Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

ΗΠΑ VS Κίνα

 Έλεγα ότι αν ο Τραμπ τα βρει με την Ρωσία, που δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις, θα ξεφορτωθούν οι ΗΠΑ τον ISIS και την Al-Qaeda. Η για να είμαι πιο ακριβής οι τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον των ΗΠΑ θα έχουν πλέον πολύ μικρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_the_United_States

Και έλεγα ότι ακόμη και αν ο Τραμπ ζορίσει την Κίνα η Κίνα δεν θα στηρίξει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Πρώτον επειδή η Κίνα αποφεύγει να ανακατεύεται άμεσα με Ισλαμιστές τρομοκράτες, επειδή φοβάται ότι θα το βρει μπροστά της στην ευαίσθητη και στρατηγικής σημασίας Μουσουλμανική επαρχία της Xin Jiang.

Δεύτερον, η Κίνα εξάγει στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 500 δις δολαρίων περίπου ετησίως, και εισάγει από τις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 130 δις δολάρια περίπου.

Δεν μπορείς να κάνεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον κάποιου που του πουλάς προϊόντα αξίας 500 δις, γιατί θα σου επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Και οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πολύ δεμένες, και αν σε μία νύχτα μηδενιστούν οι εμπορικές τους συναλλαγές θα γονατίσουν και οι δύο.

Μπορεί ο Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς και να μειώσει τις εισαγωγές της Κίνας. Αλλά και 500 δις να μην εξάγουν οι Κινέζοι στις ΗΠΑ και να εξάγουν ας πούμε 300 δις, που είναι μία δραματική μείωση, πόσο αλλάζουν τα όσα είπα? Καθόλου νομίζω.

Άρα δεν γίνεται η Κίνα να κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φορτώνουν τους στρατούς τους και να προετοιμάζονται για μία πιθανή τους σύγκρουση τον 21ο αιώνα, αλλά θα κοιτάνε ο ένας τον άλλο πίσω από τους στρατούς τους και όχι πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπάρχουν φυσικά οι περιπτώσεις του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας, δύο στενών συμμάχων της Κίνας, με στενούς δεσμούς με την τρομοκρατία και οι δύο. Αλλά αν η Κίνα δεν θέλει να χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία που τους δίνει εναντίον των ΗΠΑ απλά δεν θα το κάνουν γιατί χρειάζονται την Κίνα πάρα πολύ. Και οι Πακιστανοί δεν τα έχουν ακόμη σπάσει τελείως με τους Αμερικανούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου