Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Η Πειρατεία ως Τρομοκρατία

Γύρω στο 1500 μ.Χ. οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το μπλόκο των Μουσουλμάνων στην Ανατολική Μεσόγειο και να φτάσουν στα μπαχαρικά, το μετάξι και την πορσελάνη της Ασίας μέσω νέων εμπορικών δρόμων, πχ γύρω από την Αφρική, διασχίζοντας τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέχρι τότε οι Μουσουλμάνοι δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους να βγαίνουν στον Ινδικό Ωκεανό, και τους πουλούσαν τα προϊόντα της Ασίας επιβαρυμένα με υψηλούς δασμούς.

Η Ισπανία κυριάρχησε στην Αμερικανική Ήπειρο, και πήρε υπό τον έλεγχο της το ασήμι και τον χρυσό του Μεξικού και του Περού. Η Ισπανία πήρε επίσης τον έλεγχο των Φιλιππίνων, και μετέτρεψε τις Φιλιππίνες σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, το οποίο αντάλλαζε το χρυσάφι και το ασήμι της Λατινικής Αμερικής με τα προϊόντα της Ασίας, και έστελνε τα Ασιατικά προϊόντα στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας.

Χάρτης Αποικίες Ισπανίας (Κίτρινο Χρώμα)Χάρτης Ισπανία-Λατινική Αμερική-ΦιλιππίνεςΗ νέα τάξη πραγμάτων οδήγησε τους Μουσουλμάνους εμπόρους στην ανεργία, και στέρησε από τις διοικήσεις των Μουσουλμανικών χωρών τα τεράστια ποσά δασμών που μέχρι τότε εισέπρατταν από τους Ευρωπαίους. Οι νέες δρόμοι του εμπορίου γύρω από την Αφρική και μέσω του Ατλαντικού οδήγησαν τελικά στην πτώση του Μουσουλμανικού Κόσμου. Μέχρι τον 20ο αιώνα και την μεγάλη σημασία του πετρελαίου, οπότε και ο Μουσουλμανικός κόσμος ξαναβρήκε το χαμένο κύρος του.

Οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, ενδεχομένως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριζαν (εξόπλιζαν) πειρατές, οι οποίοι έκαναν επιθέσεις σε Ισπανικά πλοία που μετέφεραν χρυσό και ασήμι στον Ατλαντικό, και οι πειρατές κρατούσαν ένα μέρος των κερδών. Το ίδιο έκαναν και οι Ισπανοί εναντίον των αντιπάλων τους. Υπό αυτή την έννοια η πειρατεία εκείνη την εποχή ήταν αυτό που σήμερα είναι η Al-Qaeda κλπ, η τρομοκρατία ας πούμε εκείνης της εποχής.

Ο χρυσός και το ασήμι της Λατινικής Αμερικής λειτούργησαν για την Ισπανία όπως λειτουργούν στις Μουσουλμανικές χώρες οι πετρελαιοπηγές, με αποτέλεσμα η Ισπανική πολιτική νομενκλατούρα να γαντζωθεί πάνω σε αυτόν τον πλούτο (χρυσό και ασήμι) και να μην επιτρέπει την φιλελευθεροποίηση της Ισπανίας (κατάρα των φυσικών πόρων-resource curse). Το αποτέλεσμα ήταν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στα ασημένια και χρυσά βουνά της Ισπανίας, να αναπτύξουν πολύ πιο φιλελεύθερες οικονομίες, και σταδιακά να διαλύσουν την Ισπανία.

Γι’αυτό και πρέπει να θυμάστε ότι αν ανακαλυφθούν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα θα είναι πραγματικά η καταστροφή μας. Αν κάποια στιγμή η Ελλάδα αποκτήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο (διαχωρισμός των εξουσιών), τότε η ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου θα είναι ευλογία. Βλέπετε ότι στις ΗΠΑ και την Νορβηγία που το θεσμικό πλαίσιο υπήρχε πριν τον πετρέλαιο το παλεύουν με το πετρέλαιο και το αέριο. Προς το παρόν τουλάχιστον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου