Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Η Ριζοσπαστική Οικολογία (Radical Enviromentalism)

Έχω πει πολλές φορές ότι μετά τα εγκλήματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας η Ευρωπαϊκή και Αμερικανική αριστερά έπρεπε να πείσει ξανά τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο. 

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός ήταν το rebranding του σοσιαλισμού. Μία τέτοια περίπτωση rebranding είναι η ριζοσπαστική οικολογία, η οποία αφορά σε επιθέσεις σε εταιρείες, ιδιωτικές κυρίως, αφού στην Ρωσία, την Κίνα, τον Ισλαμικό κόσμο, καθώς και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια τέτοιων ενεργειών.

Μία τέτοια ριζοσπαστική οργάνωση είναι η Greenpeace, αν και έχει ακόμη πιο ακραίες οργανώσεις. Είχα ακούσει την εκπρόσωπο της Greenpeace στο Ελληνικό κοινοβούλιο και νόμιζα ότι άκουγα τον Κουτσούμπα του ΚΚΕ.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ριζοσπαστικής οικολογίας είναι ότι οι ιδιώτες καταστρέφουν το περιβάλλον, και άρα θα πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει, προκειμένου να τους μειώσει την κατανάλωση, καθώς και για να ρυθμίσει τον τρόπο που οι ιδιώτες παράγουν, ώστε να υπάρχει μία πιο φιλική προς το περιβάλλον οικονομία. Όλως τυχαίως αυτή είναι μία σοσιαλιστική οικονομία.

Επομένως η ριζοσπαστική οικολογία είναι ένας πολύ ισχυρός μοχλός πίεσης για μεγαλύτερο κρατικό παρεμβατισμό. Η ριζοσπαστική οικολογία όμως είναι και ένας πολύ ισχυρός μοχλός πίεσης προκειμένου να σαμποταριστεί η παραγωγή των μεγάλων εταιρειών ενέργειας στις ΗΠΑ (πετρέλαιο, αέριο, άνθρακας), ώστε να μειωθεί η παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα οι ακριβότερες τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανικών βιομηχανιών, και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των ανταγωνιστικών χωρών, πχ Μεξικό.


Αν συγκρίνετε τα σύμβολα της παραδοσιακής αριστεράς με τα σύμβολα της ριζοσπαστικής οικολογίας θα αντιληφθείτε αμέσως πόσο πετυχημένο είναι αυτό το rebranding. Υπάρχει φυσικά και το rebranding των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αλληλέγγυοι), υπάρχουν οι gay οργανώσεις, οι φεμινιστικές οργανώσεις, και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου