Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Γαλλικές Εκλογές

Η Λε Πεν ίσως κατέβει στις εκλογές με σύνθημα την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη. Βλέπε “Marine Le Pen Centers Presidential Run on Getting France Out of Eurozone”.Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε που το πάει η Λε Πεν, γιατί απέναντι της είναι ο θατσερικός φιλορώσος Φιγιόν από το κεντροδεξιό κόμμα, και ο Μακρόν από το σοσιαλιστικό κόμμα. Στις δημοσκοπήσεις και ο Φιγιόν και ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο κερδίζουν την Λε Πεν αν την αντιμετωπίσουν.

Ο Μακρόν όμως από τους σοσιαλιστές φαίνεται λίγο πιο μπροστά από τον Φιγιόν σε μία πιθανή μονομαχία τους στον δεύτερο γύρο. Ο Μακρόν, αν και υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος, προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα και είναι φιλικός προς τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και προς την Γερμανία σε αντίθεση με την Λε Πεν. Βλέπε Foreign Policy “The English-Speaking, German-Loving, French Politician Europe Has Been Waiting for”.

Αυτό που δεν ξέρω είναι πως βλέπει ο Μακρόν την Ρωσία. Μέχρι τώρα οι σοσιαλιστές στην Συρία στήριξαν τους παραδοσιακούς συμμάχους τους Άραβες εναντίον των Ρώσων, των Ιρανών και του Άσαντ, και μαζί με τους Τούρκους ήταν αυτοί που πίεζαν το ΝΑΤΟ για μία επιχείρηση εναντίον του Άσαντ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στην Γαλλία.

Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ φαντάζομαι ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να αλλάξουν τελείως την στάση τους στην Συρία εναντίον του Άσαντ. Και χωρίς την υποστήριξη του Τραμπ δεν ξέρω πως θα απειλήσουν την Γερμανία στην Ευρώπη, την στιγμή που ξέρουν ότι αν χρειαστεί η Γερμανία μπορεί να κρυφτεί πίσω από την Ρωσία.

Άρα οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να  πουλήσουν τσαμπουκάδες ούτε στην Γερμανία ούτε στον Άσαντ με τα σημερινά δεδομένα.

Ο Φιγιόν στην Συρία έχει πει ότι θα στηρίξει Ρωσία, τα έχει καλά με τους Ρώσους, και άρα μπορεί να πουλήσει και τσαμπουκά στους Γερμανούς, ειδικά για όσο καιρό το κόμμα της Μέρκελ συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αλλά ο Τραμπ λέει ότι θέλει να άρει τις κυρώσεις.

Και η Λε Πεν μπορεί να πουλήσει τσαμπουκά στην Γερμανία, αφού έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία από την οποία μάλιστα έχει πάρει και δάνεια.

Marine Le Pen Centers Presidential Run on Getting France Out of EurozoneΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου