1», στα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών. Στην αγόρευσή της, χθες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, πρότεινε να απορριφθούν τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στη διαμετακόμιση των δύο τόνων ηρωίνης πλην δύο, των Κωνσταντίνου Καρτσώνη και Σταύρου Λάγιου, που, κατά την κ. Τρουπή, επέδειξαν μεταμέλεια και βοήθησαν την έρευνα των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί των αιτημάτων ανακοινώνεται σήμερα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως σχετικά με τις ποινές που θα επιβληθούν στους 15 καταδικασθέντες.
Στην πρόταση της κ. Τρουπή, για μη αποδοχή από το δικαστήριο κανενός ελαφρυντικού, αντιδρά ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, που είχε ενεργό ρόλο στη μεταφορά του παράνομου φορτίου στην Eλλάδα και κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης.
Μέσω των συνηγόρων του ισχυρίζεται ότι στη διάρκεια της ανάκρισης παρείχε πληροφορίες για τους αλλοδαπούς παραλήπτες των δύο τόνων ηρωίνης και γι’ αυτό βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς «προστασίας» και κρατείται στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα αντί αυτών του Κορυδαλλού. Στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ο συνήγορός του κ. Φίλιππος Φίλιας παρέδωσε στο δικαστήριο σφραγισμένο φάκελο με στοιχεία που φέρονται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του εντολέα του.
Αξιωματούχοι με πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα για την υπόθεση του «
Noor 1» αποδίδουν τη στάση Γιαννουσάκη σε τακτικισμό ενόψει της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου. Ναι μεν επιβεβαιώνουν ότι στο πλαίσιο παράλληλης έρευνας έχουν προκύψει τα στοιχεία των δύο τουρκικής καταγωγής Βέλγων υπηκόων που χρηματοδότησαν την αγορά και μεταφορά της ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα με τελικό προορισμό το Βέλγιο – μάλιστα, επίκειται η έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψής τους. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η ταυτότητα των δύο προέκυψε χάρη σε άλλα στοιχεία της έρευνας και όχι σ’ αυτά που εισέφερε στη διαδικασία ο 42χρονος εφοπλιστής.
Τη Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τον Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης. Εάν δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, κινδυνεύουν με ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Τρεις άνδρες τουρκικής καταγωγής κρίθηκαν, επίσης, ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών. Αντίθετα, για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «
Noor 1». Και οι τρεις απειλούνται με ποινές από 2 έως 12 χρόνια στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Πάντως, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θεωρήθηκε από πολλούς επιεικέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Κι αυτό διότι από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, παρότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν ενδείξεις ενεργότερης συμμετοχής τους.
Επιπλέον, το δικαστήριο δεν απέδωσε σε κανέναν από τους διωκόμενους την ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε τους δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.
Έντυπη

Άρθρα

The China connection
3η, 4η Παράγραφος
With the traditional illicit narcotics such as heroin, cocaine and methamphetamine, China’s primary role is that of a chemical precursor provider to the Mexican drug cartels. As the State Department report states, “China remains one of the world’s top producers and exporters of precursor chemicals.”
There is at least one report of Chinese produced acetic anhydride, the precursor for heroin, showing up in an industrial-scale drug laboratory that Mexican authorities busted in 2011. But it is in Mexican methamphetamine production where the role of Chinese precursors is clearest: “China remains the primary source of the precursor chemicals used to manufacture methamphetamine consumed in the United States and is one of the world’s top producers and exporters of precursor chemicals,” according to the State Department. In some cases, the Chinese precursors are shipped directly to Mexico where meth is manufactured, but there are even reports of the precursors coming in through American West Coast ports and then trucked to Mexico. The Knights Templar is a Mexican drug cartel and, according to The Wall Street Journal, members “were able to control [Mexican] iron ore mines, sending metal to China and importing precursor chemicals, which they then used to make methamphetamines.” Unlike heroin, to some extent, meth is so destructive to brain cells that the user often never fully recovers even if he or she gets clean.
6η Παράγραφος
All illicit fentanyl comes into the United States from China, either directly or indirectly through the Mexican cartels. Fentanyl’s attractiveness to the Mexican cartels or anyone else in the distribution chain is its mark-up. It’s cheap to make and “immensely profitable,” as The New York Times recently noted. Whereas a kilo of heroin or cocaine produces a profit in the tens of thousands of dollars, once a kilo of fentanyl is cut, the profit is well over a million-and-a-half dollars. It can even be ordered over the internet from Chinese manufacturers selling “research chemicals” and delivered by express services. Authorities believe that fentanyl is to blame for the spike in drug overdoses around the country. Some of the victims die as Prince did, while others are injured for life. Even babies are being born hooked on it, often prematurely.
8η Παράγραφος
Last summer The New York Times interviewed a former Mexican ambassador to China. During his service in the country, the ambassador had tried valiantly to plug the Chinese pipeline, but he reported, “The Chinese never showed any willingness to cooperate on the flow of precursors to Mexico.”“The Chinese Connection Fueling America’s Fentanyl Crisis”, Ιούνιος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου