Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η Νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική

Ο Βρετανικός κολοσσός BP είναι η βασίλισσα της Κασπίας Θάλασσας, αλλά και του αγωγού πετρελαίου Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας-Μεσογείου, και θα διαδραμάτιζε και σημαντικό ρόλο στον Southern Energy Corridor.

Χάρτης


Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τα βρούνε με τους Ρώσους, ώστε να προετοιμαστούν για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Κίνα,  αλλά η προσέγγιση με την Ρωσία είναι κάτι πολύ δυσκολότερο για τους Βρετανούς.

Οι Βρετανοί δεν θέλουν να προμηθεύονται πετρέλαιο και αέριο από τον άξονα Ρωσίας-Γερμανίας, ο οποίος θα μπορούσε σε έναν πόλεμο να στραφεί ενωμένος εναντίον της Βρετανίας, και να της κόψει τις προμήθειες πετρελαίου και αερίου. Κόβοντας τις προμήθειες πετρελαίου της Γερμανίας κατάφεραν οι Βρετανοί και οι Ρώσοι να κερδίσουν τους Γερμανούς στους Παγκοσμίους Πολέμους.

Οι Βρετανοί είναι λογικό να θέλουν να προμηθεύονται πετρέλαιο και αέριο παρακάμπτοντας την Ρωσία και την Γερμανία, τουλάχιστον μέσω της Γαλλίας, αφού η Γαλλία θα ήταν πολύ δυσκολότερο να ενταχθεί σε έναν άξονα Ρωσίας-Γερμανίας εναντίον της Βρετανίας, αφού και η Γαλλία βλέπει με μεγάλο φόβο την αναβίωση του άξονα Γερμανίας-Ρωσίας, ο οποίος την διέλυσε μέσα σε λίγες μέρες το 1940 (Χίτλερ-Στάλιν).

Επομένως είναι πολύ λογικό οι Βρετανοί να βλέπουμε με μεγάλη καχυποψία την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας που προωθεί ο Τραμπ. Στην Βρετανία γίνεται ήδη χαμός, με το Ιράν και τους Λατίνους να χρηματοδοτούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, και τους Ρώσους να έχουν τον Nigel Farage.

Η Τερέζα Μέι βρέθηκε χθες στις ΗΠΑ και έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ελπίζοντας προφανώς σε ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα, και σε μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου, η οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέψει την εισαγωγή Αμερικανικού πετρελαίου και αερίου στην Βρετανία.

Πριν λίγο καιρό ο Σόιμπλε είπε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός στρατός, εννοώντας ουσιαστικά έναν Γαλλό-Γερμανικό στρατός, ο οποίος θα είναι ο τρίτος πόλος ανάμεσα στον Αγγλοσαξονικό και τον Ρωσικό άξονα. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία ικανοποιητική μετά-ΕΕ αρχιτεκτονική.

ΧάρτηςΟι Βρετανοί να δεθούν με τους Αμερικανούς αμυντικά και ενεργειακά, οι Γάλλοι να δεθούν με τους Γερμανούς ενεργειακά και αμυντικά, και θα εισάγουν πετρέλαιο και αέριο μέσω της Γαλλίας (Βόρεια Αφρική) και μέσω της Γερμανίας (από Ρωσία), προχωρώντας την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν είναι και ότι πιο εύκολο να τα βρούνε οι Γάλλοι με τους Γερμανούς αλλά οι άλλες λύσεις είναι κακές.

Η Βρετανία θα μπορούσε να δεθεί και πάνω στον άξονα Γαλλία-Γερμανία, αλλά το κόλλημα των Βρετανών είναι πάντα ότι θα ενωθούν οι δυνάμεις της Ευρώπης και θα μπορούν να κατακτήσουν την Βρετανία σε έναν πόλεμο. Αν η Βρετανία ανήκε στον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας, το πετρέλαιο και το αέριο της θα έπρεπε να περνάνε ή από την Γερμανία, μέσω Ρωσίας, ή από την Γαλλία, μέσω Βόρειας Αφρικής και Περσικού. Ενώ η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές αποφεύγοντας ο ένας τον άλλο (Βόρεια Αφρική και Ρωσία). Αντίστοιχα και οι Βρετανοί θα έχουν πρόσβαση στο Αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο αποφεύγοντας και τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

Νομίζω ότι οι τρεις πόλοι, ΗΠΑ-Βρετανία, Γαλλία-Γερμανία, και Ρωσία, είναι μία αρχιτεκτονική που θα εξυπηρετούσε όλους, αν φυσικά οι Γάλλοι και οι Γερμανοί συμφωνούσαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες Ρωσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε να εισπράττουν και τα Ρωσάκια και να μην κάνουν μαλακίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου