Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Ιράν-Ελλάδα


Με την εκλογή Τραμπ η Συρία περνάει στον έλεγχο της Ρωσίας, και επομένως και του Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν θα ενισχύσει την παρουσία του στην Συρία, και θα βγει και στην Μεσόγειο, κάτι που είναι πάντα το όνειρο των Περσών.

Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει κίνητρο να τα βρει με το Ιράν και να δημιουργήσει έναν εμπορικό άξονα Ιράν-Κύπρου-Ελλάδας, ενδεχομένως και στρατιωτικό.Αν συμβεί αυτό οι Ισραηλινοί θα έχουν κίνητρο να συμμαχήσουν με τους Τούρκους εναντίον της Ελλάδας και του Ιράν, ώστε η Τουρκία να μην ανακατεύεται όσο μπορεί στις κόντρες του Ισραήλ με τους Ιρανούς. Γιατί στο Ιράκ οι Ιρανοί πρέπει να περάσουν από εδάφη που η Τουρκία θέλει να είναι στην δική της σφαίρα επιρροής, και αυτό δημιουργεί ζόρια στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν. Οι Ιρανοί και οι Τούρκοι έχουν προβλήματα και στο Ιράκ εκτός από την Συρία.

Ένας πιθανός άξονας Ελλάδας-Ιράν, που θα ήταν και ενεργειακός, θα ήταν και κόντρα στην Ρωσία, οπότε οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι θα είχαν και την υποστήριξη των Ρώσων. Αλλά δεν νομίζω η Ελλάδα να πήγαινε κόντρα στην Ρωσία. Αν δεν είναι ενεργειακός άξονας τότε μπορεί να έχει και την υποστήριξη των Ρώσων, ή την ουδετερότητα τους.


Πάντως το ότι όλα τα κανάλια παίζουν Σώρρα, έστω και αν τον βρίζουν υποτίθεται, λέγοντας ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια, και το ότι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί συναντήθηκαν με τους Τούρκους, δείχνει ότι κάτι παίζεται στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου