Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Ένας Χάρτης της Ευρώπης

Ωραίος χάρτης της Ευρώπης. Βλέπετε τις Άλπεις, την ασπίδα της Ιταλικής Χερσονήσου. Στο έφορο τμήμα της Ιταλίας, μπροστά στις Άλπεις, βρίσκεται μεταξύ άλλων η Βενετία, από την οποία έφταναν στην Ευρώπη τα προϊόντα της Ασίας, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, αφού πρώτα καταβάλλονταν οι ανάλογοι δασμοί στους Μουσουλμάνους.Δεξιά από τις Άλπεις βλέπετε τα Καρπάθια Όρη. Ανάμεσα στις Άλπεις και τα Καρπάθια βρίσκεται η “λεκάνη” της Βιέννης (Vienna Basin), απ’όπου έφταναν στην Ευρώπη οι Οθωμανοί, ή διάφοροι εχθροί, από την εποχή ακόμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, φαντάζομαι και νωρίτερα.

Όταν οι Χριστιανοί έσπασαν το μπλόκο των Μουσουλμάνων το 1500 μ.Χ. κάνοντας τον γύρο της Αφρικής αλλά και μέσω του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, ο Χριστιανικός κόσμος διασπάστηκε σε Καθολικούς (Νότια) και Προτεστάντες (Βόρεια), ενώ νωρίτερα ο Χριστιανικός κόσμος είχε διασπαστεί σε Καθολικούς (Δύση-Ρώμη) και Ορθόδοξους (Ανατολή-Κωνσταντινούπολη).

 Μπροστά από τα Καρπάθια Όρη βλέπετε τις πεδιάδες της Ουγγαρίας, και κάτω και πίσω από τα Καρπάθια Όρη βλέπετε τις πεδιάδες της Ρουμανίας, απ’όπου μπορεί κάποιος να παρακάμψει τα Καρπάθια και να “τρυπώσει” στην Ρωσία. Ή μπορεί η Ρωσία να τρυπώσει στην Νότια Ευρώπη παρακάμπτοντας τα Καρπάθια.

Στην Βόρεια Ευρώπη βλέπετε τις εύφορες εκτάσεις από την Βόρεια Γαλλία μέχρι την Ρωσία, όπου η έλλειψη μεγάλων οροσειρών δημιουργεί μεγάλη καχυποψία ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία και την Ρωσία, με αποτέλεσμα να φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.

Ανάμεσα στην Γαλλία και την Ισπανία βλέπετε τα Πυρηναία Όρη, το φυσικό σύνορο Γαλλίας-Ισπανίας, τα οποία ήταν κάποτε και ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στον Χριστιανικό και τον Μουσουλμανικό Κόσμο, όταν οι Μουσουλμάνοι προσπαθήσουν να κατακτήσουν την Ευρώπη μέσω της Βιέννης και της Ισπανίας.


Πιο πάνω βλέπετε τα στενά ανάμεσα στην Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβία, για τον έλεγχο των οποίων έχει χυθεί πάρα πολύ αίμα. Όποιος είχε τα στενά αυτά στον έλεγχο του (Δανία, Σουηδία) μπορούσε να ελέγχει την ροή του θαλάσσιου εμπορίου από την Ρωσία και την Βόρεια Ευρώπη προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και το ανάποδο.

Θεσσαλονίκη


Βλέπετε και την σημασία της Θεσσαλονίκης στον χάρτη, και πως η Θεσσαλονίκη συνδέει το Αιγαίο με την Βιέννη και την Κεντρική Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη ήταν για το Αιγαίο ότι η Βενετία για την Αδριατική. Από άποψη εμπορικής σημασίας.


1 σχόλιο:

  1. Κάτι που άκουσα απόψε (Πέμπτη 1/2 βράδυ) στην εκπομπή του Τράγκα, στο Action, απο αναλυτή του πάνελ : είπε οτι ο Κίσινγκερ συνάντησε τον Τραμπ, μετά την εκλογή του, και του είπε τί να κάνει : να προσεγγίσει τη Ρωσια, εις βάρος της Κίνας, και να χωρίσει την Ευρώπη σε 3 σφαίρες επιρροής : η Δυτική Ευρώπη ως την Ιταλία στη σφαίρα των ΗΠΑ, η ανατολική Ευρώπη και η Τουρκία στη σφαίρα της Ρωσίας, ενώ τα Βαλκάνια (και η Ελλάδα) και οι χώρες Κεντρικής Ευρώπης και Βαλτικής στη σφαίρα της Γερμανίας. Δεν είπε τις πηγές του. Αναρωτιέμαι πόση βάση έχει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή