Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Βόρεια Ιταλία VS Νότια Ιταλία

Η Βόρεια Ιταλία έχει το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο της Δυτικής Ευρώπης, και η Νότια Ευρώπη έχει το διεφθαρμένο θεσμικό πλαίσιο της Νότιας Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι δύο Ιταλίες να βλέπουν με μεγάλη καχυποψία η μία την άλλη. Η Ιταλία δημιουργήθηκε μόλις το 1870.


Οι Νότιοι είναι σοσιαλιστές και ζητάνε μεγαλύτερες ενισχύσεις από τους Βόρειους, και οι Βόρειοι διαμαρτύρονται για την άρνηση των Νοτίων να μεταρρυθμίσουν τις περιοχές τους και να αναπτυχθούν αντί να βασίζονται στα χρήματα του βιομηχανικού Ιταλικού Βορρά. Η κόντρα που βλέπουμε να διαδραματίζεται στην Ευρώπη ανάμεσα στους Νότιους και τους Βόρειους υπάρχει σε μία μικρογραφία και μέσα στην ίδια την Ιταλία.

Ενεργειακά η Ιταλία ήταν παραδοσιακά δεμένη με την Βόρεια Αφρική, Αλγερία και Λιβύη, και κυρίως την πρώην αποικία της την Λιβύη, αλλά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης στο παιχνίδι μπήκε δυνατά και η Ρωσία. Ο Μπερλουσκόνι ήταν μαζί με τον Πούτιν οι πατέρες του αγωγού South Stream, τον οποίο τελικά μπλόκαρε η ΕΕ.Υπάρχουν στον Βορρά πολιτικές δυνάμεις που είναι κοντά στην Ρωσία, και ζητάνε πιο στενή συνεργασία στα ενεργειακά με την Ρωσία, και ταυτόχρονα πιέζουν τους Νότιους να μεταρρυθμιστούν και να σταματήσουν να ζητάνε τόσο μεγάλους φόρους από τις βιομηχανίες της Βόρειας Ιταλίας, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις τιμές των βιομηχανιών αυτών.

Στην Νότια Ιταλία υπάρχουν ισχυρές κομμουνιστικές δυνάμεις που πιέζουν την Βόρεια Ιταλία για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, και είναι κοντά στους Άραβες. Υπάρχουν και στην Νότια Ιταλία πολιτικές δυνάμεις που απειλούν με αυτονόμηση αν οι Βόρειοι προχωρήσουν σε στενότερη ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία και συνεχίσουν να πιέζουν τους Νότιους για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι συνταγματικές αλλαγές που ζητούσε ο Ρέντζι θα έδιναν στον Ιταλό Πρωθυπουργό μεγαλύτερες εξουσίες. Μετά τον Μουσουλίνι οι Ιταλοί προτίμησαν να έχουν ισχυρές περιφέρειες ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην εξουσία ένας νέος Μουσουλίνι.

A Friend of Russia Leads the Italian Opposition (Matteo Salvini)

North-South Divide in Italy: A Problem for Europe, Too

“Sardinian island declares 'independence'”

“Lega Nord”

Independence Republic of Sardinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου