Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Γαλλία-Ευρώ και Ρωσία-Nord Stream


Ωραίο άρθρο των Financial Times για το Ευρώ. Γράφει το αυτονόητο, ότι το Ευρώ ήταν η απαίτηση των Γάλλων για να δεχθούν την επανένωση της Γερμανίας, μία απαίτηση που οι Γερμανοί αποδέχτηκαν με βαριά καρδιά.Θεωρείται κοινός τόπος ότι για να επιτρέψουν οι Γάλλοι να ενωθεί η Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί έπρεπε να παραδώσουν το Γερμανικό μάρκο. Αυτό είναι κάτι δεδομένο, αλλά λόγω των Ελληνικών ΜΜΕ πρέπει να ανοίξεις κρυφά σχολειά για να το πεις στους σανοφάγους.

Να πω εγώ ότι για να επιτρέψουν οι Ρώσοι να ενωθεί η Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο απαίτησαν η Γερμανία να εισάγει πετρέλαιο και αέριο από την Ρωσία. Κάτι που δεν χάλαγε καθόλου πολλούς Γερμανούς, γιατί αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, και αύξανε και την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής οικονομίας. Αλλά λειτουργούσε διαλυτικά για το ΝΑΤΟ, και γι’αυτό ο Ρόναλντ Ρέιγκαν προσπάθησε ανεπιτυχώς να το αποτρέψει.

Με λίγα λόγια το Ευρώ και ο Nord Stream ήταν οι απαιτήσεις των Γάλλων και των Ρώσων για να επιτρέψουν την ένωση της Γερμανίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Trump way off the mark on Germany and the EU”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου