Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Lebensraum - Ο Ζωτικός Χώρος των ΝΑΖΙ

Lebensraum σημαίνει “ζωτικός χώρος” ή “living space”, και ήταν μία από τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά κυρίως των Ναζί.

Οι Βρετανοί, με το ανώτερο ναυτικό τους, μπορούσαν να μπλοκάρουν τις πρώτες ύλες που έφταναν στην Γερμανία από την Αφρική, και οι Ναζί θεωρούσαν ότι έπρεπε να στραφούν στην Ρωσία για πρώτες ύλες. Και φυσικά υπήρχε και το θέμα με τις πλούσιες σε άνθρακα και σίδηρο ζώνες στα σύνορα με την Γαλλία για τις οποίες σκοτώνονταν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.

Χάρτης Lebensraum

Στο βιβλίο του “Ο Αγών μου” ο Χίτλερ έλεγε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να στρέφεται κατά της Αγγλίας και της Δύσης, αλλά να αναζητά τις πρώτες ύλες και τον χώρο που της αναλογεί στην Ρωσία (μέχρι τα Ουράλια σχεδόν).

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν κατάφεραν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί να συνεργαστούν αποτελεσματικά εναντίον του Χίτλερ. Για τους Άγγλους η μεγάλη απειλή ήταν οι Ρώσοι, οι οποίοι ξεσήκωναν την σημαντικότερη αποικία τους την Ινδία, η οποία περιελάμβανε και το Πακιστάν εκείνη την εποχή.

Ενώ για τους Γάλλους ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ο Χίτλερ, γιατί απειλούσε τα σύνορα τους.

Τελικά βέβαια οι Άγγλοι την πάτησαν γιατί ο Χίτλερ συμμάχησε με τους Ρώσους, και μαζί με τους Γάλλους οι Άγγλοι κήρυξαν τον πόλεμο στον Χίτλερ το 1939.

Στον εμφύλιο της Ισπανίας την περίοδο 1936-1939 ο Χίτλερ και ο Μουσουλίνι στήριξαν τους εθνικοσοσιαλιστές του Φράνκο, ενώ ο Στάλιν στήριξε τους Κομμουνιστές Ισπανούς. Οι Βρετανοί στον Ισπανικό εμφύλιο στήριξαν τον Φράνκο μαζί με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, ενώ οι Γάλλοι στήριξαν τους Ισπανούς Κομμουνιστές μαζί με τους Ρώσους, κάτι που δείχνει τον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνονταν την Ρωσική και Γερμανική απειλή οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.

Ο Μουσολίνι αρχικά έκανε συμφωνίες με τους Άγγλους και τους Γάλλους εναντίον του Χιτλερ, διεκδικώντας εδάφη της Αυστρίας και της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ανταλλάγματα στην Αφρικανική Ήπειρο όπου κυριαρχούσαν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι. Αλλά ο Μουσολίνι δεν έμεινε ικανοποιημένος και τελικά συνεργάστηκε με τον Χίτλερ, αθετώντας την συμφωνία που είχε υπογράψει με τους Γάλλους και τους Άγγλους εναντίον του Χίτλερ το 1935 (Stresa Front).

Lebensraum 2

Η θεωρία του Χίτλερ, από την δεκαετία του 20 ήταν ότι η Γερμανία έπρεπε να αναζητήσει ζωτικό χώρο μόνο προς τα ανατολικά, προς την Ρωσία δηλαδή. Βλέπε BBC “Hitler and 'Lebensraum' in the East”.

Να πω εγώ ότι αυτό έκανε πολλούς Άγγλους να στηρίζουν ανοιχτά τον Χίτλερ, και να βλέπουν στο πρόσωπο του έναν σύμμαχο εναντίον των Ρώσων που ξεσήκωναν τους Ινδούς εναντίον των Άγγλων.

Και την ίδια στιγμή υπήρχε στην Γερμανία ένας εμφύλιος σχεδόν ανάμεσα στον Χίτλερ και το Κομμουνιστικό Κόμμα που υποστηρίζονταν από τον Στάλιν.

Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι έβλεπαν εχθρικά και τον Χίτλερ και τον Στάλιν, αλλά οι Άγγλοι έβλεπαν στο πρόσωπο του Χίτλερ έναν πιθανό σύμμαχο εναντίον του Στάλιν, και οι Γάλλοι έβλεπαν στο πρόσωπο του Στάλιν έναν πιθανό σύμμαχο εναντίον του Χίτλερ που απειλούσε τα Γαλλικά σύνορα.

“Hitler and 'Lebensraum' in the East”


Wikipedia : Η συμφωνία των Γάλλων και των Άγγλων με τον Μουσολίνι εναντίον του Χίτλερ το 1935. Τον Απρίλη έγινε η συμφωνία και τον Οκτώβρη ο Μουσολίνι χτύπησε την Αβησσυνία (Αιθιοπία), και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ενώ καταδίκασαν την επίθεση δεν έκλεισαν την Διώρυγα του Σουέζ στα Ιταλικά πλοία.
“Stresa Front”
1η Παράγραφος
The Stresa Front was an agreement made in Stresa, a town on the banks of Lake Maggiore in Italy, between French prime minister Pierre Laval, British prime minister Ramsay MacDonald, and Italian prime minister Benito Mussolini on April 14, 1935. Formally called the Final Declaration of the Stresa Conference, its aim was to reaffirm the Locarno Treaties and to declare that the independence of Austria "would continue to inspire their common policy". The signatories also agreed to resist any future attempt by the Germans to change the Treaty of Versailles. The Stresa Front broke down between the signatories after the Italian invasion of Abyssinia, within two months of the initial agreement.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου