Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Ανεξαρτησία Ιρακινού Κουρδιστάν


Ο αρχηγός του Ιρακινού Κουρδιστάν (Barzani) λέει ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Ιράκ ΔΕΝ είναι πλέον κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, ενώ είναι κόκκινη γραμμή για το Ιράν.

Αυτό ισχύει σε έναν βαθμό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και η Τουρκία ανατριχιάζει και μόνο στην ιδέα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, έστω και στο Ιράκ. Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ μπορεί να δημιουργήσει απαιτήσεις και για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν και στα εδάφη της Τουρκίας.

Αλλά αν η Τουρκία υποστηρίξει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Ιράκ θα βγάλει ένα φιλικό προς του Κούρδους πρόσωπο, το οποίο έχει ανάγκη τώρα που πετσοκόβει τους Κούρδους της Τουρκίας, τους οποίους ξεσηκώνουν οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και ο Άσαντ.

Η Τουρκία θέλει το πετρέλαιο και το αέριο του Ιρακινού Κουρδιστάν στην δική της σφαίρα επιρροής, κάτι που δεν επιτρέπει το Ιράν, το οποίο επίσης εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην Τουρκία. Αν η Τουρκία προχωρούσε τον Turk Sttream ίσως η Ρωσία δεχόταν να ανήκει το Ιρακινό Κουρδιστάν στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Άρα υπό προϋποθέσεις η Τουρκία ίσως να αναγκαζόταν να δεχτεί με βαριά καρδιά ένα ανεξάρτητο Ιρακινό Κουρδιστάν, προκειμένου το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν να ανήκει στην Τουρκική σφαίρα επιρροής. Εννοείται ότι αν η Τουρκία έκανε κάτι τέτοιο, ακόμη και με την συγκατάθεση των Ρώσων, οι Ιρανοί θα ξεσήκωναν τους Κούρδους της Τουρκίας.


“KRG PM: Talk of Iraqi Kurdish independence red line for Iran, but not Turkey
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/12/krg-iraq-kurdistan-region-nechirvan-barzani-iran-turkey.html?utm_source=Boomtrain&utm_medium=manual&utm_campaign=20161227&bt_ee=6Rh38wLYnss5rwkhKDuHOh/PlwG56sXwxtF6jBndaGpwjjYKrz/mkdR4aV2thV6X&bt_ts=1482861475241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου