Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Lehi : Η Συνεργασία των Εβραίων Τρομοκρατών με τους Ναζί

Όπως έλεγα στην προηγούμενη μου ανάρτηση, η Haganah ήταν μία Εβραϊκή στρατιωτική οργάνωση της Παλαιστίνης, η οποία μετριοπαθής σε σχέση με το Irgun και την Lehi, και συνεργαζόταν με τους Βρετανούς. Ενώ το Irgun ήταν μία τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ουκρανία από μέλη της Haganah, και στρέφονταν εναντίον των Βρετανών, αλλά και των Αράβων, με την στήριξη των Πολωνών και φαντάζομαι και των Ρώσων και των συμμάχων τους. Βλέπε “Hagan VS Irgun : Ο Εβραϊκός Εμφύλιος”.

Η Haganah ήταν πολύ πιο εγκρατής από το Irgun με τους Άραβες συμμάχους των Βρετανών, προφανώς για να μην φέρνει τους Βρετανούς σε δύσκολη θέση. Υπήρχαν φυσικά και οι Άραβες της Παλαιστίνης που συνεργάζονταν με τους Ναζί (Μουσουλμανική Αδελφότητα και Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ).

Το 1940, όταν οι Ρώσοι συμμάχησαν με τους Ναζί, το Irgun διασπάστηκε, και ο αρχηγός της οργάνωσης Zabotisnky υποστήριξε ότι το Irgun θα έπρεπε να κάνει ανακωχή με τους Βρετανούς και να πολεμήσει τους Ναζί. Πολλά μέλη του Irgun διαφώνησαν, και με αρχηγό τον Avraam Stern, έναν Πολωνό Εβραίο, δημιούργησαν μία νέα οργάνωση, το Lehi, με σκοπό να πολεμήσουν τους Βρετανούς και να συμμαχήσουν με τους Ναζί.

Το Σύμβολο της Οργάνωσης Lehi


Ο Stern είχε σπουδάσει στην φασιστική Ιταλία του Μουσουλίνι, και είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί το σκεπτικό του, εκτός και αν θεωρήσουμε ότι ήταν άνθρωπος των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών Ναζί.

Υποτίθεται ότι το σκεπτικό του Stern ήταν ότι οι Βρετανοί δεν ήταν λιγότερο εχθροί των Εβραίων από τους Ναζί, εφόσον είχαν απαγορεύσει με το White Paper του 1939 στους Εβραίους της Ευρώπης να πηγαίνουν στην Παλαιστίνη, ενώ είχαν δεσμευτεί ότι με το Balfour Declaration του 1917 ότι θα δημιουργήσουν Εβραϊκό κράτος στην Παλαιστίνη αν νικούσαν τους Οθωμανούς στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και εφόσον η Τελική Λύση του Χίτλερ δεν υπήρχε καν στο τραπέζι μέχρι το 1942, και η πολιτική των Ναζί ήταν απλά να διώχνουν τους Εβραίους από τις χώρες που κατακτούσαν, ο Stern υποστήριζε ότι οι Εβραίοι έπρεπε να συνεργαστούν με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, ώστε να χτυπήσουν και να διώξουν τους Άγγλους από την Παλαιστίνη, και σε αντάλλαγμα οι Ναζί να στείλουν εκεί τους Εβραίους της Ευρώπης. Θυμίζει λίγο το η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων.

Το Lehi λοιπόν συνέχισε να κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Βρετανών, μέχρι οι Βρετανοί να καταφέρουν να σκοτώσουν τον Stern το 1942. Η νέα ηγεσία του Lehi ασπάστηκε τον Κομμουνισμό και συνεργάστηκε με την Ρωσία, και μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου το Lehi συνεργάστηκε ξανά με το Irgun και συνέχισε της τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Βρετανών. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και η Haganah, η μεγαλύτερη και ηπιότερη Εβραϊκή οργάνωση της Παλαιστίνης, έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίων των Βρετανών.

Περίεργη στρατηγική του Stern την περίοδο 1940-1942, και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι όταν έσπασε ο άξονας των Ναζί και των Κομμουνιστών οι Βρετανοί τον εντόπισαν και τον σκότωσαν, και στην συνέχεια η οργάνωση μετακινήθηκε προς την Ρωσία.

Θα μπορούσε να πει κανείς ως θεωρία συνωμοσίας ότι ο Stern επεδίωκε την συνεργασία με τους Ναζί και τους Φασίστες με τις ευλογίες της Ρωσίας, με την οποία είχε πολύ ισχυρούς δεσμούς, καθώς είχε γεννηθεί στην Ρωσική Αυτοκρατορία (Πολωνία), και είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Ρωσία. Ίσως πάλι απλά να τον στρατολόγησαν οι Ιταλοί φασίστες τα χρόνια που έζησε και σπούδασε στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Ή ίσως και να πίστευε αυτά που έλεγε.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η στρατηγική του βασιζόταν στους ισχυρούς δεσμούς των Άγγλων με τους Άραβες. Αλλά και οι Γερμανοί είχαν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους Άραβες (Μουσουλμανική Αδελφότητα), και οι Γερμανοί είχαν και παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς και με τους Μουσουλμάνους πχ Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της στρατηγικής του Stern ήταν η Ινδία. Η Ινδία ήταν αποικία των Βρετανών, και εκείνη την περίοδο συμπεριελάμβανε και το Πακιστάν, και είχε έναν τεράστιο Μουσουλμανικό πληθυσμό, τον οποίο οι Βρετανοί σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν. Εκείνη την περίοδο οι Ρώσοι ξεσήκωναν τους Ινδούς εναντίον των Βρετανών. Ακόμη και σήμερα, μετά τον διαχωρισμό της από το Πακιστάν, η Ινδία έχει περίπου 200 εκατομμύρια Μουσουλμάνους. Συν τα 200 εκατομμύρια του Πακιστάν, η ενιαία Ινδία που ήταν αποικία των Βρετανών είχε έναν Μουσουλμανικό πληθυσμό περίπου 400 εκατομμυρίων.

Άρα οι Βρετανοί είχαν και τον φόβο μην τυχόν και προκαλέσουν τον θυμό στον Μουσουλμανικό Κόσμο και δώσουν άλλο ένα πάτημα στους Ρώσους να ξεσηκώσουν και τους Μουσουλμάνους της Ινδίας εναντίον τους.

Αυτά είναι τα επιχειρήματα υπέρ της στρατηγικής Stern. Αλλά ακόμη και πριν την Τελική Λύση μου φαίνεται κάπως περίεργο να βάζει ο Stern τους Βρετανούς και τους Ναζί στο ίδιο τσουβάλι, και να λέει ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα τους, και άρα οι Εβραίοι της Παλαιστίνης θα έπρεπε να συνεργαστούν με τον πιο χρήσιμο από τους δύο, ο οποίος σύμφωνα με τον Stern ήταν οι Γερμανοί Ναζί και οι σύμμαχοι τους Ιταλοί φασίστες.

“Οι Εβραϊκοί Πληθυσμοί της Κούβας και της Βενεζουέλας και η Αλλοίωση της Ιστορίας”
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/11/blog-post_28.html


Lehi (group)”
1η , 2η Παράγραφος
Lehi (Hebrew pronunciation: [ˈleχi]Hebrewלח"י – לוחמי חרות ישראל‎‎ Lohamei Herut Israel – Lehi, "Fighters for the Freedom of Israel – Lehi"), often known pejoratively as the Stern Gang,[9][10][11][12] was a Zionist paramilitary organization founded by Avraham ("Yair") Stern in Mandatory Palestine.[13][14] Its avowed aim was to evict the British authorities from Palestine by resort to force, allowing unrestricted immigration of Jews and the formation of a Jewish state, a "new totalitarian Hebrew republic".[15] It was initially called the National Military Organization in Israel,[1] upon being founded in August 1940, but was renamed Lehi one month later.[16] It defined itself as a terrorist group.[17][18]
Lehi split from the Irgun militant group in 1940 in order to continue fighting the British during World War II. Lehi initially sought an alliance with Fascist Italy and Nazi Germany, offering to fight alongside them against the British in return for the transfer of all Jews from Nazi-occupied Europe to Palestine.[2] Believing that Nazi Germany was a lesser enemy of the Jews than Britain, Lehi twice attempted to form an alliance with the Nazis.[2] During World War II, it declared that it would establish a Jewish state based upon "nationalist and totalitarian principles".[2][19] After Stern's death in 1942, the new leadership of Lehi began to move it towards support for Joseph Stalin's Soviet Union.[1] In 1944, Lehi officially declared its support for National Bolshevism.[6] It said that its National Bolshevism involved an amalgamation of left-wing and right-wing political elements – Stern said Lehi incorporated elements of both the left and the right[2] – however this change was unpopular and Lehi began to lose support as a result.[20]
4η , 5η , 6η, 7η Παράγραφος
Lehi was created in August 1940 by Avraham Stern.[16] Stern had been a member of the Irgun (Irgun Tsvai Leumi – "National Military Organization") high command. Zeev Jabotinsky, then the Irgun's supreme commander, had decided that diplomacy and working with Britain would best serve the Zionist cause. World War II was in progress, and Britain was fighting Nazi Germany. The Irgun suspended its underground military activities against the British for the duration of the war.
Stern argued that the time for Zionist diplomacy was over and that it was time for armed struggle against the British. Like other Zionists, he objected to the White Paper of 1939, which restricted both Jewish immigration and Jewish land purchases in Palestine. For Stern, "no difference existed between Hitler and Chamberlain, between Dachau or Buchenwald and sealing the gates of Eretz Israel."[26]
Stern wanted to open Palestine to all Jewish refugees from Europe, and considered this as by far the most important issue of the day. Britain would not allow this. Therefore, he concluded, the Yishuv (Jews of Palestine) should fight the British rather than support them in the war. When the Irgun made a truce with the British, Stern left the Irgun to form his own group, which he called Irgun Tsvai Leumi B'Yisrael ("National Military Organization in Israel"), later Lohamei Herut Israel ("Fighters for the Freedom of Israel").
Stern and his followers believed that dying for the "foreign occupier" who was obstructing the creation of the Jewish State was useless. They differentiated between "enemies of the Jewish people" (the British) and "Jew haters" (the Nazis), believing that the former needed to be defeated and the latter manipulated.[citation needed]
In September 1940, the organization was officially named "Lehi".[16]
In 1940, the idea of the Final Solution was still "unthinkable", and Stern believed that Hitler wanted to make Germany judenrein through emigration, as opposed to extermination.[26][27] In December 1940, Lehi even contacted Germany with a proposal to aid German conquest in the Middle East in return for recognition of a Jewish state open to unlimited immigration.[26]
https://en.wikipedia.org/wiki/Lehi_(group)

Στην Haganah ανήκαν οι περισσότεροι Εβραίοι της Παλαιστίνης, και αποστολή της οργάνωσης ήταν να προστατεύει τους Εβραϊκούς οικισμούς από τους Άραβες. Παρόλο που οι Βρετανοί την είχαν ποινικοποιήσει η οργάνωση κατάφερε να προστατεύει τις Εβραϊκές συνοικίες ικανοποιητικά. Η Haganah ήταν αντίθετη με το Irgun και το Stern Gang (Lehi) μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου, όταν οι Βρετανοί αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους Εβραίους μετανάστες να πηγαίνουν στην Παλαιστίνη, η Haganah άρχισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Βρετανών. Όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ η Haganah εξελίχθηκε στον επίσημο στρατό του Ισραήλ (IDF).
“Haganah”
1η , 2η Παράγραφος
Haganah, (Hebrew: “Defense”), Zionist military organization representing the majority of the Jews in Palestine from 1920 to 1948. Organized to combat the revolts of Palestinian Arabs against the Jewish settlement of Palestine, it early came under the influence of the Histadrut (“General Federation of Labour”). Although it was outlawed by the British Mandatory authorities and was poorly armed, it managed effectively to defend Jewish settlements.
The Haganah’s activities were moderate, at least until the end of World War II, in accord with the organized Jewish community’s policy of havlaga (“self-restraint”); it opposed the political philosophy and terrorist activities of the Irgun Zvai Leumi and the Stern Gang. The general membership of the Haganah served on a part-time basis; in 1941, a full-time commando force, the Palmach (Hebrew acronym for Pluggot Machatz, “Shock Companies”) was organized. After World War II, when the British refused to open Palestine to unlimited Jewish immigration, the Haganah turned to terrorist activities, bombing bridges, rail lines, and ships used to deport “illegal” Jewish immigrants.
After the United Nations’ decision to partition Palestine (1947), the Haganah came into the open as the defense force of the Jewish state; it clashed openly with British forces and successfully overcame the military forces of the Palestinian Arabs and their allies. By the time of the creation of the State of Israel (1948) the Haganah controlled not only most of the settled areas allocated to Israel by the partition but also such Arab cities as ʿAkko (Acre) and Yafo (Jaffa). By order of the provisional government of Israel (May 31, 1948) the Haganah as a private organization was dissolved and became the national army of the state. Its name is perpetuated in the official name of the Israeli armed services, Tzva Haganah le-Yisraʾel (“Israel Defense Forces”).

“Irgun”
1η, 2η Παράγραφος
Irgun Zvai Leumi, ( Hebrew: National Military Organization) byname Etzel, Jewish right-wing underground movement in Palestine, founded in 1931. At first supported by many nonsocialist Zionist parties, in opposition to the Haganah, it became in 1936 an instrument of the Revisionist Party, an extreme nationalist group that had seceded from the World Zionist Organization and whose policies called for the use of force, if necessary, to establish a Jewish state on both sides of the Jordan.
Irgun committed acts of terrorism and assassination against the British, whom it regarded as illegal occupiers, and it was also violently anti-Arab. Irgun participated in the organization of illegal immigration into Palestine after the publication of the British White Paper on Palestine (1939), which severely limited immigration. Irgun’s violent activities led to execution of many of its members by the British; in retaliation, Irgun executed British army hostages.
5η Παράγραφος
After the creation of Israel in 1948 Irgun’s last units disbanded and took the oath of loyalty to the Israel Defense Forces on September 1, 1948. Politically, it was the precursor of the Ḥerut (Freedom) Party, one of Israel’s most militant right-wing groups, which later merged with the Liberals into the Gaḥal Party. See also Stern Gang.

To Stern Gang ήταν ακραία αντι-Βρετανικό και συζητούσε με τις δυνάμεις του άξονα
Stern Gang (Lehi)”
1η , 2η Παράγραφος
Stern Gang (Lehi), also called Stern Group or Lehi, formally Loḥamei Ḥerut Yisraʾel (Hebrew: “Fighters for the Freedom of Israel”), Zionist extremist organization in Palestine, founded in 1940 by Avraham Stern (1907–42) after a split in the right-wing underground movement Irgun Zvai Leumi.
Extremely anti-British, the group repeatedly attacked British personnel in Palestine and even invited aid from the Axis powers. The British police retaliated by killing Stern in his apartment in February 1942; many of the gang’s leaders were subsequently arrested. The group’s terrorist activities extended beyond Palestine: two members assassinated Lord Moyne, British minister of state in the Middle East, at Cairo (November 1944). Later the Stern Gang attacked airfields, railway yards, and other strategic installations in Palestine, usually with success, though at heavy loss in members killed or captured. After the creation of the state of Israel (1948), the group, which had always been condemned by moderate leaders of the Jewish community in Palestine, was suppressed, some of its units being incorporated in the Israeli defense forces. Unlike the Irgun Zvai Leumi, a precursor of the Ḥerut (“Freedom”) Party, the Stern Gang left no political party to carry on its political programs.
  
Μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το Irgun αγόραζε όπλα κυρίως από την Πολωνία και την Ιταλία
“Irgun”
19η Παράγραφος
Until World War II the group armed itself with weapons purchased in Europe, primarily Italy and Poland, and smuggled to Palestine. The Irgun also established workshops that manufactured spare parts and attachments for the weapons. Also manufactured were land mines and simple hand grenades. Another way in which the Irgun armed itself was theft of weapons from the British Police and military.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου